Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Rozmaitości

Zaczęty przez renia, 2009-07-04, 07:00:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Misia mówi, że w książce "ŁONTP: "w każdym zdaniu jest informacja" - teraz takich książek się już nie pisze, tylko  zamieszcza zrozumiałe dla "pokolenia z" piktogramy.  :lol: :lol: :lol:

Blackend

No przecież, teraz memy królują, bo są dla większości zrozumiałe. ;)  :lol:

admin

Cytat: Blackend w 2024-07-02, 10:17:09
A bo to rzadka umiejętność, czasami w bezpośrednich kontaktach zanim interlokutor wyrazi swoje myśli, to zdążę zapomnieć o czym właściwie jest rozmowa. ;)  :lol:

A bo to: "na dzień dzisiejszy, wicie, rozumicie towarzysze..." jest w modzie...  :?

Blackend

Tak jest i wtedy lepiej wrócić do lasu. ;)

Jarek

Cytat: Blackend w 2024-07-02, 10:10:05
Cytat: admin w 2024-07-02, 09:54:17
Pierwsze utrącenie kapitalistycznej inicjatywy Polaków nastąpiło bardzo szybko.
https://www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/makroekonomia/reformy-gospodarcze-w-polsce-2/ - a tu krótka historia zniewolenia Polaków...  8)

Klasyka przywracania rozumu, gdy skończą się pieniądze. ;)  :lol:
Piszecie  te dyrdymały  przez ostanie 8 lat Zero postępu - zielono się robi, drogo będzie,  nakazy , zakazy, a wy cały czas piszecie, pis , komuna ,pis wina komuny , albo pisu
Przestawić się wypada na teraźniejszość i obecną rzeczywistość polityczna
Przyczna biedy nie będzie niestety pis ...

admin

Cytat: Blackend w 2024-07-02, 10:22:42
No przecież, teraz memy królują, bo są dla większości zrozumiałe. ;)  :lol:

Wielu się zawiedzie treścią książki, bo ani słowa o "kapłanach egipskich", ani słowa o "maszynach jądrowych na pustyni" - tylko same cytaty z podręczników!  :shock:  :( ;)

admin

Cytat: Jarek w 2024-07-02, 10:25:32
Cytat: Blackend w 2024-07-02, 10:10:05
Cytat: admin w 2024-07-02, 09:54:17
Pierwsze utrącenie kapitalistycznej inicjatywy Polaków nastąpiło bardzo szybko.
https://www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/makroekonomia/reformy-gospodarcze-w-polsce-2/ - a tu krótka historia zniewolenia Polaków...  8)

Klasyka przywracania rozumu, gdy skończą się pieniądze. ;)  :lol:
Piszecie  te dyrdymały  przez ostanie 8 lat Zero postępu - zielono się robi, drogo nakazy , zakazy, a wy cały czas piszecie, pis , komuna ,pis wina komuny , albo pisu
Przestawić się wypada na teraźniejszość o obecną rzeczywistość polityczna Przyczna biedę nie będzie niestety pis ...

Na szczęście Ty tu piszesz prawdę objawioną i bilans wychodzi na zero!
Viva kommunismus"... ;)

Jarek

Cytat: Blackend w 2024-07-02, 10:06:24
Przecież bardzo ładnie odpowiedziałem o roli pieniądza i pracy.  :D
Nie na temat odpowiadasz Pytam czy zbiednieli czy sie wzbogacili? O rolę pieniądza i powiązaniem aktywu stop procentowych za chwilę będę pytał...

Blackend

Sorry ale nie będę teraz się doktoryzował z włoskiego marnotrawstwa i polityki gospodarczej tamtego rządu.
Faktem jest natomiast, że jeszcze nie tak dawno (pisaliśmy o tym na forum) północ kolejny raz chciała się oddzielić od reszty Włoch.

