Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Wszystko o jajach

Zaczęty przez Hana, 2007-09-08, 18:05:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: admin w 2015-02-07, 14:01:16
Ale w przypadku jajec to nie działa, bo sieje jaja, a skorupki zbierze... :? ;)
To po co takie sianie? :lol:

A tak - dla jaj... :lol:

Gavroche

Zyon

CytatProf. Stanisław Wężyk, najlepszy w kraju specjalista od jaj,
A to juz nie Trziszka najlepszy?  :shock:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Ciekawe któren więcej na klatę ciśnie.  :P
Pan Wężyk też coś tam kumie:
http://www.ppr.pl/artykul-prof-dr-hab-stanislaw-wezyk-724.php
:D

Gavroche

Jaja na "lewą stronę":
http://youtu.be/cvDsA7oKBr4
Są napisy, więc spoko ;)

administ

renia

Tak sobie wygląda... :roll:

renia

Ja często robię tak jajecznicę, że wrzucam jedno jajko na patelnię z masłem i 3 żółtka, Czekam aż białko się zetnie (trochę je mieszając drewnianą szpatułką), a dopiero potem mieszam je z żółtkami, wsypuję posiekany szczypiorek i mieszając lekko całość ścinam. W ten sposób białko jest całkowicie ścięte, a żółtka pozostają lekko rzadkie.
Surowe żółtko wiąże się z witaminami i utrudnia ich przyswajalność.

renia

Błąd, wróć! Surowe białko łączy się z witaminami.... 8)

Gavroche

Konkretnie z wit. H czyli biotyną i jest to bardzo silne wiązanie, jedna cząsteczka awidyny blokuje cztery cząsteczki biotyny. ;)
Ale to dobrze, bo wnętrze jaja jest chronione przed bakteriami (biotyna jest bardzo żywotnym czynnikiem ich metabolizmu, naszego zresztą też) a my możemy ją zdenaturować przez ogrzewanie lub przez mechaniczne ucieranie.
Ale bez przesady, nie znam nikogo, kto by miał objawy awitaminozy H, a w literaturze jest opisany tylko jeden przypadek.
Moje psy prawie codziennie dostawały surowe jaja i nic się nie działo niepokojącego.

Gavroche

Tu jest "Liquid Egg White" w dozowniku z pompką:
http://www.leehayward.com/eggwhites/
Połowa angielskich kulturystów takim czymś się zapija.
Próbowałem tego, smakuje jak gluty, ale inaczej niż surowe białko.
Podobno taki płyn jest wolny od awidyny, a dodatkowo ma dodaną biotynę.
Na diecie Ww albuminy jaja mogą być... :)

renia

Cytat: Gavroche w 2015-04-16, 16:24:04
Konkretnie z wit. H czyli biotyną i jest to bardzo silne wiązanie, jedna cząsteczka awidyny blokuje cztery cząsteczki biotyny. ;)
Ale to dobrze, bo wnętrze jaja jest chronione przed bakteriami (biotyna jest bardzo żywotnym czynnikiem ich metabolizmu, naszego zresztą też) a my możemy ją zdenaturować przez ogrzewanie lub przez mechaniczne ucieranie.
Ale bez przesady, nie znam nikogo, kto by miał objawy awitaminozy H, a w literaturze jest opisany tylko jeden przypadek.
Moje psy prawie codziennie dostawały surowe jaja i nic się nie działo niepokojącego.

Nasz pies w ogóle nie chce białka.
A jeśli trafi się surowe w jajecznicy to jest ble... :x 8)

renia

Cytat: Gavroche w 2015-04-16, 16:34:21
Tu jest "Liquid Egg White" w dozowniku z pompką:
http://www.leehayward.com/eggwhites/
Połowa angielskich kulturystów takim czymś się zapija.
Próbowałem tego, smakuje jak gluty, ale inaczej niż surowe białko.
Podobno taki płyn jest wolny od awidyny, a dodatkowo ma dodaną biotynę.
Na diecie Ww albuminy jaja mogą być... :)

Ble... :x 8)

renia

Cytat: Gavroche w 2015-04-16, 16:24:04
...

Skąd Ty to wszystko wiesz? :shock:

Gavroche

Ze łba, robi wrażenie, co? ;)  :lol:
To podstawowe informacje przecież, my to i tak mamy luz, tylko awidyna i ewentualnie solanina z kartofelków, o nic więcej antyżywieniowego nie trzeba się troskać, a wegusie?
Przed roślinożercami to się rośliny bronią zaciekle, normalnie regularna wojenka. ;)

Radzio

Akurat, z wykopalisk- widziałem i to nie raz. 8)

Gavroche

A saksytoksyna i cyguaterotoksyna?
Znasz? ;)

Radzio

:lol: :lol: :lol:
Samo przypełznie. ;) :D