Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie

Zaczęty przez mateoosh12, 2008-09-26, 21:21:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-07-25, 16:49:56
Cytat: Gavroche w 2014-07-25, 13:01:40
Dzięki, postoję :D
Wiem, wiem ;) Nikt nie lubi dysonansow poznawczych a ilosc jaka jest w tej ksiazce mogla byc cie zabic i zlamac niezachwiana wiare w neoreligie, ktora wyznajesz  :lol: :lol:
Bzdura :D
Nie interesują mnie rzeczy, które mnie nie dotyczą, ot co.
Menopauzą też się nie interesuję :lol:

Zyon

Po co czytasz ruskie kryminaly, dotycza cie?  :lol: Historycznych, SF, fantasy, horrorow  tez nie czytasz. bo cie nie dotycza?? Nie powiem co powiedzial na ten temat Tomasz z Akwinu, w temacie logiki :D

Widac, rzuciles tylko okiem na okladke i nie czytales tego co napisalem, bo to nie jest zadna ksiazka medyczna, dietetyczna, tylko socjologiczno-spoleczno-historyczna.
Twoja strata, bo to jedna z ciekawszych ksiazek ostatniej 10 latki jakie osobiscie czytalem.

@ w temacie, co ciekawe autor nie wspomnial ani razu o odkryciu Otto Warburga za co tenze dostal nobla w 1930, o tym jak sie zywi rak.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Dotyczą mnie ruskie kryminały, bo to przyjemność :D
Kategoria "choroby cywilizacyjne" jest poza moim zasięgiem.

Maniek

A mnie jak najbardziej ciekawi,
mam lekturę na jutro.
Referencje są niezłe.

Maniek

ps. ale co racja to racja,

wszystko w temacie raka jest wyjaśnione, ogólnodostępne, temat zamknięty, kto chce ten wie, i tego nie dotyczy.  :lol:

A cała reszta to raczej domysły/SF i wróżenie z fusów.

Zyon

Cytat: Gavroche w 2014-07-25, 20:31:21
No wez jednak przeczytaj ten opis, bo cos fantazjujesz  :lol: Ta ksiazka to wyborny kryminal, walka i pogon za przeciwnikiem, ktory ma czapke niewidke. Czyta sie z zapartym tchem.
Ale owszem, ilosc dysonansow poznawczych, ktorych nie znosisz moglaby cie mocno zabic  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-07-26, 08:29:21
Cytat: Gavroche w 2014-07-25, 20:31:21
No wez jednak przeczytaj ten opis, bo cos fantazjujesz  :lol: Ta ksiazka to wyborny kryminal, walka i pogon za przeciwnikiem, ktory ma czapke niewidke. Czyta sie z zapartym tchem.
Ale owszem, ilosc dysonansow poznawczych, ktorych nie znosisz moglaby cie mocno zabic  :lol: :lol:
Mi inne rzeczy zapierają dech, widocznie :lol:

Zyon

Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-07-29, 08:17:25
No wiem, wiem, saga o Harrym Potterze  :lol: :lol:
Nie te czasy  8)
Ale Tomek Wilmowski owszem :D

Zyon

Ee tam Tomek nie czaruje i nie lata na miotle, co to za bohater
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-07-29, 08:31:35
Ee tam Tomek nie czaruje i nie lata na miotle, co to za bohater
No fakt, trochę ciota...

Zyon

Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-07-31, 12:03:15
na czym polega jej kontrowersyjnosc?
Ma drugie dno.
Z wierzchu szmira i potężne braki wiedzy autorki, a pod spodem...no właśnie, trzeba przeczytać :twisted:

