Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Wpływ ŻO na nieoptymalnych członków rodziny

Zaczęty przez renia, 2009-03-02, 18:13:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Cytat: ali w 2009-04-28, 12:44:00
Cytat: adampio w 2009-04-28, 06:58:47
Jak pozjdziesz na bacowke, wieczorem okolo 20-tej to kupisz prawdziwego loscypka....
miałem przywiezone z bacówki
tylko ....
skąd się bierze konsystencja tych serków
możesz opisać  technologję produkcji????
wedle mnie ukwaszone i zrobione na twaróg mleko
potem na serek
powinno inaczej (lepiej) smakować
a tak jedzie mi kazeiną

To na pewno byla bacowka ceperska, czyli jakis sklep na rogu, ktory sprzedaje krowi ser wedzony. hahahaha

Kazeina???!!!

Technologia robienia sera jest zawze taka sama, tyko mleko inne. :shock:

ali

Cytat: adampio w 2009-04-28, 22:17:00
[
Technologia robienia sera jest zawze taka sama, tyko mleko inne. :shock:
nie przesadzaj
dobrze zrobiony ser z krowiego mleka też dobrze smakuje
w zeszłym roku przywiozłem bochen sera z krowiego mleka z podlaskiego
nie był zły
nie mam spaczonego smaku i kitu nie lubię
ps.
napisz jak się  powinno go robić

adampio

Cytat: ali w 2009-04-28, 23:11:06
Cytat: adampio w 2009-04-28, 22:17:00
[
Technologia robienia sera jest zawze taka sama, tyko mleko inne. :shock:
nie przesadzaj
dobrze zrobiony ser z krowiego mleka też dobrze smakuje
w zeszłym roku przywiozłem bochen sera z krowiego mleka z podlaskiego
nie był zły
nie mam spaczonego smaku i kitu nie lubię
ps.
napisz jak się  powinno go robić

A skad ja mam to wiedziec. Od tego byli kiedys juhasi. W golfa tez nie gram mam do tego ludzi. :lol:

W zakopianskich warunkach wyglada to tak.

Po wydojeniu owiec, wlewa sie mleko do kadzi o pojemnosci okolo 500 litrow, ktora wisi nad ogniskiem w bacowce.
Nastepnie mleko sie bardzo powoli podgrzewa az do powastania "klumpow" kawalow twarogu, ktory sie wylawia z kadzi. To co zostanie to najprawdziwsza w swiecie maslanka, najlepsza na swiecie. ( okolo40 % T )

Ser natomiast wklada sie w formy i tymi brudnymi raczkami polewa woda wyciskajas z sera "soki", kladzie nad dymem z ogniska i prosze oscypek gotowy. :shock:

ali

Cytat: adampio w 2009-04-29, 06:59:06
[W zakopianskich warunkach wyglada to tak.

Po wydojeniu owiec, wlewa sie mleko do kadzi o pojemnosci okolo 500 litrow, ktora wisi nad ogniskiem w bacowce.
Nastepnie mleko sie bardzo powoli podgrzewa az do powastania "klumpow" kawalow twarogu, ktory sie wylawia z kadzi. To co zostanie to najprawdziwsza w swiecie maslanka, najlepsza na swiecie. ( okolo40 % T )

Ser natomiast wklada sie w formy i tymi brudnymi raczkami polewa woda wyciskajas z sera "soki", kladzie nad dymem z ogniska i prosze oscypek gotowy. :shock:

beeeee
maślanke masz po maśle ze śmietany
po serze  masz serwatke

teraz już wiem
ten paskudny smak i ta konsystencja bierze się z tego że mleko nie zdąży  zakwasić się


renia

Wczoraj napisałam i wysłałam skargę do dyrektora szpitala, w związku ze sposobem przyjęcia moich synów na izbę przyjęć. Napisałam, że syn musiał czekać pół godziny, bez informacji kiedy, albo czy w ogóle, lekarz, albo chociaż pielęgniarka mu pomogą, pomimo, iż interweniował. Pani w informacji miała pretensje, że syn (z urazem głowy, płaczący, wymiotujący i z amnezją, stale w kółko pytał się jaki to jest dzień) przeszkadzał jej w pracy, mówiąc, jak ma w takich warunkach pracować? Napisłam dyrektorowi, że nie chcę jakichkolwiek odszkodowań, tylko mam nadzieję, że kolejni pacjenci nie zostaną tak potraktowani, jak moi synowie. Jestem zadowolona, że wysłałam tę skargę, bo już nie raz, na różnych urzędników chciałam pisać zażalenie, ale kończyło się na myśli: a co to pomoże? Zawsze myślałam, że nie mam wpływu na to, co dzieje się wokół, a teraz widzę, że pewien wpływ mam. Dodam jeszcze, że na końcu mojej skargi napisałam, że  uważam ją, za mój moralny obowiązek i że na znieczulicę, nie powinno reagować się znieczulicą.

renia

Jeszcze dodam, że to pismo wysłałam listem poleconym, ażeby dotarł do dyrektora i podpisałam się, podając adres i dokładny czas zaistniałej sytuacji.

