Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Wszystko o jajach

Zaczęty przez Hana, 2007-09-08, 18:05:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

W takim razie zapraszam Was do kawiarni za rogiem... :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=uabFV0Szuxs

renia

Cytat: wisienka w 2012-01-19, 15:57:38

renia co do jakości czekolad i zawartych w niej tłuszczów to "przerobiłam" juz chyba wszystkie :lol: i jak na razie nie spotkałam czekolady w której nie byłoby ustrojstwa o znanej nam wszystkim nazwie lecytyny sojowej... ale jeśli nie patrzeć na to dziadostwo...

Ciekawe, dlaczego oni "muszą" dodawać tą lecytynę sojową?

wisienka

Cytat: fewa w 2012-01-19, 15:59:25
Wszędzie podają dużo cukru, a bez niego to może być za miękka  :(

No w tej czekoladzie Wawel 90% to dużo cukru raczej nie ma, patrząc na węgle - 17g to mało w porównaniu z innymi czekoladami i w smaku także jest bardzo gorzka.Ja robię z niej kakao , albo z tej drugiej z Wawela 70%.Najrzadziej z Wedla, bo ma najwięcej węgli i najmniej kakao.Natomiast jak mam ochotę zjeść laseczke czekolady, to najlepsza dla mnie Wawel 70% , bo ta 90% już dla mnie za mocna i za gorzka.

Cytat: reniaCiekawe, dlaczego oni "muszą" dodawać tą lecytynę sojową?

Czytałam gdzieś, że to emulgator i dodają go po to aby czekolada była gładka i błyszcząca.

administ

Cytat: renia w 2012-01-19, 16:15:09
Sprytne... :D http://www.youtube.com/watch?v=xy1ApPOnm5g&feature=related

Dobre, ale bardzo niemedialny głos.  :(

Blackend zrobił omlet profesjonalniej!  :D

administ

Cytat: renia w 2012-01-19, 16:06:19

Lecytyna to lecytyna, a sojowa dlatego, że wyciągana z soi, a nie z żółtek, bo z soi wyciąganie wychodzi taniej.
To bardzo zdrowe E-322!
Lecytyna jest jednym z pięciu podstawowych fosfoglicerydów - związków najbardziej polarnych wśród lipidów, dzięki czemu mają wybitne właściwości amfoteryczne, dzięki czemu zajmują one rejony na granicy faz: wodnej i niewodnej, dzięki czemu decydują, co wpuścić dyfuzyjnie, a co aktywnie i co wypuścić z komórki, czy mitochondrium. Jak się taki fosfogliceryd uprze polarnie, to nawet insulina nie wtłoczy glukozy do komórki! 
Takie te fosfoglicerydy są. :wink:

renia

Cytat: admin w 2012-01-19, 16:34:27
Cytat: renia w 2012-01-19, 16:15:09
Sprytne... :D http://www.youtube.com/watch?v=xy1ApPOnm5g&feature=related

Dobre, ale bardzo niemedialny głos.  :(

Blackend zrobił omlet profesjonalniej!  :D

Głos, jakby ta pani miała klamerkę na nosie założoną... :lol: :lol: :lol:

...do rodziny "Blackend-ów" się nawet nie umywa...

administ

renia

Cytat: admin w 2012-01-19, 16:58:59
... Jak się taki fosfogliceryd uprze polarnie....

To chyba te fosfoglicerydy są bardziej uparte, niż niedźwiedzie polarne... :shock: :lol: :wink:
...tyle ja z tego zrozumiałam... :( :lol:

administ

Gorsze od grizzlyego!  :lol: :lol: :lol:

renia

:lol: ...no to strach się bać... :shock: :lol:

administ

W każdym razie, im więcej lecytyny w czekoladzie, tym bardziej "jedwabista" jest.  :D

renia

Chyli, czym bardziej się błyszczy tym gorsza....w myśl zasady - nie wszystko zloto co się świeci... :roll:

administ

Błyszczenie i twardość uzyskuje się dzięki temperingowi, czyli hartowaniu czekolady.
Więcej w gooooooooglu, jeśli kogoś ten proces intersuje.  :D

wisienka

Cytat: admin w 2012-01-19, 16:58:59
Cytat: renia w 2012-01-19, 16:06:19

Lecytyna to lecytyna, a sojowa dlatego, że wyciągana z soi, a nie z żółtek, bo z soi wyciąganie wychodzi taniej.
To bardzo zdrowe E-322!
Lecytyna jest jednym z pięciu podstawowych fosfoglicerydów - związków najbardziej polarnych wśród lipidów, dzięki czemu mają wybitne właściwości amfoteryczne, dzięki czemu zajmują one rejony na granicy faz: wodnej i niewodnej, dzięki czemu decydują, co wpuścić dyfuzyjnie, a co aktywnie i co wypuścić z komórki, czy mitochondrium. Jak się taki fosfogliceryd uprze polarnie, to nawet insulina nie wtłoczy glukozy do komórki! 
Takie te fosfoglicerydy są. :wink:

ahaaaa.... to o to chodzi... że też wcześniej na to sama nie wpadłam.Teraz to juz wszystko rozumiem...  :shock: :shock: :lol: :lol:

A tak w ogóle to jest chyba wątek o jajach...  :idea: ale może tu chodzi o jaja w czekoladzie... eee... albo o jajka czekoladowe niespodziewajki...  :lol:  Chyba jakiś mod by się tu przydał... Można by rzec słowami Jerzego Stuhra z pewnego filmu ;)  "no niezły burdel tutaj macie"...  :lol: :lol:

wisienka

Cytat: adminWięcej w gooooooooglu, jeśli kogoś ten proces intersuje.  :D

Proces - nie, ale efekt końcowy jak najbardziej...   :lol:

administ

Cytat: wisienka w 2012-01-19, 18:34:57
  Chyba jakiś mod by się tu przydał... Można by rzec słowami Jerzego Stuhra z pewnego filmu ;)  "no niezły burdel tutaj macie"...  :lol: :lol:

Ale to jak w życiu - uporządkowany chaos.   :wink:

renia

Cytat: wisienka w 2012-01-19, 18:34:57

A tak w ogóle to jest chyba wątek o jajach... 

Właśnie je sobie robimy... 8) :lol: :wink:

administ

A do tego jajka zawsze mamy na uwadze!  :D

Blackend

Tacy z nas jajcarze ;)