Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Wywar kolagenowy.

Zaczęty przez mania25, 2008-06-04, 13:36:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

...jak się je buraczki, można dostać... :))

renia

Cytat: Opal w 2009-09-02, 13:39:56

Najlepsze filtry to te, które mają odwróconą osmozę. Miałam okazję wypróbować z takiego wodę i robić na takiej wodzie przetwory. Zobaczyłam coś podobnego na tej stronie, więc poczytaj sobie w ogóle o odwróconej osmozie w wyszukiwarce.

  http://sklep.osmoza.pl/odwrocona-osmoza-c-2.html 

Dziękuję za linka. Brzmi dobrze, ale jeszcze poczekam, aż upewnię się - jaka woda jest najlepsza.
PS. Szybkowar miał być w ciągu 24 godzin, a nie jest... :)

renia

Cytat: ali w 2009-09-02, 13:02:38
jeżeli masz wodę  z sieci to musi być względnie czysta, jest kontrolowana
syf idzie ze starych rur
poszukaj dobrego filtra ceramicznego
jest wielokrotnego użytku
musi być  tylko od czasu do czasu czyszczony
Wodę mam z sieci i to bardzo dobrą. Nasze miasto należy do nielicznych w Polsce, które mają ujęcie wody źródlanej. Woda jest smaczna i czysta. Bardziej obawiam sie zanieczyszczeń dostających się do wody z rur wodociągowych. Czyli różnych związków chemicznych.
A o filtrach ceramicznych, to dopiero sobie poczytam. :)

Opal

Cytat: ali w 2009-09-01, 23:20:05
ech te baby....
moje panie
chyba jednak chłopy mają lepsze rozeznanie w sprzętach kuchennych
rację ma Daniel....

Ali ;) odpowiedź do Twojego wpisu zostawiłam w wątku muzycznym i tam go szukaj :)

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2009-09-02, 15:17:29
... Zupy kremowe w thermomixie robi się w 15 minut, a surówki z warzyw w parę sekund. Coś jeszcze?
Teresa, te zupy w termomixie - to gotujesz również, czy tylko rozdrabniasz je?

Opal

Cytat: renia w 2009-09-02, 18:23:00

PS. Szybkowar miał być w ciągu 24 godzin, a nie jest... :)

Pewnie jutro już będziesz miała, ale takie zachowanie sprzedawcy (opóźnienie w dostawie) prędzej czy później się na nim zemści. Po to płacisz więcej za przesyłkę, żeby mieć wcześniej towar, a niej później tak  jak w przypadku ekonomicznej przesyłki pocztowej.

renia

Wzięłam szybszą, bo to tylko 3 zł różnicy. Ale ta szybka idzie powoli, może temu, że to aż 9 l.  ;-))

viola44

Polecam termomix, jest najlepszy, co prawda "cacko" to kosztuje ale warto mieć go pod ręką, zrobiłam sobie przeciery pomidorowe tzn. mój wkład był żaden, sparzyłam pomidorki, obrałam ze skórkę, wycięłam szypuły , załadowałam w termomix, pół łyżeczki soli, zamknęłam klape, nastawiłam na 1 minutę przy obrotach 5/8, potem 10 minut opcja Varana i gotowe.

renia oczywiście zupy również można serwować, mało tego robisz na raz dwa dania, zupa na dole, drugie danie na górze na parze, rewelka, to urządzonko przeznaczone jest dla kogoś kto nie ma czasu siedzieć w garach, lub po prostu nie lubi bawić się w kuchare przez pól dnia....:-)

renia

Ja już postanowiłam sobie kupić termomix na wiosnę. Wtedy powinna moja sytuacja finansowa lepiej wyglądać. Na razie mogę sobie tylko pomarzyć...marzenia - to też piękna rzecz ;-))
..Moja córa już zaczęła interesować się pichceniem i na pewno z takiego cacka też się ucieszy  :)

viola44

Cytat: viola44 w 2009-09-02, 20:43:02
opcja Varana


sory za literówke, ma być opcja Varoma czyli gotowanie na parze.:-)

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2009-09-02, 19:57:47
Cytat: Teresa Stachurska w 2009-09-02, 15:17:29
... Zupy kremowe w thermomixie robi się w 15 minut, a surówki z warzyw w parę sekund. Coś jeszcze?
Teresa, te zupy w termomixie - to gotujesz również, czy tylko rozdrabniasz je?


Jeśli zupa ma być kremowa to od początku do końca w thermomixie. Tradycyjne też mozna, tyle że ja nie przepadam.

