Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Białko w diecie optymalnej

Zaczęty przez SzymonNM100, 2006-01-19, 13:59:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

:shock:
U Szczyła? Wolne żarty... 8)
To młody Kwaśniewski podaje, że minimum białkowe wynosi około 17.5g i to tylko w ściśle określonych warunkach.  :D
Wie co mówi...  8)

Zyon

Work Buy Consume Die

anakin

Cytat: Zyon w 2014-06-06, 17:13:46
Cytat: anakin w 2014-06-06, 16:04:29
Banialuki.
Po czym wnosisz?

Po lekturze "Jak nie chorować?" i ogólnie po słowach Jana Kwaśniewskiego. ;-)

anakin

Cytat: admin w 2014-06-06, 16:31:39
:shock:
U Szczyła? Wolne żarty... 8)
To młody Kwaśniewski podaje, że minimum białkowe wynosi około 17.5g i to tylko w ściśle określonych warunkach.  :D
Wie co mówi...  8)

W warunkach "spoczynkowych", rzekłbym. I przy najlepszym (czyt. optymalnym) metabolic adjust. :->

Radzio

Ba! W szczególnych warunkach "spoczynkowych" potrafimy nawet białko dystrybuować. ;)
Jednak jest to baaardzo złożony proces chemiczny, który być może kojarzy się wielu z ową słynną reinkarnacją.  :D  Przy czym ja- ku pocieszeniu wierzących- mogę się mylić. :lol:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2014-06-06, 20:50:44
Ba! W szczególnych warunkach "spoczynkowych" potrafimy nawet białko dystrybuować. ;)
Jednak jest to baaardzo złożony proces chemiczny, który być może kojarzy się wielu z ową słynną reinkarnacją.  :D  Przy czym ja- ku pocieszeniu wierzących- mogę się mylić. :lol:
To bardzo dobra definicja reinkarnacji  8)
W przyrodzie nic nie gnije, czy coś  :D

RafałS

Jak mówi przysłowie - nigdy nie wiadomo w czym lub kim znajdują się atomy dawnych organizmów.

Gavroche

Cytat: RafałS w 2014-06-06, 21:17:14
Jak mówi przysłowie - nigdy nie wiadomo w czym lub kim znajdują się atomy dawnych organizmów.
Nie ma co tak krytykować kanibali zatem? :D

Zyon

Cytat: anakin w 2014-06-06, 20:28:19
Cytat: Zyon w 2014-06-06, 17:13:46
Cytat: anakin w 2014-06-06, 16:04:29
Banialuki.
Po czym wnosisz?

Po lekturze "Jak nie chorować?" i ogólnie po słowach Jana Kwaśniewskiego. ;-)
E......liczylem na cos sensownego, jednak bezpodstawnie.
Work Buy Consume Die

Blackend

O tak, Ziemia to układ zamknięty, więc chcąc nie chcąc wszyscy ze wszystkim i wszystkimi jesteśmy spokrewnieni. ;)  :D

RafałS

Li tylko czasem trochę extraterrestrial np. żelaza meteorytowego wejdzie do obiegu np. krwio...?  :wink:

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-06-06, 21:57:02

O tak, Ziemia to układ zamknięty, więc chcąc nie chcąc wszyscy ze wszystkim i wszystkimi jesteśmy spokrewnieni. ;)  :D
Owszem, ale niezbyt szczelny :D
Układ zamknięty wymienia tylko energię, a nie materię, z otoczeniem.
A do nas przylatuje trochę (rocznie od 500 tys do 5 mln ton) i w drugą stronę też nieco przecieka (gazy i pyły atmosferyczne oraz porwane wraz z nimi organizmy).
Takie akwarium z podmiankami raczej  :wink:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Biosfera_2

Blackend

Wiedziałem, że mnie poprawicie.  :lol:
Z prochu powstałeś w proch się obrócisz - coś w tym jest, a termodynamice i jej zasadach, to musiałbym mocno przysiąść nad książkami do fizyki aby na ten temat pogadać.  :D

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-06-07, 08:46:24
Wiedziałem, że mnie poprawicie.  :lol:
Z prochu powstałeś w proch się obrócisz - coś w tym jest, a termodynamice i jej zasadach, to musiałbym mocno przysiąść nad książkami do fizyki aby na ten temat pogadać.  :D
A to, że jesteśmy spokrewnieni, to ładnie napisałeś.
Podczas ontogenezy (rozwój osobniczy) mamy rzęski, wici, skrzela, ogon i futro :D
Bo natura zawsze korzysta z utartych, sprawdzonych już, ścieżek i pomysłów.
Tak jak twórca samolotu nie zrobi go od podstaw, tylko korzysta z osiągnięć poprzedników; koło, skrzydło, kadłub, silnik, żyrokompas...

Blackend

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-06-07, 09:00:39
Jednym słowem ewolucja.  :D
Is all around :D
Komputery i telefony komórkowe ulegają miniaturyzacji, a ekrany telewizyjne i kinowe się rozrastają.
Ostatnio patrzyłem na znaczki firmowe samochodów, sto lat temu były malutkie, bo auta rozpoznawało się po charakterystycznej linii, a obecnie są wielkie i agresywne, bo komputery kształtują wygląd aut pod osiągi i bezpieczeństwo.
Tak, wszystko ewoluuje 8)

Zyon

Cytat: Zyon w 2014-06-06, 15:37:48
Jakis dr. http://www.ecopolitan.com/doctor-t
O bialku, dosc kontrowersyjne momentami i ciekawe. 25-35g bialka to wg tego pana az zanadto a juz na pewno w sam raz. (coooles pewnie placze a 4s sie wali z hukiem przy lamentach tworcy)
W 5:56  mowi, ze "nasze cialo moze z latwoscia konwertowac tluszcz w weglowodany albo weglowodany w tluszcz"

http://www.youtube.com/watch?v=qZpXDZzURjU
I co panowie, ogladaliscie to?  :lol:
Work Buy Consume Die

RafałS

Nooo... nie tak jednym bo na czym to oparte? Na bazie kreac...  :roll: kreatywności pokoleń twórców/projektantów/inżynierów i innych technicznych.

Gavroche

Cytat: RafałS w 2014-06-07, 13:02:41
Nooo... nie tak jednym bo na czym to oparte? Na bazie kreac...  :roll: kreatywności pokoleń twórców/projektantów/inżynierów i innych technicznych.
Dlatego ukuto pojęcie ewolucja, żeby za każdym razem nie wymieniać wszystkich zasłużonych...

Ale, ale, sprytni ci Twoi kosmosi, bo nie sposób im odmówić, na dzień dzisiejszy, ani udziału w ewolucji biologicznej, ani technologicznej :D

RafałS

Bo we wszechświecie jest na wszystko miejsce. To tylko ludzkie zapędy do dzielenia, analizowania rozdrobnionego i dalsze rozdrobnienie - ku chwale wydzielonych drobin! Jako zwykle syntetyzować nie ma komu bo zawsze łatwiej o rozpirz niźli o budowę.  8)