Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Obrobka termiczna i inna pokarmów

Zaczęty przez lekarka, 2007-05-20, 11:08:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Z wapniem jest prosta sprawa im bardziej brakuje tym lepiej się wchłania, im większy nadmiar, tym więcej przelatuje, ale to w podręcznikach piszą, a kto dziś podręczniki czyta... ;)  :lol:

renia

Nie jest tak z wszystkimi minerałami i witaminami... :roll:

admin

Niestety nie, dlatego niektórymi "nadmiarami" można się zatruć, ale to farmakolodzy doskonale wiedzą, co polecać bez ograniczeń, a co na receptę... ;)

vvv

Cytat: admin w 2019-11-02, 15:03:09
Z wapniem jest prosta sprawa im bardziej brakuje tym lepiej się wchłania

To by tłumaczyło powinowactwo alkoholików do alkoholu, cukrzyków do cukru, a wapniaków do wapnia.
/
(Bo racjonalne argumenty są w necie, nie jest to takie chop siup bo ociera się o proporcje metali w organizmie, równowagę kwasowo zasadową i takie tam.)

:mrgreen: :wink:

admin

A jak "racjonalne argumenty z netu" - to nie mam nic do dodania!  :lol:
No może tylko dla spokojności sumienia dodam szereg Hofmeistra: Cl>Br>NO3>SO4>PO4>K>Na>Ca>Mg - ale wyjaśniać nie będę, bo dziubek wskazuje jasno!
I jeszcze tak na wszelki wypadek za "Fizjologia zwierząt" Krzymowskiego W-wa 1973 s. 230 cyt. "Wapń wchłaniany jest w całym jelicie , lecz najwięcej w dwunastnicy (mój dopisek - wapń z chlorku wapnia po wyjściu z żołądka się najłatwiej wchłania). I teraz najważniejsze: "Podczas wchłaniania Ca++ może być magazynowany w ścianie jelita". Czy jasne, czy dalej wyjaśniać? :roll:
Na wszelki wypadek dopiszę, abym się nie męczył już później: im więcej wapnia w ścianie jelita, tym mniej się go wchłania ze światła jelita do krwi. Dlatego nie ma szans u zdrowej osoby na hiperkalcemię nawet przy znacznym przedawkowaniu wapnia w pożywieniu. I tyle.  8)

Maniek

Cytat: vvv w 2019-11-02, 15:30:17

(Bo racjonalne argumenty są w necie, nie jest to takie chop siup bo ociera się o proporcje metali w organizmie, równowagę kwasowo zasadową i takie tam.)

Jezeli dobrze rozumiem ten wpis, to masz niezłe jazdy.  :shock:
Mierz siły na zamiary, z całym szacunkiem, ale trochę nie ta liga. To coś jakby małysz chciał boksować z tysonem.  :? ;)

vvv

Cytat: admin w 2019-11-02, 16:07:07

Ja tak z ciekawości, jakie są aktualne trendy w tłumaczeniu, że za dużo nie może być za dużo,
nie żeby się wdawać w jakiś konflikt polemiczny, ważne by większość była zadowolona,
https://www.youtube.com/watch?v=4DzcOCyHDqc

admin

:lol:
Spokojnie, jak się nie suplementuje sztucznie wapnia powyżej 4-5g/D, to nic złego z samej paszy się stać nie może. ;)
Jak się nie suplementuje sztucznie kalcytriolem - to też nic strasznego się nie dzieje. W dwunastnicy wapń wchłania się przez białko wiążące stymulowane właśnie aktywną formą wit. D3, a w jelitach wapń głównie wchłania się przez osmozę.  8)
Ale na co dzień, a czasem nawet nigdy w życiu przecież tego wiedzieć nie trzeba.
Dawno temu wapń był ważny tylko u osobników rosnących i tak mogłoby pozostać, ale niektórzy lubią zarabiać na hiperkalcemii a inni na "osteoporozie" i nie tylko, i ja to rozumiem, wcale mi to nie wadzi. ;)

renia

Cytat: vvv w 2019-11-02, 18:42:54

Ja tak z ciekawości, jakie są aktualne trendy w tłumaczeniu, że za dużo nie może być za dużo,
nie żeby się wdawać w jakiś konflikt polemiczny, ważne by większość była zadowolona,
https://www.youtube.com/watch?v=4DzcOCyHDqc

:lol:

vvv

/
https://img18.dmty.pl//uploads/201908/1565540510_p4fksu_600.jpg
(https://img18.dmty.pl//uploads/201908/1565540510_p4fksu_600.jpg)

Płaskość to zwycięstwo powierzchni nad objętością.
:shock: :wink:

renia

Taka logika, jak miażdżyca od jedzenia cholesterolu... 8)

RafałS

Cytat: vvv w 2019-11-02, 20:16:52
Płaskość to zwycięstwo powierzchni nad objętością.
:shock: :wink:
(https://img18.dmty.pl//uploads/201103/1300571240_by_ene123_600.jpg)
:wink:

vvv

Obecnie obowiązuje logika odwrotna ... co jeść, żeby nie mieć. (5 posiłków zbilansowanych z zapasem + suple + leki odpowiednie do wieku)

Może kiedyś powróci logika wprost ... czego nie jeść, żeby nie mieć. (nic głupiego)

vvv

Cytat: RafałS w 2019-11-02, 20:40:25
Dlatego nie ryzykowałem z masą, a zostałem przy objętości.
8)

renia

Cytat: vvv w 2019-11-02, 20:41:14
Obecnie obowiązuje logika odwrotna ... co jeść, żeby nie mieć. (5 posiłków zbilansowanych z zapasem + suple + leki odpowiednie do wieku)

Może kiedyś powróci logika wprost ... czego nie jeść, żeby nie mieć. (nic głupiego)

Nie jeść margaryny... https://sztosowe.pl/20-pokarmow-ktore-powoli-cie-zabijaja/7/

Nie używać oleju roślinnego rafinowanego... https://sztosowe.pl/20-pokarmow-ktore-powoli-cie-zabijaja/6/

RafałS

Cytat: vvv w 2019-11-02, 20:42:17
Dlatego nie ryzykowałem z masą, a zostałem przy objętości.
8)
Kto nie ryzykuje ten... 8)

vvv

Cytat: RafałS w 2019-11-02, 20:48:19
Kto nie ryzykuje ten... 8)
Cytat

... ten sam w nie nie wpada.
8)

Zyon

Cytat: admin w 2019-10-30, 10:46:22
Ups! Muszę dopisać.
Nadmiar soli w podanej ilości spowoduje odwodnienie, czyli ciężkie rozwolnienie i nic więcej, co też psuje koncepcję przyczyn nadciśnienia, ale na to też nic nie poradzę.  ;)
Ilość kwasu solnego w żołądku zupełnie nie zależy od ilości spożytej soli, chlor zaś aktywuje amylazę, 90% nadmiaru chloru wydalają nerki, reszta przez skórę, ale ta "reszta" może gwałtownie wzrosnąć zależnie od stopnia pocenia się.
I jeszcze dodam tak z ciekawostek za Szczygłem, że litr wody jest wiązany przez 8g sodu, co też nie oznacza, że przeciętny człowiek powinien mieć 12,5l krwi, co mogłoby wynikać z ilości sodu we krwi u przeciętnej ludzkiej konfiguracji osobliwej, ale na tej podstawie można sobie obliczyć ile maksymalnie wećpać soli, aby luźny stolec na pewno nie wystąpił. ;)
Jest taka ksiazka jakiegos dochtora The Salt Fix, gdzie on wlasnie opisuje, ze sol+nadcisnienie to mit i nic wiecej, a nawet przytacza badania, gdzie zwiekszenie spozycia soli jednej z grup popusulo planowane wyniki badania, bo zamiast skoczyc nadcisnienie to spadlo :D
Work Buy Consume Die

admin

Tak to jest właśnie jak się niewłaściwie wnioskuje.  8)
Wysokie ciśnienie i wysokie spożycie soli mają wspólną przyczynę. Dokładny opis zależności między spożyciem soli, a nadciśnieniem opisał Doktor w "Jak nie chorować?" - książki zupełnie nieznanej szerszemu gremium.

Zyon

No może tylko dla spokojności sumienia dodam szereg Hofmeistra: Cl>Br>NO3>SO4>PO4>K>Na>Ca>Mg - ale wyjaśniać nie będę, bo dziubek wskazuje jasno!
I jeszcze tak na wszelki wypadek za "Fizjologia zwierząt" Krzymowskiego W-wa 1973 s. 230 cyt. "Wapń wchłaniany jest w całym jelicie , lecz najwięcej w dwunastnicy (mój dopisek - wapń z chlorku wapnia po wyjściu z żołądka się najłatwiej wchłania). I teraz najważniejsze: "Podczas wchłaniania Ca++ może być magazynowany w ścianie jelita". Czy jasne, czy dalej wyjaśniać? :roll:
Na wszelki wypadek dopiszę, abym się nie męczył już później: im więcej wapnia w ścianie jelita, tym mniej się go wchłania ze światła jelita do krwi. Dlatego nie ma szans u zdrowej osoby na hiperkalcemię nawet przy znacznym przedawkowaniu wapnia w pożywieniu. I tyle.  8)

Czyli generalnie nie da sie przedawkowac wapnia o ile sie nie suplementuje? Teraz wapn to taki chlopiec do bicia sie zrobil, zauwazylem po literaturze smieciowo-naukowej ;) Nie nadazam z przerobem tego smiecia  :lol:
Work Buy Consume Die