Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

zaczynam DO

Zaczęty przez talgo, 2009-07-30, 20:52:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

talgo

no właśnie chyba jeszcze to nie jest waga należna bo jeszcze jakąś tam małą oponke mam wokół brzucha  :D
więc pewnie jeszcze około 10 kilo powinienem zjechać  przynajmniej tak mi się wydaje
to tu mnie troche zbiłas z tropu z tym 1:2,2
ja przyjołem wage należną na 80kg i wziołem 70g białka i 130g T  czyli 0,8 : 1,8 a ty mi tu mówisz że 1:2,2

renia

Jeśli białka masz 70 g , a tłuszczu 130 g - to wychodzi BT=1:1,8

RTS

Cytat: talgo w 2009-10-09, 21:25:13
ja przyjołem wage należną na 80kg...
Z innej beczki "powiem" ci że mam identyczny wzrost jak ty, ale najlepiej czuję się w wadze 85-90kg. (więcej nie ważyłem więc nie wiem). Poniżej 85kg zaczynają mi kości tu i ówdzie za bardzo wystawać, ale wiadomo że każdy jest inny i inaczej może to u ciebie wyglądać.

talgo

70g białka na 80kg wagi to jest dla mnie 0,8g na 1kg wagi :?
1g było by jak bym wzioł 80g białka

renia

Tak, masz z tym rację. Tylko, że tu chodzi o stosunek BTW, a nie ilość w gramach na kilogram ciała.
Aby obliczyć stosunek BTW, dzielimy dzienne spożycie białka, tłuszczu i węglowodanów, przez ilość białka. W tym wypadku (i w każdym innym) jeśli podzielimy 0,8 :0,8=1 Czyli niezależnie ile białka zjadamy- jego wartość przy stosunku BTW wynosi 1.
Teraz się zgodzisz ze mną "talgo" ? :)

talgo

może i masz racje
ja brałem cały czas zasade 1:2,5:0,5 tak że 1g białka 2,5g tłuszczu 0,5g weglowodanów na kilogram masy ciała
jeżeli dobrze rozumiem to przykładowo jezeli ktoś chce zrzucic nadwage dajmy na to do 85kg
spozywa 85g białka i 127g tłuszczu co daje stosunek 1:1,5
zmniejszając spozycie białka do 0,8g
spozywa 68g białka i 127g tłuszczu to w tym momencie mamy stosunek 1:1,8

renia

Właśnie tak. Tylko, że po okresie przebudowy szlaków metabolicznych (maksymalnie 3 miesiące) trzeba zwiększyć spożycie tłuszczu do minimum 2,5g na kg wagi należnej.  :) Ale masz cukrzycę i powinno być w tym przypadku ustalenie indywidualne.

talgo

ooo renia ty jesteś jak kaszpirowski a skąd ja mam mieć cukrzyce :lol:

renia

:lol: Sorki, pomyliłam Ciebie z "wis".

talgo

pani kochana ja jestem zdrowy jak wół a i nawet palenie rzuciłemprzez DO bo mi fajki nie smakowały
ale już wiem o co chodziło z tym stosunkiem B:T więc człowiek uczy się całe zycie

kodar

Cytat: talgo w 2009-08-01, 15:05:59
tak takie masło mozna dostać ale jedyne które znalazłem to łaciate extra 83% cena 3,30zł
znalazłem także ciekawą mielonke w puszcze BWT 10g B        5,5g W        24g T

macie jakieś pomysły na posiłki dla mojej mamy
60 gr białka 120 tłuszczy 30gr Węlglowodanów waga docelowa 60 kg wiek 55lat średni wydatek energetyczny
niestety sęk w tym że nie ma czasu gotować smażyć itp więc będą wchodzić w rachube produkty które można szybko
przygotować i wziąść do pracy
......placki ziemniaczane,jedno jajko jeden ziemniak bez maki,usmazone poprzedniego dnia,plaster sera z maslem,boczek wczesniej upieczony,jajka gotowane z majonezem,pomidor,ogorek,rzodkiewki,papryka ub inne  warzywa,
kawalek optymalnego sernika,kwasna,tlusta smietana.
Tutaj na forum korzystajac z wyszukiwarki mozna znalezc wiecej urozmaiconych propozycji.

adampio

Cytat: talgo w 2009-10-11, 16:55:02
pani kochana ja jestem zdrowy jak wół a i nawet palenie rzuciłemprzez DO bo mi fajki nie smakowały
ale już wiem o co chodziło z tym stosunkiem B:T więc człowiek uczy się całe zycie

Tak, Tak, stosunki sa NAJWAZNIEJSZE!! Tak trzymaj Talgo.

Pamietam, jak ja zaczynalem ZO.....stosunki byly wowczas bardzo wazne .......a i teraz tez sa.

renia

Cytat: adampio w 2009-10-17, 22:33:17

Pamietam, jak ja zaczynalem ZO.....stosunki byly wowczas bardzo wazne .......a i teraz tez sa.
..ale chyba nie do tego stopnia, że przez nie nie masz czasu zaglądać na Forum?   :shock:  :lol:

adampio

Cytat: renia w 2009-10-18, 08:33:35

..ale chyba nie do tego stopnia, że przez nie nie masz czasu zaglądać na Forum?   :shock:  :lol:

Bylem caly tydzien w Polsce, zaskoczyla mnie zima i w ogole bylo superowo. Nawet bylem we Wloclawku ( przejazdem )

Obiecuje poprawe!!!!!

renia

Trzymam za słowo.. :wink:

talgo

słuchajcie potrzebuje rady
mianowicie po wielu próbach wkońcu namówiłem moją rodzicielke na przejście na DO
ale jest jeden problem ona nie znosi jaj sery śmietana smalec wszystko okej
ale z jajkami nie da rady
czy zwiekszyc spozycie śmietany serów itp aby dostosowac B i T

adampio

Cytat: talgo w 2009-10-19, 19:28:35
mianowicie po wielu próbach wkońcu namówiłem moją rodzicielke na przejście na DO

przede wszystkim podroby, ktore prawie, mysle o wartosciach, rownaja sie jajom no i oczywiscie szpik.

i mowisz, ze nie znosi jaj.....wcale sie nie dziwie  :lol:

Ewa

Cytat: talgo w 2009-10-19, 19:28:35
Poczytaj Jana Kwaśniewskiego. Poucz się trochę. Jeżeli nie umiesz stosować diety, możesz sobie i mamie zaszkodzić.

Jaja to jedno z najwartościowszych białek, a ty chcesz zastąpić je serem? Sprawdź, które białka są najlepsze.

Mari

Popieram Adam  :D ,ze bez tego ani rusz ! .

talgo

adampio nie nie ma to jak cięta riposta :lol:

ewa nie mam problemu z interpretacją ani stosowaniem diety
tylko nie każdy musi lubić jajka czy podroby np watrobe
nie musisz mnie uczyć że jają sa najwartściowsze bo o tym wiemy tu wszyscy

a przy okazji pomyslałem że w tym przypadku jakims rozwiazaniem były by placki serowo jajeczne smażone na smalcu