Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Nasze pupile.

Zaczęty przez renia, 2009-06-07, 20:22:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: Blackend w 2013-09-26, 16:48:01
Zaraz po kosmitach ;)
Nie jestem pewien czy jeszcze ktoś nam nie umyka... :?
Oceanolodzy pewno wiedzą.

Radzio

Cytat: Gavroche w 2013-09-26, 16:19:40
Cytat: renia w 2013-09-26, 15:39:37
Też uważam, że bardziej nad zwierzętami się rozckliwiają niż nad ludźmi. Psa uderzyć nie można a nad rodziną się pastwić można... Od razu dodam, że nie jestem za takim prawem, które pozwoli znęcać się nad zwierzętami, ale ludzka mentalność często taka jest, że w rodziny obce mieszać się nie można, nawet jeśli się wie o istniejącej tam przemocy. A zwierzęta? W Kanadzie z ogrodów prawie nic nie można zebrać, bo szybsze są w tym czarne wiewiórki, kreta zatruć też nie można...Albo się mylę... 8) :lol:
Żeby było poprawnie politycznie, powiedziałbym, że ludzie są ciut ważniejsi, jakby :D

Bo będą, ale przez duże L. :D Nie dożyjemy tego. :lol:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-10-05, 16:11:14
Cytat: Gavroche w 2013-09-26, 16:19:40
Cytat: renia w 2013-09-26, 15:39:37
Też uważam, że bardziej nad zwierzętami się rozckliwiają niż nad ludźmi. Psa uderzyć nie można a nad rodziną się pastwić można... Od razu dodam, że nie jestem za takim prawem, które pozwoli znęcać się nad zwierzętami, ale ludzka mentalność często taka jest, że w rodziny obce mieszać się nie można, nawet jeśli się wie o istniejącej tam przemocy. A zwierzęta? W Kanadzie z ogrodów prawie nic nie można zebrać, bo szybsze są w tym czarne wiewiórki, kreta zatruć też nie można...Albo się mylę... 8) :lol:
Żeby było poprawnie politycznie, powiedziałbym, że ludzie są ciut ważniejsi, jakby :D

Bo będą, ale przez duże L. :D Nie dożyjemy tego. :lol:
Moim zdaniem już byli.
Ale nie dożyjemy, fakt.

Radzio

No to akademicka..., choć nie byłem. :D

Wrócę ich, więc przybędą- choć już byli. ;) :lol:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-10-05, 16:32:08
No to akademicka..., choć nie byłem. :D

Wrócę ich, więc przybędą- choć już byli. ;) :lol:
I tak nie dożyjemy, mociumpanie :D

Radzio

No to co z tego. :D Masz nudniejsze zajęcia? :lol:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-10-05, 16:46:28
No to co z tego. :D Masz nudniejsze zajęcia? :lol:
Nie przychodzą mi do głowy :lol:
Ale zwolnij nieco, bo nie nadążam wszystkich wątków obskoczyć.
Pole ma tu słabe :D

Radzio

Cytat: Gavroche w 2013-10-05, 16:51:28
...
Ale zwolnij nieco, bo nie nadążam wszystkich wątków obskoczyć.
...

Zredukuj nieco kamizelkę(tę bez rękawków), a ulżysz sobie i  z u p e ł e n i e b e z i n t e r e s o w n i e ... mnie. :D

Zyon

Hej gavro, woda w pare dni zrobila sie zolta i metna i dzisiaj , przylazlem z pracy i padlo mi troche  :( Co sie stalo? Woda byla czysta i nagle taka zolta i metna, zakwasila sie czy co?
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-10-07, 17:04:16
Hej gavro, woda w pare dni zrobila sie zolta i metna i dzisiaj , przylazlem z pracy i padlo mi troche  :( Co sie stalo? Woda byla czysta i nagle taka zolta i metna, zakwasila sie czy co?
Może filtr Ci stanął, prądu nie było?
Albo opóźnione skutki restartu.
Nie było bakterii prowadzących nitryfikację(to formy osiadłe, kolonijne, troszku to trwa), a Ty karmiłeś ryby.
Resztki pokarmu i odchody zwiększały poziom toksycznego azotu i namnożyła się patologiczna "flora" i glony planktonowe.
Ryby fiknęły od zatrucia, na truchłach mnożą się pierwotniaki i sinice, albo okrzemki, rośliny nie mają co jeść i zwolniły metabolizm, mało więc tlenu i ogólnie nieciekawie.
Zwykle filtruje się wodę przez węgiel aktywny przez trzy doby, podmieniając codziennie 1/8 objętości, a potem węgiel wywala i szczepi zbiornik jakimiś nitrosomonas...
Wersja na cito: podmiana 1/3 objętości, płukanie wkładu w filtrze, zaprzestanie karmienia, dzień świetlny 8 h.

