Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie

Zaczęty przez mateoosh12, 2008-09-26, 21:21:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

administ

Gdyby to było na plaży, albo prywatnie, to niech tam.  :D
Ale w takiej sytuacji jest to nie do przyjęcia.  :?

Zyon

Cytat: renia w 2012-12-05, 22:25:08
Nie czytałam, ale recenzja ciekawa... :roll:

http://opetaniczytaniem.pl/recenzje/dobra-krew-magdalena-skopek-wydawnictwo-naukowe-pwn-2012.html

O ciekawie sie zapoewiada, kiedys byl podobny reportaz na onecie, polki, ktora spedzila 3 miesiace w mongolii wedrujac, moze to byla ona? Fotki tez byly fajne, dzieci we krwi nad reniferem.

Tylko, ze normalnie kiedy czytac, rok temu kupilem sobie pod choinke najnowszego Umberto Eco "Cmentarz w Pradze" i z przerazeniem pare dni temu skonstatowalem, ze nie przeczytalem jeszcze  :shock: A pod ta choinke kupie sobie chyba najnowszego Paula Austera "Sunset park"
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: renia w 2012-12-05, 22:31:31
No i ten wywiad też jest ciekawy... :D

http://www.youtube.com/watch?v=Oxov-3nl5rk&hd=1

Fajny wywiad, no przekonalas mnie, zamiast kilku piw kupie sobie ksiazke, a co mi tam.
Work Buy Consume Die

renia

Ja podziwiam takie osoby, które na takie wyprawy się decydują. Ja w życiu sama bym tam nie pojechała... :shock: :?

renia

Cytat: Zyon w 2012-12-06, 08:13:09

Tylko, ze normalnie kiedy czytac, rok temu kupilem sobie pod choinke najnowszego Umberto Eco "Cmentarz w Pradze"...

Czytałam jego esej "Dariusz najmniejszy" ale za nic nie mogę sobie przypomnieć o czym to było... :roll: :?

renia

Zastanawiałam się czy ten cytat z Rodu ludzkiego Staszica dać do wątku z sentencjami czy tutaj... :roll:
Są w nim bardzo trafne spostrzeżenia...

"Człowiek, który czci bogi kamienne, jest także na nieszczęścia innych ludzi kamienny. Zabójstwa, krzywdy, nieszczęścia wyrządzone ludziom nie ruszą w nim sumienia. On znajdzie swoją spokojność w spokojności ubóstwianego głazu. Tylko największe głupstwo wzrusza sumienie głupiego".

administ

Cytat: Zyon w 2012-12-06, 08:15:26
Fajny wywiad, no przekonalas mnie, zamiast kilku piw kupie sobie ksiazke, a co mi tam.

Ale piwko jest zdrowsze niż czytanie, bo nie osłabia wzroku...  :wink:

renia

I jeszcze jest w nim krzem, który na coś tam pomaga... :roll: 8)

administ

Na łysienie jest dobry, bo ta przypadłość się pojawia szczególnie po jądrach na surowo...  :wink:

Zyon

I nie ma litu....moze i racja. Po co w sumie czytac, to glupota, od tego czytania tylko zglupiec mozna, lepiej po prostu poobserwowac i juz czlowiek madrzejszy od razu
Work Buy Consume Die

renia

A po kilku piwkach coraz to lepsze wnioski z obserwacji można wyciągnąć.. :roll:

Zyon

i zobaczyc bakterie, galaktyki, wirusy, kwanty, ciemnosc i pomrocznosc jasna nawet
Work Buy Consume Die

administ

Z litem jest taki problem, że przyspiesza zamykanie szparek błonowych, co ponoć oszczędza neuroprzekaźniki na diecie beztłuszczowej, czyli u podatnych na depresję.
Ale jak się kto natłuści odpowiednio, to lit nie ma większego znaczenia.
I raczej inhibituje "rozkładecze" neuroprzekaźników, zapobiegając w ten sposób apatii, ale nie interesowałem się litem dokładniej.

Zyon

Czytam teraz "biblie" MiTow czyli ksiazke dr Johna E Sarno "Recepta na zdrowie" o powiazaniu bolu z umyslem, troche ciezko napisana, slabo sie czyta i nieciekawie, nie ma tak, ze sie mozjna w niej "zatopic". Ale jakos brne, ciekawa jest ta informacja, ze mozg sam wytwarza i przechowuje insuline i ze w ukladzie limbicznym jest duzo receptorow insulinowych.
Work Buy Consume Die

Sandman80

"CZY DOKTOR KWAŚNIEWSKI MA RACJĘ ?"  E. BEGNER

warto, nie warto kupić ?

administ

No nie ma racji, bo liczył na to, że wszyscy są lub będą chcieli być zdrowi, szczupli, mądrzy, piękni, szlachetni, zamożni, a tu kicha wyszła, bo większość sama nie chce!  :?
A zmuszać nie wolno.  :D

Sandman80

absolutnie nie wolno bo reakcja jest wprost przeciwna chyba każdy zna to życia, co najwyżej zasugerować   8)

administ

"Każdy jest kowalem własnego losu", a na złą karmę się nic nie poradzi.  :cry: :wink: