Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Ślady DO w przysłowiach, literaturze i wspomnieniach

Zaczęty przez Ewa, 2007-12-01, 00:34:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ewa

Może macie takie przykady. A oto, na co ja się natknęłam:

Mądrzejsi chleb krają, a głupszym jeść dają.

Tacy prorocy, co chleb jedzą, nic nie wiedzą.

Świnia nie chce długo żyć, tylko dobrze jeść i pić.

Nie samym chlebem żyje człowiek, ba, przy samym chlebie nawet umiera. Dorothe Sölle

maf

Heh jako ciekawostke, co prawda nie ma nic wspolnego z DO.
W przydroznym barze w ktorym najczesciej zajadam karkowke lub zeberko z boczkiem, z grilla sa takie napisy.
-"otyli zyja krocej ale za to jedza dluzej"
Wiecej grzechow nie pamietam
pozdr
maf

Krystyna*Opty*

Chlebem i solą ludzie ludzi niewolą.

Słodkie życie słono kosztuje. St.Jerzy Lec

Zwierzęta się wypasają; człowiek je; ale umie jeść tylko człowiek mądry. A. Brillat-Savarin

Bóg wybacza błędy - zawsze, człowiek - czasami, matka Natura - nigdy.

Kawałek mięsa jest lepszy od kawałka chleba nawet pod względem składu chemicznego. Iwan Turgieniew

Jednemu Allah daje pożywienie, drugiemu apetyt. Mahomet

Ewa

Krysia, na tobie, jak zwykle można polegać :) Dorzucę cos do puli:

Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
— Marie von Ebner-Eschenbach

Jedz mniej! Bramy raju są wąskie  Archibald Joseph Cronin

Po tłuste cielę i do domu trafią, a chudego i na targu nie kupią. - Samuel Adalberg.

Brzuch jest powodem, iż człowiek nie uznaje siebie tak łatwo za boga:)))  fryderyk nietzsche

Dobry kogut zawsze chudy

Pełny brzuch rodzi zło. — Talmud

Blackend

Ewa

Blackend, :)))))) jak sie uprzeć, mozna zakwalifikować twoje hasło :D))))))

Waldek

Blackend

Cytat: Ewa w 2007-12-02, 15:05:11
Blackend, :)))))) jak sie uprzeć, mozna zakwalifikować twoje hasło :D))))))

No powiedz, że tak nie jest? ;)
Nie zrozumiemy głodnych na własne życzenie (źle odżywionych)! Pozostaje tylko szczere współczucie.
Jak to nasz admin często powtarza i słusznie! Wolny wybór  8)

Waldek

"Lekarze w przyszłości nie będą dawać żadnych leków pacjentom, lecz zainteresują sie ich opieką, odżywianiem oraz przyczynami chorób i zapobieganiem im." - Thomas Edison

Halina Ch.

Cytat: Ewa w 2007-12-01, 00:34:38

Świnia nie chce długo żyć, tylko dobrze jeść i pić.

Ale super powiedzenie! Idealnie pasuje do mojej znajomomej, która twierdzi, że tyle z życia się należy iż może pojeść, popić na co tylko ma ochotę.. KORYTO totalne.

Ewa

Giovanni BOCCACCIO
Dekameron

– Uspokój się – rzekł doktor – każę ci przyrządzić niezwykle skuteczny i smakowity napój,
który w ciągu trzech dni usunie twoją niemoc bez śladu, tak iż będziesz znowu zdrów jak ryba.
[...]Co się zaś owego trunku tyczy, to do przyrządzenia go trzeba trzech par tęgich i tłustych
kapłonów.[...]
Doktor wróciwszy do domu kazał wina z korzeniami przygotować, po czym posłał je Calandrinowi.
Bruno tymczasem, w towarzystwie doktora i dwóch pozostałych kompanów,
zjadł tłuste kapłony i inne przysmaki kupione za pieniądze Calandrina.[...]Bruno, Buffalmacco i Nello
cieszyli się tymczasem niezmiernie, że skąpego Calandrina w pole wyprowadzić zdołali. Tylko
pani Tessa, zmiarkowawszy figiel przyjaciół męża, długo mu jego głupoty darować nie
mogła.

Tam, gdzie krzak brzoskwini stoi,
Znajdziesz dla się zapas wszelki:
Owoc kurzy, tłuszcz i mięso,
Jedz – aż uszy się zatrzęsą,
Sięgnij także do butelki.

Waldek

Zofia

Cytat: Waldek w 2007-12-04, 14:08:26
co to są kapłony ?

Kapłon to wykastrowany i specjalnie utuczony młody kogut (czyli samiec kury domowej). Kapłony były niegdyś wykwintnym i dość popularnym daniem, kuchnia staropolska XVI i XVII wieku obfitowała w przepisy na dania z kapłonów (np. zachowane menu profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego z 1562 r. zawiera m.in. "potrawkę z pięciu kapłonów").

Współcześnie praktycznie nieznane

Blackend

Ryjek

Dzieje Apostolskie: "Wszedł Piotr na dach, aby się pomodlić. Była mniej więcej szósta godzina. Odczuwał głód i chciał coś zjeść. Kiedy przygotowywano mu posiłek, wpadł w zachwycenie. Widzi niebo otwarte i jakiś spuszczający się przedmiot, podobny do wielkiego płótna czterema końcami opadającego ku ziemi. Były w nim wszelkie zwierzęta czworonożne, płazy naziemne i ptaki powietrzne. "Zabijaj, Piotrze, i jedz!" - odezwał się do niego głos. "O nie, Panie! Bo nigdy nie jadłem nic skażonego i nieczystego" - odpowiedział Piotr. A głos znowu po raz drugi do niego: "nie nazywaj nieczystym tego, co Bóg oczyścił" (10,9-15)

Przy okazji takie coś znalazłem: http://tiny.pl/jvbx - chrześcijańska krytyka wegetarianizmu

Ryjek

Oczywiście, ja się pod tym artykułem nie podpisuję. Sporo w nim, hmm.... "herezji".  :twisted:

Ewa

Często cytujemy ten fragment, wiec umieszczam go tutaj.

"Zboże, które początkowo używane było wyłącznie jako pasza dla bydła,wkrótce stało się pożywieniem ludzi.
I wynaleziono wówczas bydło ludzkie - niewolników."
-- Fryderyk Engels 

Waldek

Artysta to ktoś co codziennie wcina mięso, bo go na to stać. -- Nikifor Rabczański

kodar

"Człowiek nie żyje, aby jadł, ale je, aby żył."
                                                 -- Sokrates

kodar

"Nie tylko przy stole smaczne myli się z dobrym."
                                                          Władysław Grzeszczyk