administ

woda w pare dni zrobila sie zolta i metna

Bo rybkom nie robi się na śniadanie jajecznicy na maśle!  :shock:  :wink:

Zyon

Cytat: Gavroche w 2013-10-07, 18:51:15
Może filtr Ci stanął, prądu nie było?
Albo opóźnione skutki restartu.
Nie było bakterii prowadzących nitryfikację(to formy osiadłe, kolonijne, troszku to trwa), a Ty karmiłeś ryby.
Resztki pokarmu i odchody zwiększały poziom toksycznego azotu i namnożyła się patologiczna "flora" i glony planktonowe.
Ryby fiknęły od zatrucia, na truchłach mnożą się pierwotniaki i sinice, albo okrzemki, rośliny nie mają co jeść i zwolniły metabolizm, mało więc tlenu i ogólnie nieciekawie.
Zwykle filtruje się wodę przez węgiel aktywny przez trzy doby, podmieniając codziennie 1/8 objętości, a potem węgiel wywala i szczepi zbiornik jakimiś nitrosomonas...
Wersja na cito: podmiana 1/3 objętości, płukanie wkładu w filtrze, zaprzestanie karmienia, dzień świetlny 8 h.
Filtr pracuje caly czas, woda dochodzila powoli, pare dni nie karmilem jak przykazales, potem rano ciut ciu i tyle. Nagle mi zzolka expresem. Filtr mam zwykly z jakiejs waty. Na razie wymienilem polowe wody, potem znowu wymienie. Podusily sie?
Prezent cholera jasna mam  :?
Work Buy Consume Die

Blackend

Z doświadczenia amatora akwarysty podpowiem, że czym mniej ryb w jak największym akwarium na tyle na ile jest to możliwe, tym lepiej. Filtracja to samo, czym więcej tym lepiej, jakiś kubełkowy, to nie jest duży wydatek w dzisiejszych czasach. Raz w tygodniu obowiązkowo podmiana wody około 10%. Światło - jak najmniej, a akwa niech stoi w najciemniejszym miejscu pokoju, duża ilość watów to proszenie się o kłopoty. Musi wypalić, a jak nie, to w ramach reklamacji przyjeżdżam i osobiście je wyczyszczę ;)  :D

Zyon

U mnie tak stoi nieszczesliwie, ze w takim przejsciu miedzy pokojami na murku. Slonce piesci caly dzien. Zakrywakm od tej strony ale zawsze costam...
ryb bylo duzo, teraz jest mniej  :?
Work Buy Consume Die

Blackend

No to mamy winowajcę, akwa wystawione na ekspozycje słoneczną nie pociągnie długo  8)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2013-10-07, 19:04:21
Z doświadczenia amatora akwarysty podpowiem, że czym mniej ryb w jak największym akwarium na tyle na ile jest to możliwe, tym lepiej. Filtracja to samo, czym więcej tym lepiej, jakiś kubełkowy, to nie jest duży wydatek w dzisiejszych czasach. Raz w tygodniu obowiązkowo podmiana wody około 10%. Światło - jak najmniej, a akwa niech stoi w najciemniejszym miejscu pokoju, duża ilość watów to proszenie się o kłopoty. Musi wypalić, a jak nie, to w ramach reklamacji przyjeżdżam i osobiście je wyczyszczę ;)  :D
Pełna zgoda.

Blackend

No trochę sie obawiałem - uff ;)  :D

Zyon

Cytat: Blackend w 2013-10-07, 19:10:48
No to mamy winowajcę, akwa wystawione na ekspozycje słoneczną nie pociągnie długo  8)
Ale ciagnie tak non stop. tylko po tym restarcie (strone temu masz restart opisany) tak dochodzilo normalnie i nagle jakby ....przyspieszona ewoucja  :lol: :lol:

Mialem napisac na pm, ale pomyslalem, ze cooler sie ucieszy z mojej szkody, wiec czemu nie uszczesliwic  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Blackend w 2013-10-07, 19:10:48
Jak na razie tylko Azjaci mają sukcesy w posługiwaniu się światłem słońca...
Wystawienie na ekspozycję słoneczną to nie tylko glony(to defekt kosmetyczny raczej), groźne są wahania temperatury i chemi wody.
A Zyon jeszcze ma tendencje do szafowania podmianami.
10-15% to już ogromna zmiana w baniaku 100 litrów.

Blackend

Dokładnie. Akwarium mam od dziecka i jak świat światem, nie ma akwa bezobsługowego jeżeli ma to jako tako wyglądać, no trzeba koło tego chodzić, ale ja to akurat bardzo lubię.  :D