Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Wszystko o jajach

Zaczęty przez Hana, 2007-09-08, 18:05:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

Stefan

Chciałbym się zapytać jak się zmienia skład żółtka po ugotowaniu lub usmażeniu. Czyli jakie są straty i czego? Przeczytałem temat ale nie znalazłem takiej informacji. Czytałem, że niektórzy jedzą żółtka na surowo. Brzmi to trochę odrażająco ale podobno więcej jest zdrowych substancji wtedy. To prawda?

adampio

Prawda jest taka, ze ogien wynaleziono 6500 lat temu i sie go urzywa do dzis aby Twoj organizm nie musial nadmiernie pracowac.
Inna prawda jest, ze podczas obrobki termicznej czy tez mrozenia traci pokarm pewne ilosci witamin i mineralow.
Ten temat byl juz  tu walkowany i wystarczy troche poszperac.

Jedno jest pewne, ze gotowane jajko jest lepsze w smaku od surowego :lol:

administ

Mnie tam uczyli, że ogień udomowiono około miliona lat temu, co spowodowało gwałtowny rozwój CUN u dwunożnych małpoludów, które się spionizowału około pół mln lat wcześniej...  :D
Geny zaś zrekombinowano autochtonom ponoć około 50tys. lat temu.  :wink:

piosza

Cytat: adampio w 2012-07-03, 20:45:41
Prawda jest taka, ze ogien wynaleziono 6500 lat temu i sie go urzywa do dzis aby Twoj organizm nie musial nadmiernie pracowac.
Inna prawda jest, ze podczas obrobki termicznej czy tez mrozenia traci pokarm pewne ilosci witamin i mineralow.
Ten temat byl juz  tu walkowany i wystarczy troche poszperac.

Jedno jest pewne, ze gotowane jajko jest lepsze w smaku od surowego :lol:
Sorry, ale ognia używano (świadomie) do obórki termicznej pożywienia już milion lat temu (palenisko w Wonderwerk). O znaczeniu obróbki termicznej dla rozwoju człowieka bardzo ciekawie pisze Richard Wrangham z Harvardu, nota bene osoba znienawidzona w kręgach raw-paleo, bo skutecznie obala całą mitologię wypracowaną przez to towarzystwo sympatyków zgniłego mięsa.
http://wyborcza.pl/1,75476,11476490,Czlowiek_opanowal_ogien_wczesniej__niz_myslano.html#ixzz1r5eD1s00

administ

Ale surojadki cofają się w rozwoju, więc dlaczego im tego nie doradzać?  :wink: :D

renia

Cytat: piosza w 2012-07-03, 21:31:00
Cytat: adampio w 2012-07-03, 20:45:41
Prawda jest taka, ze ogien wynaleziono 6500 lat temu i sie go urzywa do dzis aby Twoj organizm nie musial nadmiernie pracowac.
Inna prawda jest, ze podczas obrobki termicznej czy tez mrozenia traci pokarm pewne ilosci witamin i mineralow.
Ten temat byl juz  tu walkowany i wystarczy troche poszperac.

Jedno jest pewne, ze gotowane jajko jest lepsze w smaku od surowego :lol:
Sorry, ale ognia używano (świadomie) do obórki termicznej pożywienia już milion lat temu (palenisko w Wonderwerk). O znaczeniu obróbki termicznej dla rozwoju człowieka bardzo ciekawie pisze Richard Wrangham z Harvardu, nota bene osoba znienawidzona w kręgach raw-paleo, bo skutecznie obala całą mitologię wypracowaną przez to towarzystwo sympatyków zgniłego mięsa.
http://wyborcza.pl/1,75476,11476490,Czlowiek_opanowal_ogien_wczesniej__niz_myslano.html#ixzz1r5eD1s00

Wszystko o czym pisał dr. Kwaśniewski potwierdzają nowe badania...

Stefan

Cytat: adampio w 2012-07-03, 20:45:41
Jedno jest pewne, ze gotowane jajko jest lepsze w smaku od surowego :lol:
Nie próbowałem nigdy na surowo ale brzmi odrażająco  :shock: Nawet tatara nie jestem w stanie zjeść.

renia

Ale ponoć jak poleżą 100 lat w ziemi to są zjadliwe...  :roll:

Alan Bullock

CytatNie próbowałem nigdy na surowo ale brzmi odrażająco

Bo, jakby napisał Hannibal, nie należysz do elity, KMWTW  8)

:lol:


administ


adampio

Dobra, niech bedzie , ze milion lat temu. Mnie sie nie chcialo nabijac tych zer. Poza tym to chyba nie jest takie wazne jak dawno temu, wazne, ze dawno :lol: :lol:

A jajka wole smazone. :lol: Na kuchence elektrycznej a nie na ogniu :lol: :lol: :lol:

A czy kto wie kiedy wymyslono kuch elektyczna Bosha? Bo nie chce palna ponownie gafy!!! :lol:

renia

Czy to jest normalne, żeby w małym jajku były 2 żółtka? Takie dzisiaj miałam... :roll:

MariuszM

Dziś miałem podobnie, jedno gratis :)

Radzio

Cytat: renia w 2012-07-06, 22:03:02
Czy to jest normalne, żeby w małym jajku były 2 żółtka? Takie dzisiaj miałam... :roll:

To nie jest normalne,podobnie jak stłuszczona wątroba u gęsi. :D

Dla normalnych jedno żółtko, dla ...normalnych- dubeltowe.  :P


A kiedy rodzą się bliźniaki, to jak to jest? ;)

renia

Dzięki. Myślałam, że może dodają kurom jakieś hormony do pasz, aby bardziej się niosły...Pamiętam jak my mieliśmy kury, to w bardzo dużych jajkach trafiały się 2 żółtka...

wisienka

Cytat: Stefan w 2012-07-02, 20:31:58
Chciałbym się zapytać jak się zmienia skład żółtka po ugotowaniu lub usmażeniu. Czyli jakie są straty i czego? Przeczytałem temat ale nie znalazłem takiej informacji. Czytałem, że niektórzy jedzą żółtka na surowo. Brzmi to trochę odrażająco ale podobno więcej jest zdrowych substancji wtedy. To prawda?

Wiem tyle,że im krótsza obróbka termiczna tym mniej strat w przypadku jajka.Więc gotujemy na twardo krótko, 5 minut wystarczy.Ja żółtkownicę wrzucam na mocno gorącą słoninkę ( ze skwareczkami oczywiście :D ) i smażę dosłownie moment aż tylko sie zetną.Wiem,że jak sie jajko zbyt długo gotuje to na zewnątrz żółtka robi sie taka sina otoczka i to jest niedobrze, bo coś sie tam szkodliwego wytwarza bądź nie wytwarza czy jakoś tak :roll: i są straty właśnie.

http://www.leczenie-zimnem.pl/odywianie/5-jedzmy-jajka.html

Jajko najlepiej jadać krótko gotowane lub smażone. Czyli na miękko, sadzone pamiętajmy by ścięło się białko. Podczas długiej obróbki termicznej jajka tracą część witamin i minerałów. Po gotowaniu trwającym 10 minut wartość odżywcza jajka zmniejsza się o połowę.

A ja jestem zaskoczona, wyczytałam tu,że pod skorupką znajduję się wit.C.Zawsze myślałam,że w jajkach nie ma wit.C....

Pod samą skorupką kryj się sporo witaminy C, która najczęściej występuje w produktach roślinnych.



renia

To ostatnie zdanie chyba nie ma sensu... :roll: :lol:

Zyon

No znowu te jajka, tylko nie wiadomo czy dobre czy nie....  :? Jak zyc??
Cytat
Jajko to niezbędny element zdrowej dietyi nie zawiera wielu kalorii; jedno ma ich około 80 – tłumaczy Marta Grzempa, specjalista z Centrum Naturhouse w Bydgoszczy.

Znacznie mniej zdrowe są jajka sadzone i jajecznica. – Do ich przygotowania niestety potrzebny jest tłuszcz,  najczęściej masło, które podnosi poziom cholesterolu we krwi – mówi Marta Grzempa. Szkodzimy sobie jeszcze bardziej, gdy do popularnej jajecznicy wrzucamy tłusty boczek, kiełbasę i inne kaloryczne dodatki.

http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1428/1/1/jajko-na-wiele-sposobow-ktory-najzdrowszy-.html
Work Buy Consume Die