Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Wywar kolagenowy.

Zaczęty przez mania25, 2008-06-04, 13:36:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

:lol:

Piłą się rżnie, a siekierą rąbie, więc jest ok! ;)

Blackend

No nie inaczej, taką metalową mamy jak na heavymetalowca przystało. ;)  :lol:

renia

Sprzedawca (rzeźnik i masarz 3w1) w sklepie mówił, ze wystarczy kość zamrożoną stuknąć tępą stroną (obuchem) siekierki albo porządnego tłuczka i od razu pęka na pół.

Anulka177

O proszę, a mój mąż stępił piłę tnąc te gnaty na kawałki (mówiłam mu, że może lepiej najpierw je zamrozić- dobre przeczucie miałam)  :D

administ

Cięcie jest bardziej higieniczne, niż rąbanie...  8)

Diogenes z Synopy

właśnie sobie siekierę połamałem na kolanie byczym zamrożonym!  Trzeba uważać bo odskakuje jak na trampolinie   8)  ;-)

renia

A którą stroną siekierki pukałeś? :roll:

Diogenes z Synopy

:lol:  ostrą, bo to kolano. Ale obuchem chyba tez próbowałem.  :roll:

administ

Anulka177

To miałeś zajęcie na cały dzień  :D

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-03-08, 08:32:57
właśnie sobie siekierę połamałem na kolanie byczym zamrożonym!  Trzeba uważać bo odskakuje jak na trampolinie   8)  ;-)

Kombinujesz, zamiast o instrukcję poprosić "Siekierowego"... 8) :lol: :wink:

Anulka177

Szybkowar uruchomiony, nawet słychać, jak się ten kolagen z kości stawowych wytrąca, będzie baza do zup na cały tydzień  :D :wink:

renia

Też dzisiaj u nas w szybkowarze wywar się uwarzył. Był sos (do kotletów) jutro będzie zupa. :D

Anulka177

Nawet wyczytałam, że mamy szybkowar tej samej firmy, tyle, że mój mniejszy  :wink:

renia

Już nie pamiętam ile nasz ma litrów, chyba 9. Nic z nim się nie dzieje, dobrze służy... :D

Anulka177

Mój jest 6-litrowy i też nie narzekam, choć gdyby był większy nie byłoby źle. Ale kiedy go kupowałam to nie miałam w planach gotować wywarów na kościach, a raczej groch i fasolę  :P

renia

Życie potrafi zaskakiwać... :shock: :lol: gdyby mi ktoś 10 lat temu powiedział, że będę wywary kolagenowe gotowała, to bym spojrzała na niego jak na... :roll: albo z politowaniem... 8) :lol:

Mirek

Chyba nie ma przeciwwskazań.

renia

Właśnie mam w szybkowarze mięsko ugotowane (dwie stópeczki :lol: i jedną goloneczkę) i wywar na galareteczkę wieprzową... 8) Jutro będzie nowy wywar na zupę ogórkową (tą co tak Blackendowi się podoba :lol:)