Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

LAKTAZA - enzymy

Zaczęty przez justi2001, 2008-12-31, 10:02:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bobby

Cytat: Gavroche w 2018-05-24, 04:13:23
Już wcześniej, w jamie ustnej, a do momentu zakwaszenia kęsa w żołądku strawi się 40% Ww.

W jamie ustnej.. Kwaśne środowisko deaktywuje (spowalnia działanie) glukozydaz więc do żołądka trafi 40% strawionych Ww i 60% niestrawionych, enzymy itd. ale w żołądku Ww nie będą się trawić.

Am I correct?

Bobby

Cytat: Gavroche w 2018-05-24, 04:13:23
Ale tu chodziło o laktazę, enzym, a to białko. ;)

A wtedy się wszystko zgadza.

vvv

Widzę, że się poddałeś sile argumentacji - i słusznie.
Coś jak obieranie ziemniaków w 12-stościan foremny.
:shock: :wink:

Gavroche

Cytat: Bobby w 2018-05-24, 23:31:13
Cytat: Gavroche w 2018-05-24, 04:13:23
Już wcześniej, w jamie ustnej, a do momentu zakwaszenia kęsa w żołądku strawi się 40% Ww.

W jamie ustnej.. Kwaśne środowisko deaktywuje (spowalnia działanie) glukozydaz więc do żołądka trafi 40% strawionych Ww i 60% niestrawionych, enzymy itd. ale w żołądku Ww nie będą się trawić.

Am I correct?
Przecież napisałem, będą, póki kęs się nie zakwasi tak, że przerwie działanie amylazy ślinowej. :D
Ludzie biorący leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego, strawią nawet 90% cukru, jak dobrze przeżuli i obficie się zaślinili.
A roztwory glukozy, to się nawet wchłaniają w żołądku.

Gavroche

Cytat: Baciey w 2018-05-24, 21:55:03
Może inaczej - cokolwiek rozkłada laktozę w jogurcie, 'liczę', że rozłoży też laktozę zawartą w surowym mleku przy jednoczesnym spożyciu jogurtu i mleka.

Słabo liczysz zatem. 8)
Ale jak będziesz regularnie pił mleko, to biota się w końcu dostosuje.
Bakterie jogurtowe, nawet jeśli są w komercyjnym jogurcie, nie są bakteriami probiotycznymi, to planktonowe organizmy, czyli lecą do kibla. ;)
Probiotyczne to te, które przynajmniej czasowo siadają na ścianie jelita.
Jedyna ich rola to zmiana parametrów mleko -> jogurt na nieco korzystniejsze dla człowieka.