Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Tabele wartości odżywczej...

Zaczęty przez Zizi, 2007-07-21, 00:14:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zizi

Witam!

Czy jest moiże ktoś wśród forumowiczów kto mógłby mi przesłać na maila Tabele wartości odżywczych gdyż ciężko jest mi w internecie odnależć wersje do druku. Storna na której się one znajdowały niestety już nie chodzi :/

Bardzo będę wdzięczna... :]

E-mail : zizi_zizi@o2.pl

toan

Blackend

Wow!  fajne - kolorowe takie i w ogóle :)
dodałem do ulubionych, dzięki :)

toan

W większości przypadków wystarczają te tabele:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=77
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=78
Są najlepsze 8)
Ale jeśli chce się znaleźć wartości BTW dla np: "pieczonych świńskich uszu" - to te kolorowe akurat podają taką "egzotykę" :wink: i wiele innych ciekawych rzeczy!

Blackend

Poklikałem trochę tak na chybił-trafił. Tłuszczu to oni tam za bardzo nie lubią :)
Wszystko co ma dużo tłuszczu nasyconego - złe,  mało - dobre :)
Tak więc wnioski trzeba sobie wyciągnąć samemu.
Co do tabel z książek i strony o JK to masz jak najbardziej rację. W zupełności wystarcza (jest uwzględnione to co nadaje się do jedzenia), tym bardziej, że człowiekowi coraz mniej "dziwnych" rzeczy smakuje. Ale piwka optymalnego (małe) to sobie dzisiaj po biegu nie odmówię - a co :mrgreen: Właśnie idę.

toan

Cytat: Blackend w 2007-07-21, 19:33:09
Tłuszczu to oni tam za bardzo nie lubią :)Wszystko co ma dużo tłuszczu nasyconego - złe,  mało - dobre

Ale dzięki kolorkom od razu widać: czerwone - BARDZO DOBRE  :D, zielone - nic nie warte  :(.

jane

Witam.
Mam pytanie do 'starych wyjadaczy'.
Zaobserwowałam dość znaczące różnice w tabelach:

B        T          stosunek B:W
1. http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76             
13,0      18,7         1 : 1,4
2. http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/h-k.htm           
12,0     17,7              1 : 1,4
3. oraz na końcu książki "Stoliczku nakryj się"                     
12,4     32,8           1 : 2,6

Które tabele są najlepsze wg Was oraz czym jest spowodowana ta różnica (mam na myśli tabele na stronach i w książce)? Przykład podany wyżej dotyczy mortadeli.

Próbuję żywić się optymalnie dopiero od 4 dni dlatego może przesadzam, ale wolałabym unikać błędów w obliczeniach od początku.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i mam nadzieję, że nie popełniłam jakieś gafy już  w pierwszym poście  :D.

Pozdrawiam.

slawek

Wszystkie trzy tabele sa super ;) różnice w zawartości wynikają z tego kto tą mortadele zrobił :)

toan

Cytat: jane w 2007-11-01, 16:39:27
Mam pytanie do 'starych wyjadaczy'.

'Starzy wyjadacze' zwracają uwagę, że w mortadeli stosunek B:W (zamiast T omyłkowo napisałeś W) niezależny od producenta wynosić powinien 1:0 - no chyba, że to jakaś "mortadela" typu mięso wymieszane z krochmalem  :? - jak "szynka" w markecie po 8,99 zł/kg.
Przy zakupie produktów żywnościowych uważnie należy czytać etykiety producentów, bo zamiast za białko zwierzęce można zapłacić za mieszankę owędzonego kisielu z... soją :?: :mrgreen:

jane

OK. Wielkie dzięki za uświadomienie. :D
I sorry za błąd  :oops: :wink:

toan

Bardzo dobrze, że ręka Ci się omsknęła na "W", bo wyszedł problem kiełbas drobnomielonych, nietrwałych (parówkowa, parówki, mortadela i.t.p.), ale nie tylko!
Brak obowiązywania PN i normy unijne zezwalają na dodatek wypełniaczy i węglowodanów trzymających wodę w takich wędlinach. Sytuacja się robi podobna do margaryny pakowanej tak samo jak masło! Na metce od "szynki"  :shock: ! można przeczytać zawartość:
"białko zwierzęce"  -xg,
"białko roślinne" -xg
"węglowodany" -xg
i to się też "szynka" nazywa! Dlatego trzeba czytać metki!

