Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Optymalne rekordy

Zaczęty przez adampio, 2008-11-07, 19:49:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

A jak sobie samodzielnie  obliczyć PPM - gdzieś tu już podawałem  :wink:

Teresa Stachurska

Adminie,

więc przy masie 80 kg to 0,12 x 80 x 150 = 1440 ??

W 100 g masła kcal (jeśli pamiętam) jest 748, więc Adampio na basenie może być w stanie zużyć 200 g masła?



admin

Tak wychodzi w przybliżeniu (faktycznie - bliżej 180g), gdy zrobimy proste założenie, że życie jest piękne i nieskomplikowane.  :D

PS
do dokładnych pomiarów niezbędna jest już kalorymetria i kilka dodatkowych badań - najlepiej ze stosownymi markerami, ale nie tymi od raka.

Teresa Stachurska

Admin,

dziękuję za odpowiedź :)  Ciekawa sprawa.

adampio

Cytat: admin w 2009-11-15, 18:23:20
Przepał wyżej 1000kcal w amatorskim sporcie to już przegięcie! - ale to moje osobiste zadnie...  :wink:

PS
Przepał zaś 100kcal w PPM - to już poważny syndrom metaboliczny!  :(

Z tego wynika, ze przegialem. Raz na jakis czas mozna :wink:

admin

Trzeba jeszcze brać pod uwagę temperaturę wody w której pływałeś! Im wyższa temperatura wody tym mniejszy wydatek energetyczny...  :D

PS
o ile pamiętam tak jest do temp 25oC. Powyżej tej granicy trzeba doliczać już straty na chłodzenie organizmu.

admin

Cytat: adampio w 2009-11-16, 07:00:01
Z tego wynika, ze przegialem. Raz na jakis czas mozna

Dobrze jest właśnie raz na jakiś czas sprawdzić wydolność swojego organizmu...
Ale z umiarem.
Jeszcze raz GRATULACJE!  :D

adampio

Dzieki

Na co dzien plywam 3-4 km 1,5-1,7 h, 4 do 5-ciu razy w tygodniu,czyli bez jakiegos ekstra duzego wysilku.

Wiec sobie postanowilem,raz na jakis czas, moze raz na kwartal sprawdzic nie kondycje tylko wlasnie wytrzymalosc.

admin

No to OPTYMALNIE... :D

PS
dla Ciebie!

admin

Dziś widziałem w sklepie masło fińskie po 30,50zł/kg!  :shock:
A ja kupuję naprzedniejsze (ze śmietanki szczepionej czystą kulturą bakterii holenderskich, a nie z serwatki! - masła typu "szwajcarskiego"), polskie, z upustem - po brutto - 10,07zł/kg!  :D

PS
jak to dobrze, że masło jest "naukowo" SZKODLIWE!  :lol:
Vivat lactose intolerance!  :lol: :lol: :lol:

kodar

Cytat: admin w 2009-11-16, 08:38:17
Dziś widziałem w sklepie masło fińskie po 30,50zł/kg!  :shock:
A ja kupuję naprzedniejsze (ze śmietanki szczepionej czystą kulturą bakterii holenderskich, a nie z serwatki! - masła....
Moze podwowiesz prosze jak  dowiedziec sie  z jakiej smietany i jak bylo robione maslo???Nawet w sklepach z ekologiczna zywnoscia tego nie wiedza.Na opakowaniu podana  jest tylko zawartosc tluszczu w 100g produktu. :(
W POlsce potrafilam  maslo zrobic sama wlewajac smietanke do sloika i  ubijajac az do konsystencji masla.Ale tutaj,??ani sernika,ani twarozku nie udalo mi sie zrobic z nabialu jaki dostepny byl w sprzedazy.Kazdy zna procedure robienia na wlasne potrzeby tarozku,to wie,ze po zakwaszeniu i podgrzaniu mleko sie scina.A tutaj mleko po zakwaszeniu ma  przykry zapach i  nadaje tylko do wylania..A dlaczego ludzie to cos kupuja???Sklepu ekologicznego nie mam  niestety w poblizu.

kodar

Cytat: Teresa Stachurska w 2009-11-15, 19:07:24
Adminie,

więc przy masie 80 kg to 0,12 x 80 x 150 = 1440 ??