O Grecji i ich rozdawnictwu jest w internecie morze artykułów, więc można samodzielnie na ten temat doczytać.
A o tym czym jest pieniądz wystarczy zajrzeć do Wikipedii.
I to w zasadzie tyle.  8)

Jarek

Pytam chyb już trzeci raz o strefę euro ,
Moze jeszcze raz,  czy kraje strefy euro  zbiednialy, czy się wzbogaciły,  Nie trzeba się doktoryzować przy tak prostym pytani
A - zbiednialy
B- wzbogaciły się
A czy B?

admin

Euro zafundowało farmie "pandemię", a do tego płaci na piramidę finansową ETS, do tego usilnie wprowadza komunizm - no to co z tego wyszło A, B, czy może jeszcze co innego? ;)
Do tego zafundowali sobie drogi gaz i ropę w ramach "putininflacji", no i pasą hamerykę kupując zbendny sprzęt "na Putina", bo atak nato na Rosję do którego dążą skończy się upragnionym "spłonięciem planety" ...  8)
Jak zwykle Szwajcarzy zarobili, a reszta Jewropy zubożyła swoje społeczeństwa w "imię" "demokratycznych wartości" - ale mogę się mylić.  :?

Jarek

Podam pytanie pomocnicze -  do roku 2019 kraje strefy euro zbiednialy czy się wzbogaciły żeby nie mieszać z pandemią i wojna i zielonym ladem ?

Blackend

Tu masz PKB Włoch od 1999r. https://pl.tradingeconomics.com/italy/gdp
To tak na szybko znalazłem.
Ale masz gotową odpowiedź zubożania ludzi walutą euro, więc po co te pytania?

Jarek

Bo twierdzisz że lekarstwem na  polskie finanse  jest wprowadzenie euro Chce tylko udowodnić, jak razem z Adminem bardzo mylicie sie Podam logiczne  fakty oparte na rachunku ekonomicznym broniąc swoich  argumentow  , a nie ze jestem, za, bo unia wie lepiej, albo jestem przeciwko bo jestem pisowcem..
Chyba wyjansnilem
.   

Jarek

Cytat: Blackend w 2024-07-02, 11:46:40
Tu masz PKB Włoch od 1999r. https://pl.tradingeconomics.com/italy/gdp
To tak na szybko znalazłem.
Ale masz gotową odpowiedź zubożania ludzi walutą euro, więc po co te pytania?
Koszty zycia z 1999 porównuje się z kosztami w 2019 wtedy można  ustalić   wskaźnik stopy życiowej obywatela strefy euro Jaki był i jaki jestW przypadku obywatela niemiec  wynik poraża   zbiednieli o 30% przez 20lat W niektórych obszarach o 50%

admin

O właśnie!  :shock:
Za 100 dularów amerykańskich cały miesiąc w Polsce araby z Kuwejtu rządzili i to z napiwkami!  8)
To były czasy... ;) 
Tow. Jaruzela, gdy parytetem dochodu w Polsce była cena 1/2l wódki z pewexu!  :lol: :lol: :lol:

Blackend

:lol:
Pamiętam te czasy, gdy obowiązywały dwie waluty.  :lol:
A na plac targowy, gdzie płaciło się zielonymi mówiło się (przynajmniej u nas) nomen omen - Wolny Handel.   :shock: :lol:

admin

No to właśnie nadchodzi komuna-bis...  8)
"Pan na szyszki..."  :lol: :lol: :lol:

Jarek

Cytat: admin w 2024-07-02, 12:52:11
O właśnie!  :shock:
Za 100 dularów amerykańskich cały miesiąc w Polsce araby z Kuwejtu rządzili i to z napiwkami!  8)
To były czasy... ;) 
Tow. Jaruzela, gdy parytetem dochodu w Polsce była cena 1/2l wódki z pewexu!  :lol: :lol: :lol:
Nie panie Adminie , nie o takie porównanie mi  chodzilo, chodzi caly czac  o strefe euro do której chcemy koniecznie wejsc :lol: Ile paczek fajek kupił niemiec z najnizsza krajowa w 1990,  a ile teraz kupi A to tylko jeden przykład Mam wiele innych ciekawszych..
:lol:
Bo przypominam pytanie , zbiednieli w tej strefie euro, czy sie wzbogacili   :lol:

Jarek

Odpowiem za was
Przez 10 lat Niemca za godzinę pracy było stać na 5 fajek  1990 - 1999 Po wejściu do strefycm euro co roku pół paczki mniej Dziś stać Niemca na paczkę fajek 25szt
Na emeryturkach świetnie wychodzi Dziś niemieckich emerytów na urlopach w Hiszpani trzeba szukać,  a było ich wszędzie ponad wszystko Zbiednieli czy się wzbogacili dzięki strefie euro?