Zyon

W wolnej chwili rzuce okiem, bo teraz czytam kolejna ksiazke, kolejnego amerykanskiego biochemika, ktorego znalazlem zjawke w sieci i swietnie pisal o genach. A teraz go czytam i sie powoluje na szeroko komentowane badanie "China Study" Colina Campbella i pisze, ze to swiatowej slawy naukowiec  :? Czyli jak zwykle w beczce miodu pare lyzek dziegciu....nawoluje do wege  :?
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-07-31, 14:00:51
W wolnej chwili rzuce okiem, bo teraz czytam kolejna ksiazke, kolejnego amerykanskiego biochemika, ktorego znalazlem zjawke w sieci i swietnie pisal o genach. A teraz go czytam i sie powoluje na szeroko komentowane badanie "China Study" Colina Campbella i pisze, ze to swiatowej slawy naukowiec  :? Czyli jak zwykle w beczce miodu pare lyzek dziegciu....nawoluje do wege  :?
Mam wrażenie, że te wszystkie wege, paleo, kwasowozasadowe to są wspominane tylko po to by, szersze grono odbiorców znaleźć.
Bo to wiadomo, głupota na topie, a jak chcesz wejść między wrony...

Zyon

Niektorzy pisza ciekawe rzeczy, tylko wnioski, ktore wyciagaja sa kompletnie z d... :roll: Pisza, ze maja sukcesy, ze wyleczyli tego i tamtego a potem pisza, ze od tluszczu sie tyje, bialko zwierzece szkodzi a roslinne jest ok,  kiedy wczesniej koles pisze takie rzeczy z biochemii albo genetyki, ze wydaje sie niemozliwe, zeby nie wiedzial jak to leci. Dziwne. No i zauwazam w wiekszosci nowych ksiazek wyrazny trend z parciem w strone eko-bio etc.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-07-31, 15:54:15
Niektorzy pisza ciekawe rzeczy, tylko wnioski, ktore wyciagaja sa kompletnie z d... :roll: Pisza, ze maja sukcesy, ze wyleczyli tego i tamtego a potem pisza, ze od tluszczu sie tyje, bialko zwierzece szkodzi a roslinne jest ok,  kiedy wczesniej koles pisze takie rzeczy z biochemii albo genetyki, ze wydaje sie niemozliwe, zeby nie wiedzial jak to leci. Dziwne. No i zauwazam w wiekszosci nowych ksiazek wyrazny trend z parciem w strone eko-bio etc.
Bo przecież leczyć można nie tylko wiadrami smalcu :D
Ważne jest nie to, co wchodzi, ale co się dzieje w środku.
Leczenie surowymi warzywami i kiełkami, jak najbardziej działa, dodając do tego własny tłuszcz i białko, odciążamy na tyle schorowany organizm, że zdrowieje.
A potem wywiady, sława i pieniądze, oczywiście taka dieta nie działa w nieskończoność... :(

Myślę, że tak samo jest z innymi przypadkami wyleczeń, akurat trafiło się ślepej kurze ziarno i organizm zareagował zgodnie ze swoim programem.
Nie tylko dieta, do takich programów zdrowieniowych dodawane są techniki relaksacyjne, rozmowy z psychologiem, wysiłek fizyczny, samo to, że coś się wokół zaczyna dziać, może wyrwać zgnuśniałe ciało z choroby 8)
A jeśli chodzi o tych biochemików, to tańczą jak im grają, temu uważam, że szkoda na to czasu.

Zyon

Jednym nie szkoda na kolejna wersje Resident Evil ;)
Osobiscie uwazam, ze po przeczytaniu conajmniej kilkudziesięciu (jeżęli nie stu albo dwustu--) takich pozycji mogę odróżnić szarlatana, który wciska kit, zeby zarobic od ideowca, ktory co prawda jest czasami rownie szkodliwy ale przynajmniej szczery :D
I powiem ci, ze ci czeasami maja takie fajne pomysly, ze jak juz pisalem wczesniej, czasami warto ponurkowac w szambie, zeby znalezc na jego dnie grudke zlota :D
Bo jak wiadomo do zapalencow swiat nalezy a wielkie odkrycia zrodzily sie czesto-gesto wlasnie od takich pozornie zwariowanych maniakow :D (oczywiscie nie mowimy o fanatykach pokroju wiesz kogo ;) )
Work Buy Consume Die