PS
PN= polska norma zniesiona w latach dziewięćdziesiątych. Dzięki niej "Masło" - to było masło, a nie margaryna pakowana w papierek od masła, a szynka, wędzona, parzona to było 70% produktu z surowca wyjściowego, a nie tak jak dziś jest z "szynką" - 300%

Waldek

Wie ktoś ile B:T zawiera łopatka wołowa i jaka część wołowiny ma najwięcej tłuszczu?

MORGANO

Jest takie powiedzenie, że bigos to jest danie Boskie.
Dlaczego? Bo jedynie Pan Bóg  co zawiera.
Gorzej jest jeszcze z kiełbasą mortadelą
gdyż o jego składzie nawet Pan Bóg nie wie.
Dlatego niejednokrotnie rozlegają się grzmoty i walą pioruny
na tych producentów mortadeli.
Jedynie mięso zawarte w mortadeli to wymiona.

elmo

Cytat: MORGANO w 2007-11-02, 10:06:57
Jest takie powiedzenie, że bigos to jest danie Boskie.
Dlaczego? Bo jedynie Pan Bóg  co zawiera.
Gorzej jest jeszcze z kiełbasą mortadelą
gdyż o jego składzie nawet Pan Bóg nie wie.
Dlatego niejednokrotnie rozlegają się grzmoty i walą pioruny
na tych producentów mortadeli.
Jedynie mięso zawarte w mortadeli to wymiona.

hehe.Morgano czy wiesz,że dziś rano po przebudzeniu myslałam o tej całej mortadeli  :). Pewnie dlatego,ze to pora śniadania  :D
Pomyślała:co tam do niej muszą dodawać ?.Nie kupiłabym tego za nic w świecie ,no chyba,że byłabym zmuszona....

toan

Dobra (prawdziwa) mortadela wieprzowa nie jest zła i składa się z:
1. wieprzowina klasa I peklowana    - 25kg
2. wieprzowina klasa III peklowana  - 60kg
3. słonina solona                            - 15kg
                                        suma     100kg         
Dodatki: sól - 0,4 kg, cukier - 0,2 kg, pieprz naturalny - 0,05 kg, gorczyca w ziarnkach - 0,05 kg, gałka muszkatołowa - 0,04 kg. Wydajność: 117-122%
PN dopuszczała również dodatek 0,05 kg czosnku na życzenie odbiorców.

slawek

Cytat: toan w 2007-11-02, 10:51:13
Dobra (prawdziwa) mortadela wieprzowa nie jest zła
Ba, jest bardzo dobra ;) najlepiej pokrojona w grube plastry i podsmażona na smalcu z cebulką ;)

toan

albo przed smażeniem -można dodatkowo opanierować w żółtku :D

PS
cykl Krebsa nie służy do produkcji energii, a do odbioru grupy acetylowej z Co-A i produkcji NAD i FAD kierowanych na fosforylację  :wink:.

elmo

Cytat: toan w 2007-11-02, 10:51:13
Dobra (prawdziwa) mortadela wieprzowa nie jest zła i składa się z:
1. wieprzowina klasa I peklowana    - 25kg
2. wieprzowina klasa III peklowana  - 60kg
3. słonina solona                            - 15kg
                                        suma     100kg         
Dodatki: sól - 0,4 kg, cukier - 0,2 kg, pieprz naturalny - 0,05 kg, gorczyca w ziarnkach - 0,05 kg, gałka muszkatołowa - 0,04 kg. Wydajność: 117-122%
PN dopuszczała również dodatek 0,05 kg czosnku na życzenie odbiorców.

...gdy ją sami zrobimy  :D,albo zrobią nam znajomi,a jesli nie to jest tak jak napisał Morgano hehe

elmo

Cytat: toan w 2007-11-01, 18:22:17

Przy zakupie produktów żywnościowych uważnie należy czytać etykiety producentów, bo zamiast za białko zwierzęce można zapłacić za mieszankę owędzonego kisielu z... soją :?: :mrgreen:

Ja bym tak nie ufała tym etykietom  :) .Bo nie wiadomo,kto na nich pisze prawdę,a kto zwyczajnie fantazjuje  :D

Blackend

Cytat: elmo w 2007-11-02, 11:27:19
Ja bym tak nie ufała tym etykietom  :) .Bo nie wiadomo,kto na nich pisze prawdę,a kto zwyczajnie fantazjuje  :D

Otóż to - papier wszystko przyjmie ;)
A pamiętacie dawne konserwy turystyczne (mielonki) tam to dopiero było łącznie ze szczurami i innymi takimi :)
Zjadłem tego ogromne ilości (podstawowe danie pod namiotem) i żyje ;)