W 100 g masła kcal (jeśli pamiętam) jest 748, więc Adampio na basenie może być w stanie zużyć 200 g masła?



wedlug co powyzsze ,osoby bez  sportowych wyczynow jezeli takie sa  wsrod optymalnych nie maja potrzeby  zjadania  200g masla na dobe. 8) :)

Blackend

Cytat: admin w 2009-11-16, 08:38:17
z upustem - po brutto - 10,07zł/kg!  :D

Ale masz cenę! Pogratulować  8)
My poniżej 17zł nie schodzimy  :( a trochę tego u nas schodzi  :)

Daniel

Adampio gratuluję wspaniałej kondycji! Tak trzymaj!

W 2,5 godziny przebiegam ok.25 km, potem już tempo spada.
Biegam teraz na bieżni, która wylicza mi od razu kalorie. Średnio to trzy razy tygodniowo po 1200 kcal (12km). Gdy kończę, to tak jakbym z basenu wyszedł. Ze slipek cieknie pot. Mimo wentylatora ciepłota ciała znacznie wzrasta. Ubytek wody sięga 1,5 l. W basenie to co innego, przez skórę woda jest wchłaniana (tak sądzę) , więc ubytki są znacznie mniejsze.

Gwidon



jak to dobrze, że masło jest "naukowo" SZKODLIWE!  :lol:

....masz racje  admin , bo bysmy mieli naprawde  przerabane :lol: 8).....

Gwidon

Cytat: kodar w 2009-11-16, 10:30:25
Cytat: admin w 2009-11-16, 08:38:17
Dziś widziałem w sklepie masło fińskie po 30,50zł/kg!  :shock:
A ja kupuję naprzedniejsze (ze śmietanki szczepionej czystą kulturą bakterii holenderskich, a nie z serwatki! - masła....
Moze podwowiesz prosze jak  dowiedziec sie  z jakiej smietany i jak bylo robione maslo???Nawet w sklepach z ekologiczna zywnoscia tego nie wiedza.Na opakowaniu podana  jest tylko zawartosc tluszczu w 100g produktu. :(
W POlsce potrafilam  maslo zrobic sama wlewajac smietanke do sloika i  ubijajac az do konsystencji masla.Ale tutaj,??ani sernika,ani twarozku nie udalo mi sie zrobic z nabialu jaki dostepny byl w sprzedazy.Kazdy zna procedure robienia na wlasne potrzeby tarozku,to wie,ze po zakwaszeniu i podgrzaniu mleko sie scina.A tutaj mleko po zakwaszeniu ma  przykry zapach i  nadaje tylko do wylania..A dlaczego ludzie to cos kupuja???Sklepu ekologicznego nie mam  niestety w poblizu.

.....Kodar - ale  jest  smietanka  30%  w Niemczech , dodajesz do niego troche kefiru bez  dodatkow i za 2 doby masz porzadny, optymalny tlosty kefir.....

kodar

Gwidon,  lubie smietanke bez dodatku kefiru,a kefir lubie z dodatkiem  majonezu :lol:

admin

Cytat: kodar w 2009-11-16, 10:30:25
Moze podwowiesz prosze jak  dowiedziec sie  z jakiej smietany i jak bylo robione maslo...

Trudno jest stwierdzić, gdy leżą stosy na półce w "markecie".  :?
W domu to wyjdzie po smaku, na patelni...
Kilka praktycznych rad, jak pozać masło, dałem już wcześniej na tym Forum, ale sam kilka miesięcy temu dałem się nabrać na "miksa" z olejem słonecznikowym, bo z danych na opakowaniu wynikało, że to masło!  :shock:
No to jak tu radzić?  :?

PS
pociecha dla ciebie "kodar", że w Niemczech i krajach alpejskich nie oszukują, tak jak w Polsce na "maślanej margarynie".
Jak pisze "Butter" - to jest Butter, a jak 30% "Rahm" to czasem jest 30% Sahne oder Schlag.  :wink:

kodar

Tomas,to sie mylisz,bo: do smietanki dodaje carrageen a do masla zeby bylo zolciutkie caroten i caly nabial robiony jest z pasteryzowanego mleka i smietanki,a niech to Schlag..... :D


admin

O jejku!
jak to dobrze, że nie mam takich problemów!
Kujawy to jednak najlepszy Heimat do życia w okolicy!
Ten las, te łąki, ta gleba przenno-buraczana, bociany... i ta mleczarnia...
Niesłychane bogactwo!  :D