slawek

Cytat: renia w 2009-04-30, 10:20:33
Jeszcze dodam, że to pismo wysłałam listem poleconym, ażeby dotarł do dyrektora i podpisałam się, podając adres i dokładny czas zaistniałej sytuacji.
No i widzisz reniu tym sposobem zapoczatkowałaś spiralę która zaszkodzi twojemu synowi ;( w perspektywie oczywiscie bardziej odległej ;) bo widzisz to co ci się przytrafiło to normalna konsekwencja istenia "SYSTEMU" który ty swoim postępowaniem tylko będziesz pielęgnowała ;) tz. pisząc pisma itp. pokażesz jak bardzo jest ci potrzebne zwierzchnictwo, zaszkodzisz co najwyżej pojedyńczej osobie która jest zobligowana do pisania raportów a nie do udzielania pomocy ;( potem się temat rozmydli ty pozostaniesz ze swoimi zalami a karawana pójdzie dalej.

adampio

Cytat: slawek w 2009-04-30, 12:31:49
Cytat: renia w 2009-04-30, 10:20:33
Jeszcze dodam, że to pismo wysłałam listem poleconym, ażeby dotarł do dyrektora i podpisałam się, podając adres i dokładny czas zaistniałej sytuacji.
No i widzisz reniu tym sposobem zapoczatkowałaś spiralę która zaszkodzi twojemu synowi ;( w perspektywie oczywiscie bardziej odległej ;) bo widzisz to co ci się przytrafiło to normalna konsekwencja istenia "SYSTEMU" który ty swoim postępowaniem tylko będziesz pielęgnowała ;) tz. pisząc pisma itp. pokażesz jak bardzo jest ci potrzebne zwierzchnictwo, zaszkodzisz co najwyżej pojedyńczej osobie która jest zobligowana do pisania raportów a nie do udzielania pomocy ;( potem się temat rozmydli ty pozostaniesz ze swoimi zalami a karawana pójdzie dalej.

Slawek czy jestes wegetarianinem?

slawek

Cytat: adampio w 2009-04-30, 14:04:21
Slawek czy jestes wegetarianinem?

Adampio ;) czy jesteś omletanianinem ??

adampio

Cytat: slawek w 2009-04-30, 16:36:57
Cytat: adampio w 2009-04-30, 14:04:21
Slawek czy jestes wegetarianinem?

Adampio ;) czy jesteś omletanianinem ??

"Wegetarianie nie jedza roslin z potrzeby, lecz z wyboru. Wlasnie
dlatego, ze brak dowodow na potrzebe jedzenia miesa."
Marcin 'Cooler' Kuliński

To jest powod mojego pytania!

A, tak, omlety to moja specjalnosc....A Twoja?

Hana

Adampio: A, tak, omlety to moja specjalnosc....A Twoja?

Polecam jajka gotowane /miekkie, polmiekkie, twarde/ jako lepszy sposob na trwanie w DO, ZO.

slawek

Cytat: adampio w 2009-04-30, 21:18:07
To jest powod mojego pytania!
przeciez to sygnaturka ;) w dodatku podpisana ;)
Cytat

A, tak, omlety to moja specjalnosc....A Twoja?
jajecznica !!

P.S.
twoje omlety robiłem ;)

adampio

Cytat: slawek w 2009-04-30, 22:08:17
Cytat: adampio w 2009-04-30, 21:18:07
To jest powod mojego pytania!
przeciez to sygnaturka ;) w dodatku podpisana ;)
Cytat

A, tak, omlety to moja specjalnosc....A Twoja?
jajecznica !!

P.S.
twoje omlety robiłem ;)

Ktory Ci smakowal najbardziej?

slawek

no jeszcze nie wszystkie więc musimy troche poczekac ;) ale robiłem tego np. na katar ;P fajny ;) ale cały czas sie szykuje na ten omlet biedaka ;)

adampio

Cytat: slawek w 2009-04-30, 22:18:51
no jeszcze nie wszystkie więc musimy troche poczekac ;) ale robiłem tego np. na katar ;P fajny ;) ale cały czas sie szykuje na ten omlet biedaka ;)

jest prosty, 5 min roboty i a syyyyyytyyy!!!!

Mama mi zawsze robila jak przychodzilem z nart. Zawsze mi sie kojazy z nartami, smieszne to ale tak bylo.

kodar

Cytat: Hana w 2009-04-30, 21:23:47
Adampio: A, tak, omlety to moja specjalnosc....A Twoja?

Polecam jajka gotowane /miekkie, polmiekkie, twarde/ jako lepszy sposob na trwanie w DO, ZO.
najlepsze zoltka w rosole :)

adampio

Cytat: kodar w 2009-05-02, 22:58:37
Cytat: Hana w 2009-04-30, 21:23:47
Adampio: A, tak, omlety to moja specjalnosc....A Twoja?

Polecam jajka gotowane /miekkie, polmiekkie, twarde/ jako lepszy sposob na trwanie w DO, ZO.
najlepsze zoltka w rosole :)

zoltka gotowane?

Opal

Sławku - czy to zdjęcie obok to jest z "Kolbego"?

slawek

Cytat: Opal w 2009-05-03, 09:06:59
Sławku - czy to zdjęcie obok to jest z "Kolbego"?
Nie, to z Wroclawia ;) dawno nie mialem okazji isć do Kolbego ;)