Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Rozmaitości

Zaczęty przez renia, 2009-07-04, 07:00:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Bardzo dobrze, bo bardziej nośni, niż osobno!  :D

renia

Tylko z tym ozonowaniem nie znam tematu... :roll:
Ale pokazane propagowanie Diety Optymalnej jest bardzo dobre, efektywne i efektowne... :D

Jarek

Ale ja myślałem, że oni teges :lol:

Jarek

Cytat: renia w 2018-03-11, 20:52:41
Ale propagowanie Diety Optymalnej jest bardzo dobre, efektywne i efektowne... :D
Fantastycznie :lol:
Dlatego dalsze propagowanie jest konieczne. :lol:

renia

Cytat: renia w 2018-03-11, 20:52:41
Ale pokazane propagowanie Diety Optymalnej jest bardzo dobre, efektywne i efektowne... :D

Czyli wykorzystuje się ozon do dezynfekcję pomieszczeń i do ozonoterapii. Ale też jest on trujący i trzeba zachować ostrożność... :roll:

http://insektpol.pl/ozonowanie-pomieszczen-cena.html
http://www.terapia-ozonem.pl/

administ

Ozon jest super, ale nie ma go jak dostarczyć w nienaruszonej formie do macierzy mitochondrialnej...  :?
U nas mineralną z kranu odkażają ozonem.  :D

renia

Na pewno lepsze to jest od chloru...

administ

administ

Cytat: renia w 2018-03-12, 08:13:34
Na pewno lepsze to jest od chloru...

A to zależy, czy dozy kto nie pomyli, ale trzeba mieć zaufanie, a jedno i drugie jest dipolarne, dlatego lepiej zawsze przegotować przed piciem dla pewności.

renia

Dobrze wiedzieć.  :roll: Ja często piję wodę z kranu nieprzegotowaną... 8) Chociaż częściej przegotowaną...

administ

A to jeszcze dopiszę, że ponieważ woda w kranie u nas ma od 3,5 do 5 atmosfer, to lepiej prosto z kranu nie pić, tylko dać jej odstać, aby naturalnie się  "odgazowała" z chloru, czy ozonu w zależności od zastosowanej dezynfekcji. Gotowanie załatwia sprawę natychmiast.
Fizycznie i w bardziej widoczny sposób tłumaczy to odkapslowanie butelki wody gazowanej. Rozpuszczalność gazów w wodzie, ciśnienie parcjalne i lotność gazu - dla bardziej zainteresowanych, ale pewności nie mam, bo uczyłem się o tym jeszcze za tow. Gierka i wzorów żadnych nie pamiętam!  :?
Ale jakby były mi potrzebne, to wiem gdzie je szybko odszukać...  8)

renia

Pewnie ta zawartość chloru w "kranówce" jest różna w różnych miastach... :roll:
Ale mimo wszystko przegotowywać...

vvv

http://www.higienawody.wsse.katowice.pl/filtry.html
CytatFiltry węglowe ? złożem filtrującym jest węgiel aktywny. Działają one dwojako:

na zasadzie adsorpcji. Są to również filtry mechaniczne, usuwają z wody związki organiczne (np. THM - trihalometany, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), pestycydy, chlor, metale toksyczne i cząstki stałe. Im wolniejszy przepływ wody tym bardziej skuteczne działanie filtra.

na zasadzie działania błony biologicznej. Na powierzchni filtru osadzają się (oprócz zanieczyszczeń) mikro i makro organizmy występujące w wodzie ? wytwarza się tam biofilm. Skutki tego są zarówno pozytywne jak i negatywne. Organizmy te namnażając się oczyszczają wodę z zanieczyszczeń. Niestety przy licznym namnożeniu będą przenikały przez złoże do wody. Na filtrze następuje dechloracja i bakterie, które nie zostały zabite wcześniej mogą się teraz namnażać. Aby temu zapobiec producenci filtrów z węgla aktywnego stosują impregnowanie węgla srebrem. Srebro ma działanie bakteriostatyczne (nie pozwala się namnożyć bakteriom) i bakteriebójcze. Węgiel aktywny ma silne właściwości adsorpcyjne i dzięki temu bardzo mocno wiąże srebro i nie zostaje ono uwolnione do wody. Nie wolno przepuszczać ciepłej wody przez filtr, gdyż temperatura spowoduje ścięcie białek a w konsekwencji zablokowanie dostępu wody do filtra i nieodwracalne uszkodzenie. Na filtrach powolnych mogą się namnażać (głównie w wodzie powierzchniowej) mikrofagi np. nicienie. W wodzie po filtrach stwierdzono obecność osobników w różnych stadiach rozwojowych co świadczy o rozmnażaniu tych organizmów.

więc potem przegotować i jest super.
8)

Gavroche

Niestety w wodzie filtrowanej przez węgiel nie chcą pływać ani ryby, ani płazy, nawet glony słabo rosną. ;)
Natomiast w przegotowanej i natlenionej (gotowanie usuwa tlen) wsio w pariadkie.
Ale jak ktoś lubi martwicę - czemu nie, kiedyś nawet reklamowali filtry węglowe jako "zdrowe". :lol:

vvv

Jest teoria, że woda z wody, a jedzenie z jedzenia.
Ale są tacy, którzy nawet mleko jako podstawowe źródło wody traktują.
Ot różnorodność biologiczna i dlatego jest ciekawie.
:wink:

Jarek

Anulka177

Cytat: admin w 2018-03-12, 08:15:11
Cytat: Anulka177 w 2018-03-11, 20:36:01
Celina Chacińska i Hubert Czerniak https://www.youtube.com/watch?v=dDtxpt9W4-A&feature=share

Ekstra się zaprezentowali.  :D

Też tak uważam  :D Prosto i zrozumiale dla każdego.

Ukko

Nie wiem gdzie to wrzucić, niech będzie w tym temacie. Polecam rzucić okiem na ten smerfastyczny szalik, który pojawia się od 6:50  :D

https://www.youtube.com/watch?v=epfPQ3Wyc2I&t=69s

administ

Jeszcze nie, ale będzie.  8) ;)