Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Co naukowcy skrzętnie ukrywają lub czego nie wiedzą?

Zaczęty przez toan, 2007-09-11, 09:23:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: Zyon w 2017-09-25, 14:16:27
Cytat: toan w 2007-09-11, 09:23:54
Każdy kto twierdzi, że utlenienie węgla z węlowodanu jest lepszym źródłem energii (powstawania ATP) niż utlenienie jednedo węgla i dwóch wodorów z alifatycznego łańcucha KT ( faktycznie odcina się dwa węgle i cztery wodory w betaoksydacji) - nie zna fizjologii, przemilcza ten fakt lub celowo kłamie!, opowiadając "bajki dla dzieci" - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1849.0, że "podczas wysiłku fizycznego zachodzi glukoneogeneza"
Za miedza obrodzil kolejny fachowiec, ktory twierdzi, ze jednak to mozliwe:
CytatZwiększone wytwarzania glukozy jest wynikiem nasilenia glikogenolizy i glukoneogenezy w wątrobie. Na początku biegu udział glukoneogenezy jest niewielki. Jeśli bieg jest kontynuowany proces progresywnie wzrasta. Glukoneogenezę nasila dopływu do wątroby substratów dla tego procesu: glicerolu, mleczanu, pirogronianu oraz aminokwasów, przede wszystkim alaniny. Tak więc mleczany u ultrarunnera na LC są substratem do glukoneogenezy
Zaleca 200 do 300g bialka dla ultrabiegaczy na LC  :shock:
CytatJeśli więc chcesz mieć przewagę nad innymi wynikającą z tego co powyżej napisałem, to podczas biegu wsuwaj śmietankę 30% wymieszaną z żółtkami. Tłuszcz i białko na 100 kilosów jest najodpowiedniejsze, ale białka i tłuszczu musi być dużo. Na taki dystans to między 200 a 300 gramów białka i powinno pokrywać minimum 30% zapotrzebowania energetycznego, a jeszcze lepiej jeśli pokrywałoby więcej.
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=254320#254320

Na poczatku myslalem, ze to kolejne wcielenie Grzecha, ale i tak nie jestem do konca pewien.

Myślałam, że forum DD umarło śmiercią naturalną... :roll:

administ

Cytat: Zyon w 2017-09-25, 14:16:27
Na poczatku myslalem,

I co mam strzelić wykładzik? :roll:
Ale mi się nie chce.  :?
Jeśli zaś chodzi o glukoneogenezę podczas wysiłku fizycznego, to obaj chłopcy mają rację, bo: podczas wysiłku tlenowego glukoneogeneza w wątrobie nie zachodzi z substratów pochodzenia mięśniowego, ponieważ nie powstaje w mięśniach mleczan.
Natomiast podczas długu tlenowego regeneracja w mięśniach NADH do NAD+może zachodzić tylko przez zamianę pirogronianu w mleczan. Aby zneutralizować zakwaszenie beztlenowe mleczan trafia z mięśni do wątroby i tam przerabiany jest zaś na pirogronian, z którego może, ale nie musi powstać glukoza.
Na temat białka - szkoda słów - no chyba, że to sama alanina jest... ;)  :lol:
I tyle w skrócie.
Ale jeszcze dla dociekliwych dopiszę, że poziom insuliny we krwi maleje podczas wysiłku fizycznego, a glukagonu rośnie. Wnioski nasuwają się same, ale nie wszystkim...  8)

Zyon

Cytat: admin w 2017-09-25, 16:50:03
I co mam strzelić wykładzik? :roll:
Ale mi się nie chce.  :?
Nie :D Podrzucilem jako ciekawostke, przypadkowo zagladajac za miedze :D
Work Buy Consume Die

administ

I świetnie, bo tam nawet te linki są dość ciekawe!  :D

Zyon

No zauwazylem, ze nowy user wrzuca ciekawe rzeczy z kilku dziedzin w roznych tematach np o raku i diecie ketogenicznej. Troche mi pachnie Grzeskiem Recem ale wrzuca ciekawe.
Work Buy Consume Die