Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Rozmaitości

Zaczęty przez renia, 2009-07-04, 07:00:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

To nie dobrze ;) bo za jakiś czas to nas zaczną "wyzwalać" tak jak Irak ;)

admin

Póki nie wykopią ostatniej baryłki, będą blokować wszystkie alternatywne, wydajne źródła.  :(

Blackend

Pewnie, że nie. Na podatku z benzyny oparte są prawie wszystkie budżety  :?

admin

"Akcyza" wiecznie żywa!  :wink:

Teresa Stachurska

Geotermalne ogrzwanie widziałam w Zakopanem w połowie lat dziewięćdziesiątych, funkcjonujące. Lato było, ale wodę tak grzano, a ludzi do tej wody było sporo. Duży dom, połowa wykorzystywana dla rodziny, druga dla wczasowiczów w liczbie około dziesięciu. Za płotem stał dom krewnych i był podłączony do tej samej "sieci" grzewczej.

W Toruniu chyba rzecz nie była w pozwoleniu, ale w dotacji budżetowej i to takiej która pozwalałaby nie tylko do źródeł geotermalnych się dostać ale i budynek zbudować choć wniosek opiewał tylko na pozyskanie ciepła. Organizacje kościelne nie muszą się wyliczać z kosztów bo są zwolnione z podatków, nie mniej kalkujacje kosztów do zapotrzebowania na dotację chyba są czytelne. Albo źle pamiętam to co w mediach na ten temat czytałam.

renia

A co sądzicie o kolektorach słonecznych na dachu? Czy to się kalkuluje? Mój mąż chciałby założyć, bo znajomy ma i sobie chwali..

Teresa Stachurska

Nie wiem, nie wiem. W mojej okolicy dom od takiej instalacji spłonął. Nowy dom. Sprawa od lat w sądzie.

renia

A wydaje się bardzo bezpieczne.. :?

Teresa Stachurska

Trzeba się dowiadywać. Może teraz te technologie są lepsze?

Blackend

http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5hP9JGUqPh4ZQ1T9EBkCoxlZId1Cw

Ale sprytnie kombinują - najpierw uprawa dla przemysłu papierniczego, a potem będziemy my  :?

Iga

CytatAmflora nie jest ziemniakiem przeznaczonym do konsumpcji. Wymyślono go z myślą o produkcji skrobi np. na potrzeby przemysłu papierniczego...
Czyli jest nadzieja,że zostawią  drzewa w spokoju ;)

Blackend

No i całe szczęscie bo jak się sami co do jednego wytrujemy jest szansa na rozpoczęcie cyklu ewolucji Hominoidea do Homo sapiens od nowa ;)

admin

Tego szaleństwa się nie da uniknąć do czasu, gdy będzie za późno!  :?

Iga

Na pewno część populacji ludzkiej zapłaci za te wynalazki,jednakowoż na pewno druga część populacji przystosuje się do panujących warunków ,ale nie wiadomo,czy to będzie 10,20,czy 50%.

admin

Są jarosze, jako "przedpole" doświadczalne.  :?

renia

Jeżeli te ziemniaki genetycznie zmodyfikowane, optycznie nie będą różniły się od zwykłych, jadalnych ziemniaków - to jaką będziemy mieli pewność, że nie kupimy tych "udoskonalonych"?

renia

Nie wiem czy w naturze takie ziemniaki GMO nie mogą czasami samoistnie krzyżować się z innymi ziemniakami..wtedy procesu już nie można by było odwrócić.. :?

renia

Jeszcze jedno - a czy na takie wprowadzenie GMO  - nie powinno najpierw być zwołane referendum, przecież jest ponoć demokracja..

Teresa Stachurska

Reniu, inaczej się pisze , inaczej czyta. Demokracja? 

renia

No to jak mamy to słowo czytać? Teoretycznie oznacza ono rządy większości - a praktycznie.. rządzi mała garstka osób, która też jest sterowana odgórnie..