Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Konferencja Optymalnych.

Zaczęty przez renia, 2009-11-04, 13:53:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Łatwo się krytykuje, trudniej coś zrobić.  :?

Malgosia

Cytat: Henryk w 2013-10-22, 06:32:04
Najłatwiej jest krytykować,powiedzmy coś o sobie.Najważniejsze przejść przez rzekę.

Przecież mówimy o "sobie"!
A co jest z drugiej strony rzeki?

Malgosia

Cytat: admin w 2013-10-22, 07:59:46
Łatwo się krytykuje, trudniej coś zrobić.  :?

Cytat: admin w 2013-10-15, 10:49:52
Teraz to się nazywa "Zdrowe Żywienie", aby nie drażnić "przyjaciół" Doktorem.   :wink: :D

Pan Doktor ZROBIŁ i dobrze by było to uznać wpełni i wprost.

administ

Przyjdzie pora - będzie wprost, a nawet więcej.  :D

Malgosia

Cytat: admin w 2013-10-22, 10:13:29
Przyjdzie pora - będzie wprost, a nawet więcej.  :D

Ja tylko marzę, aby było to z tej strony rzeki.A marzeniom trzeba pomagać, stąd moje pisanie. :lol:

renia

Małgosiu, akurat teraz, przy pisaniu referatu, znalazłam taki tekst:
„W sprawach stanu, gdzie idzie o losy całego narodu na wieki, nie wolno rządzić się sercem, do czego my, Polacy, zanadto skłonni byliśmy i podobno jeszcze jesteśmy. Tam najzimniejsza tylko rozwaga i rozsądek przewodniczyć powinny, a rzeczywisty pożytek główną, jeżeli nie wyłączną sprężyną do działania być powinien”. (I . Prądzyński Pamiętniki)
Pomyślałam, że pasuje. No nie?
Tutaj też dobro całego narodu jest na względzie... :D

administ

W dobrej wierze można czasem przedobrzyć.

Mirek

Cytat: renia w 2013-10-22, 11:47:27
Małgosiu, akurat teraz, przy pisaniu referatu, znalazłam taki tekst:
„W sprawach stanu, gdzie idzie o losy całego narodu na wieki, nie wolno rządzić się sercem, do czego my, Polacy, zanadto skłonni byliśmy i podobno jeszcze jesteśmy. Tam najzimniejsza tylko rozwaga i rozsądek przewodniczyć powinny, a rzeczywisty pożytek główną, jeżeli nie wyłączną sprężyną do działania być powinien”. (I . Prądzyński Pamiętniki)
Pomyślałam, że pasuje. No nie?
Tutaj też dobro całego narodu jest na względzie... :D
Nie żebym szukał dziury w całym... cel uświęca środki?

A tak na poważnie, to oczywiście pożytek winien być cały czas przed oczami.

Zyon

Cytat: admin w 2013-10-22, 11:50:46
Cicho, bo jeszcze Dario to przeczyta...  :? :lol: :lol: :lol:

Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-10-22, 11:59:30
Cytat: admin w 2013-10-22, 11:50:46
Cicho, bo jeszcze Dario to przeczyta...  :? :lol: :lol: :lol:

Ale nie wiadomo czy zakuma, Naltrexone pije sobie przed snem :)

renia

Nie wiem co to i na co, ale pewnie lepsze od propanolu... :roll: :wink:

administ

Konferencja nabiera kształtu ostatecznego, aczkolwiek zmiany są jeszcze możliwe:

Konferencja naukowa:
"Tajemnice zdrowego żywienia", czyli jak zwalczyć (pokonać) choroby cywilizacyjne.
Termin: 7 grudnia 2013 r. (sobota), godz. 10.00 – 16.00
Miejsce:  Sala Widowiskowa Miejskiego Domu Kultury w Łaziskach Górnych Mikołów, ul. Karola Miarki 15

Patronat Honorowy:
Krzysztof Jurgiel – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Sejmu RP

Prezydium Konferencji:
Poseł Szymon Giżyński, Poseł Adam Hoffman, Poseł Izabela Kloc, Bogdan Tkocz – Prezes OSO im. Adama Jany, Adam Lewandowski  - Prezes SRiPZM, Aleksander Wyra – Burmistrz Łazisk Górnych.

I część – podstawy naukowe zdrowego żywienia i konsekwencje dla medycyny, gospodarki żywnościowej oraz samorządności
1. Wpływ żywienia na zdrowie człowieka - Prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, Katedra Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu oraz dr n. farm. Izabela Bolesławska, Katedra Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
2. Biochemiczne podstawy zdrowego żywienia - mgr Jacek Kruszyński
3. Choroby cywilizacyjne, na przykładzie cukrzycy a koszty społeczne - dr n. med. Jerzy Matyja lub lek. med. Przemysław Pala
4. Konsekwencje braku polityki wyżywienia w Polsce dla zdrowia społecznego i stanu gospodarki żywnościowej - dr Karol Krajewski we współpracy z zespołem z SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji- dr Ewa Świstak, dr Monika Świątkowską oraz prof. dr hab. Stanisław Berger
5. Trendy w rolnictwie a zdrowe żywienie - mgr Krystian Brząkalik – doradca ekologiczny
6. Zrównoważone żywienie w przedszkolach i szkołach – dr n. med. Jolanta Sołtysiak, pediatra, Dziecięcy Szpital Kliniczny w Poznaniu
7. Jak wykorzystać Program Samorządowy „Przedsiębiorczość i Samorządność” – „6 x P” w rozwoju zdrowej gminy – mgr Izabela Kloc, Prezes Fundacji Akademia Samorządności, Wiceprzewodnicząca Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej Sejmu RP
8. Kuchnia Kazimierza Wielkiego jako „pomysł na istnienie” gmin kazimierzowskich – Bogdan Tkocz, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych  im. Adama Jany z siedzibą w Jaworznie

