Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Wszystko o jajach

Zaczęty przez Hana, 2007-09-08, 18:05:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ


Blackend

Tradycja rzecz święta i nie ma co wybrzydzać. ;)

Dasna

Cytat: Blackend w 2015-11-10, 21:29:25
Tradycja rzecz święta i nie ma co wybrzydzać. ;)
:lol: :lol: :lol: :lol:

Maniek

Czy jajo w jakiejś postaci, np. na miękko, jest zdrowsze dla człowieka niż na twardo?

Ja preferuję jaja na miękko, bo są bardziej lekkostrawne i lubię takie. Najlepsze są jaja, w których białko jest lekko ścięte, bo w takiej postaci nie jest zbyt alergenne. To może być na miękko czy sadzone. Im bardziej ścięte białko, tym trudniejszą pracę mają enzymy w naszym żołądku. Natomiast żółtko nie powinno być ścięte, bo w nim są aktywne fosfolipidy, peptydy. Im bardziej ścięte żółtko, tym więcej ich ulega denaturacji. (…)

jajolog Prof. Tadeusz Trziszka



administ

Świetne marnowanie żółteczek, ale ponoć na miękko są szkodliwe, a w pigułce już nie! ;)  :lol:

Diogenes z Synopy

Jakieś dziwne rzeczy powiada, jak na profesora nie przystało   :?: :roll:

CytatChciałbym tu zdecydowanie podkreślić, że cholesterol żółtka jaj, to cholesterol HDL, czyli tak zwany, mówiąc kolokwialnie, „dobry cholesterol”, który nie odkłada się w naczyniach krwionośnych i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

administ

A bo trzeba "uzasadnić" "naukowo", że jajca jednak nie szkodzą... ;)

renia

Jak sprawdzać świeżość jaj... :roll:

(https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12219617_1150020255061033_6442435302147073614_n.png?oh=7f7ed3cd03754ca7b26a68b2d70e0297&oe=56EBCDFA)

Blackend

A te które już całkiem wypłynie najlepsze, bo już gotować nie trzeba. ;)

Jarek

Cytat: Blackend w 2015-12-04, 21:53:43
A te które już całkiem wypłynie najlepsze, bo już gotować nie trzeba. ;)
Warto forum czytać ,dobre sprawdzę  :lol:

renia

Cytat: Blackend w 2015-12-04, 21:53:43
A te które już całkiem wypłynie najlepsze, bo już gotować nie trzeba. ;)

Pewnie tam już kurczak sobie dryfuje... :roll: :wink:

Blackend


Blackend

Cytat: Jarek w 2015-12-04, 22:13:03
Cytat: Blackend w 2015-12-04, 21:53:43
A te które już całkiem wypłynie najlepsze, bo już gotować nie trzeba. ;)
Warto forum czytać ,dobre sprawdzę  :lol:

Ale to tylko dla surojadków co im świeże surowe przez gardło nie przechodzi, a tylko dogłębnie zhajowane i to z niezatkanym nosem.  :shock: ;)  :lol:

administ

Zbuk dla surojadka, to jak ...  :shock:
Nie wiem co. ;)  :lol:

Blackend

No właśnie to. ;)  :lol:


Helena

CytatThe ideal “sperm producer” should therefore be slim, have no stress in his private life, healthy sleep patterns, use heated seats and not expose his testicles any WiFi radiation.

Idealny "producent spermy" powinien być chudy, prowadzić bezstresowy tryb życia, dobrze się wysypiać, mieć podgrzewane jaja  i chronić jaja przed WiFi promieniowaniem.

Tak zalecają badacze spermy.
http://news.doccheck.com/en/newsletter/2693/17610/?utm_source=DC-Newsletter&utm_medium=E-Mail&utm_campaign=Newsletter-EN-DocCheck+News-2016-02-12&user=2ef7b73d718c8b9d895ecd784918af4d&n=2693&d=28&chk=39ddcea8f3d8259bb8382472303bdefa

administ

A dużo płacą? Bo to może się bardziej opłacać biedzie niż 500+  8)

Diogenes z Synopy

to już nie musi mieć blond włosów, niebieskich oczu i inteligencji Einsteina ?  ;-)