Teresa Stachurska

No to zrobiłam dziś eksperymentalny pasztet, który się właśnie wekuje. Wczoraj z topienia słoniny na smalec zostały mi skwarki niezbyt wysmażone (tak chciałam, miałam zamiar zamrozić i kiedyś zrobić kruche ciastka), dziś (zmiana planu) dokupiłam wątróbkę, usmażyłam na smalcu i zmiksowałam z tymi skwarkami. Smakuje b.dobrze. Dodałam tylko trochę soli, trochę pieprzu i gałkę muszkatołową. Miksowanie - 1 minuta.

renia

Też lada dzień po niedzieli weznę się za robienie pasztetu. Już nie jest tak ciepło i będzie można działać. Słoików trochę już nagromadziłam, jeszcze zrobię konkretne zamówienie na dany dzień w mięsnym i do dzieła. Część pasztetu mam zamiar upiec w piekarniku i będzie taki pasztet zapiekany na szybsze spożycie. Z tym pasztetem, to będę mogła sobie trochę "poszaleć" i "przemycić" ile wlezie - np. móżdżek, serce, cynadry, no i wątrobę, słoninę i jakieś wieprzowe mięso. Nie jestem pewna, czy te cynadry i serce nie popsują smaku?

renia

No i doczekałam się szbkowaru :) Wygląda dość masywnie i wydaje się być bardzo praktyczny. Ma uchwyty nie nagrzewające się, posiada dodatkową pokrywkę przeźroczystą, z którą można gotować, tak jak w zwykłym garnku. Mam zamiar ugotować w nim na róbę rosół z kury i wołowiny. Tak sobie wymyśliłam, że mięso można nastawić najpierw na jakąś godzinkę, (a nie jak dotąd na 3)  potem szybkowar odstawić, żeby ciśnienie się w nim zmniejszyło, a następnie dodać włoszczyznę i gotować już tylko pod szklaną pokrywką. Będzie to wygodniejsze również w doprawianiu do smaku - można 10 razy próbować i póbować, aż się potem jeść nie chce, albo buzię ma się poparzoną  :-))

Teresa Stachurska

No to nowy czas w kuchni nastał :)  , smacznego życzę.

Małgorzata

Wczoraj dostalam szybkowar i od razu gotowalam galarete ... 2 golonka , 4 spore spacerowki . Szybkowar ma wielką wade :( jest za maly , a wzielam jednak ten 10l . tak ze gotowalam na 2 razy . golonki gotowalam 40 min  i nie byly calkiem miekkie . nóżki gotowalam 1h i tez nie dogotowaly sie . wlozylam to wszystko do jednego gara i dogotowalam jeszcze 1h zeby wsio bylo mieciutkie . z czasem sie naucze :)) ...

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2009-09-03, 19:31:20
No to nowy czas w kuchni nastał :) , smacznego życzę.
Dziękuję. Mam nadzieję, że to początek dobrych zmian, bo przed DO, najważniejszym dla mnie sprzętem w kuchni była kuchenka mikrofalowa. :)
Mój najstarszy syn oglądał już ten samowar i przymierza się, żeby żonie też taki kupić. :) Jak będzie termomix, to pewnie też nie będzie chciał być w tyle :)) I dobrze, niech się stara, niech mają lepiej, niż my na początku :)

renia

Cytat: Małgorzata w 2009-09-03, 19:43:02
Wczoraj dostalam szybkowar i od razu gotowalam galarete ... 2 golonka , 4 spore spacerowki . Szybkowar ma wielką wade :( jest za maly , a wzielam jednak ten 10l . tak ze gotowalam na 2 razy . golonki gotowalam 40 min  i nie byly calkiem miekkie . nóżki gotowalam 1h i tez nie dogotowaly sie . wlozylam to wszystko do jednego gara i dogotowalam jeszcze 1h zeby wsio bylo mieciutkie . z czasem sie naucze :)) ...
Faktycznie, nie są one takie duże, jakby mogło się wydawać. Jestem zadowolona, że nie wzięłam tego 6 litrowego.
A czas gotowania to musimy najpierw poznać - u mnie pisze, że jest on trzykrotnie mniejszy, niż w zwykłym garnku - no ale może oni trochę przesadzają i gotowanie w szybkowarze wymaga połowy normalnego czasu?

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2009-09-03, 19:44:44
Cytat: Teresa Stachurska w 2009-09-03, 19:31:20
No to nowy czas w kuchni nastał :) , smacznego życzę.
Dziękuję. Mam nadzieję, że to początek dobrych zmian, bo przed DO, najważniejszym dla mnie sprzętem w kuchni była kuchenka mikrofalowa. :)
Mój najstarszy syn oglądał już ten samowar i przymierza się, żeby żonie też taki kupić. :) Jak będzie termomix, to pewnie też nie będzie chciał być w tyle :)) I dobrze, niech się stara, niech mają lepiej, niż my na początku :)


Pewnie!

Małgorzata

Uwazam ze to zalezy jak dla kogo cos jest miekkie :)) ja galaretke gotuje tak zeby sie rozplywala w ustach .. na upartego mozna i zjesc takie troche twardawe :))