II część  - przykłady przyczynowego wyleczenia chorób, w tym chorób cywilizacyjnych:
1. Żywienie przeciw białaczce – lek. med. Ewa Łukaszek Gwóźdź oraz świadectwo osoby wyleczonej
2."Bez wyrzeczeń", czyli jak schudłem ponad 60 kilogramów - Marek Konopka
3. Stwardnienie rozsiane można pokonać! – świadectwo osoby wyleczonej

III część - Dyskusja i wnioski dla Zespołu Parlamentarnego ds. narodowego programu zdrowego żywienia
- lek. med.  Agata Płowecka, dr n. med. Anna Bielecka, Zuzanna Rzepecka – doradca żywieniowy, Teresa Szczepanek - doradca żywieniowy, Kazimierz Pipia i inni

W tematyce konferencji można wyodrębnić 5 podstawowych działów:
1. Zdrowe rolnictwo
2. Zdrowa żywność
3. Zdrowe społeczeństwo
4. Odpowiedzialna samorządność
5. Zdrowe finanse
Impreza towarzysząca - Konkurs na najlepszy „Smalec, czyli biblijne tłuste”
Po zakończeniu konferencji odbędzie się degustacja zdrowego żywienia, przygotowana przez gospodynie i rolników gospodarstw ekologicznych.

Uczestnicy konferencji:
1.   Parlamentarzyści
2.   Samorządowcy
3.   Naukowcy
4.   Organizacje promujące zdrowie
5.   Dyrektorzy szkół i przedszkoli
6.   Lekarze, dietetycy, doradcy żywieniowi
7.   Rolnicy
8.   Media
9.   Sportowcy
10. Osoby wyleczone

Organizatorzy:
1. Parlamentarny Zespół ds. narodowego programu zdrowego żywienia
2. Fundacja Akademia Samorządności z siedzibą w Warszawie
3. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych  im. Adama Jany z siedzibą w Jaworznie
4. Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Ziemi Mikołowskiej
5. Urząd Miasta Łaziska Górne

Biuro Organizacyjne Konferencji – Biuro Poselskie Izabeli Kloc
43 -190 Mikołów, ul Karola Miarki 15, Tel 32/226 08 22, fax 32/226 08 23,
izakloc@poczta.onet.pl

W celach organizacyjnych Prelegentów prosimy o składanie materiałów, które będą wykorzystane podczas konferencji do 30 listopada 2013r w Biurze Poselskim  Izabeli Kloc w Mikołowie lub na adres e-mail:
izakloc@poczta.onet.pl, tel. 32/226 08 22

O ewentualnych zmianach będę informował w miarę napływających informacji.

Teresa Stachurska

Chciałabym żeby materiały z Konferencji stały się powszechnie dostępne. W "Optymalnych" oraz np w broszurce dołączanej do innych czasopism. Może organizatorzy znajdą środki by te broszurki opublikować i jak najszerzej rozpowszechnić???

Jeszcze coś. Dobrze byłoby by na Konferencji poinformowano, że Szwedzi chcą żyć lepiej więc popularyzują dietę wysokotłuszczową?

administ

W dobie wuwuwu nie będzie problemu.
W sprawie Szwedów nadałem już bieg sprawie.
Czekam cierpliwie na termin spotkania.

Mirek

Cytat: Teresa Stachurska w 2013-10-24, 12:05:14
Chciałabym żeby materiały z Konferencji stały się powszechnie dostępne. W "Optymalnych" oraz np w broszurce dołączanej do innych czasopism. Może organizatorzy znajdą środki by te broszurki opublikować i jak najszerzej rozpowszechnić???

Jeszcze coś. Dobrze byłoby by na Konferencji poinformowano, że Szwedzi chcą żyć lepiej więc popularyzują dietę wysokotłuszczową?

Czy ktoś pamięta, jak w zeszłym roku w Norwegii były duże niedostatki masła w sklepach - tak bardzo wzrosło spożycie! Nie tylko Szwedzi wiedzą o dobrodziejstwie żywienia wysokotłuszczowego.

Teresa Stachurska

Cytat: admin w 2013-10-24, 12:38:38
W dobie wuwuwu nie będzie problemu.
W sprawie Szwedów nadałem już bieg sprawie.
Czekam cierpliwie na termin spotkania.

WWW też, fakt - nie pomyślałam o tej formie. Ograniczenie się do www nie będzie za mało?

administ

Konferencja jest pod patronatem Zespołu Parlamentarnego, więc pewnie będą drukować materiały, ale pewności nie mam.
Relacja (w tym referaty) będzie również w Miesięczniku OSO - "OPTYMALNI". Pewnie sukcesywnie się uda zamieścić.

MariuszM

administ

Teraz się będą uczyć polscy "naukowcy" zasad Żywienia Optymalnego ze szwedzkiego albo anglosaskiego...   :lol:
I bardzo dobrze, bo dlaczego nie?  :D

Zyon

Z angielskich ksiazek to juz lepiej i naukowo brzmi. No i zazdrosc nie musi gryzc w rzyc. A moze i zeza da sie nawet wyleczyc  :lol:
Work Buy Consume Die