Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Białkowe bułeczki - rewelacja :)

Zaczęty przez akazah, 2010-02-03, 10:15:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gwidon

sama maka ryzowa i bialko - rewelka ,  maslo przed jedzeniem

renia


Dzięki "Gwidon'ku" :D Jesteś kochany.. :oops: ..ale jak bułeczki nie będą rewelacyjne.. :roll: ..to Ci uszy oberwę.. :evil: ..i zrobię z nich galaretę.. :lol: :wink:

Gwidon

Cytat: renia w 2010-04-26, 07:35:52

Dzięki "Gwidon'ku" :D Jesteś kochany.. :oops: ..ale jak bułeczki nie będą rewelacyjne.. :roll: ..to Ci uszy oberwę.. :evil: ..i zrobię z nich galaretę.. :lol: :wink:

...nie ma takiej mozliwosci :wink: :lol:...

kristan

Zwróciłem uwagę , przeglądając z rana tabele , że bułeczki zrobione z maki ryżowej sa "kostką cukru" na stole. Ponieważ  wyrośliśmy już z chlebków i bułeczek , proponuję , aby ktoś wykonał tą potrawę z mąki jęczmiennej/kasze zmielic w młynku do kawy lub kupić/.
Trzustka w obecności takiego wypieku będzie "urlopować" nadal. A jakie daje to korzyści wiedzą wszyscy.
    Wcześniej robiliśmy również i takie bułeczki   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=101   w dodatku bezglutenowe.


renia


No i teraz nie wiem co robić. Ale chyba już zużyję tą mąkę ryżową - dzieciaki nie jedzą tak całkiem optymalnie, to może im podejdą...Mam jeszcze mąkę "Graham". Muszę tę sprawdzić czy ma mniej weglowodanów..Biorę się teraz za robienie bułeczek, a potem ewentualnie galarety.. :lol:

Gwidon

 ... w 100 gramach maki ryzowae jest 77g weglowodanow czyli tyle samo co w  mace glutenowej...czyli jak zrobimy np. 4 bulki  z 250g bialka i 50g maki ryzowej ,to w jednej bulce bedzie 9g weglowodanow i 7g bialka...

kristan

W tym przypadku nie chodzi o ilość węglowodanów , tylko o wysoki IG/mąka ryżowa 95 , mąka jęczmienna 25/
Podobnie jest z ziemniakami-gotowane tradycyjnie to "kostka cukru"/IG 95/ , w łupinach już lepiej bo IG 65. Trzustka złapała "oddech"...chociaż tłuszcz i tak łagodzi obyczaje. Optymalni znów na górnej półce!

renia


"Gwidon" już miałam zamiar oberwać Ci nie tylko uszy.. :lol: ..ale okazało się, ze to moja wina.. 8) Mąki napisałam sobie, że trzeba dać 400g..i jak dałam jej mniej niż połowę, to już widać było, że powstaje twarda klucha.  :? Sprawdziłam przepis i zrobiłam od nowa. Mąki tylko 40g - to naprawdę malutko. Roboty tyle co nic (ubić pianę i dodać troszkę mąki). Przynajmniej jest zagospodarowanie białek, które wyrzucam do zlewu.
Bułeczki były białe i podobne do bezów - teraz po upieczeniu są złociste i troszeczkę mniejsze. Ja zrobiłam ich 6 sztuk.Są jeszcze w wyłączonym piekarniku. Jestem ciekawa ich smaku..

renia

Cytat: kristan w 2010-04-26, 13:14:49
W tym przypadku nie chodzi o ilość węglowodanów , tylko o wysoki IG/mąka ryżowa 95 , mąka jęczmienna 25/
Podobnie jest z ziemniakami-gotowane tradycyjnie to "kostka cukru"/IG 95/ , w łupinach już lepiej bo IG 65. Trzustka złapała "oddech"...chociaż tłuszcz i tak łagodzi obyczaje. Optymalni znów na górnej półce!

A czy na to IG powinni wszyscy zwracać uwagę, czy tylko ci, którzy chorowali na cukrzycę? Ja nigdy na to nie zwracałam uwagi..

kristan

Nikt nie powinien "molestować" tego narządu , tym bardziej swiadomie. Kiedyś gdzieś czytałem , że rolą trzustki była produkcja cukru , a nie jego zwalczanie. Ale to b. odległe czasy, czasy u podstaw, czy jakoś tak...

Gwidon

Cytat: renia w 2010-04-26, 13:17:25

"Gwidon" już miałam zamiar oberwać Ci nie tylko uszy.. :lol: ..ale okazało się, ze to moja wina.. 8) Mąki napisałam sobie, że trzeba dać 400g..i jak dałam jej mniej niż połowę, to już widać było, że powstaje twarda klucha.  :? Sprawdziłam przepis i zrobiłam od nowa. Mąki tylko 40g - to naprawdę malutko. Roboty tyle co nic (ubić pianę i dodać troszkę mąki). Przynajmniej jest zagospodarowanie białek, które wyrzucam do zlewu.
Bułeczki były białe i podobne do bezów - teraz po upieczeniu są złociste i troszeczkę mniejsze. Ja zrobiłam ich 6 sztuk.Są jeszcze w wyłączonym piekarniku. Jestem ciekawa ich smaku..

...nie obrywaj mi wszystkiego,bo bede bezwartosciowy :lol: :wink: 8) - bulki najlepsze sa z maselkiem i cienkim plasterkiem pomidora posypane odrobina cebulki , popieprzone albo z jakas cienka wedlina wedle proporcji ...

renia


Możesz być spokojny - ja nie lubię obrywać.. :lol: ..bułeczki ładne, tylko przywarły do blachy (posmarowanej smalcem) musiałam nożem je ściąć... troszkę posmakowałam ..dobre, chrupiące .. a pojem sobie wieczorem z dodatkami..dobre byłyby do pracy, czy szkoły.. :D

Gwidon

...te bulki najlepiej piec na specjalnym papierze do pieczenia i nic nie przywiera , poszukaj w sklepach...

Gwidon

Cytat: kristan w 2010-04-26, 13:14:49
W tym przypadku nie chodzi o ilość węglowodanów , tylko o wysoki IG/mąka ryżowa 95 , mąka jęczmienna 25/
Podobnie jest z ziemniakami-gotowane tradycyjnie to "kostka cukru"/IG 95/ , w łupinach już lepiej bo IG 65. Trzustka złapała "oddech"...chociaż tłuszcz i tak łagodzi obyczaje. Optymalni znów na górnej półce!

...krystian - jak ktos nie ma cukrzycy i jakichs specjalnych zalecen lekarza optymalnego,to powinien sie przejmowac tzlko proporcjami , a nie jakims IG  -  mysle....

renia


Bułeczki jadłam - naprawdę rewelka.. :D ..jadłam z masłem i tłustym twarogiem ze szczypiorkiem...pyyyycha.. Na drugi raz zrobię na odpowiednim papierze i podwójną ilość - za jedną robotą i jednym zużyciem prądu..

"Gwidon" ..urodziłeś się pod szczęśliwą gwiazdą.. :lol:

Opal

Cytat: akazah w 2010-02-03, 10:15:07
wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki :) palce lizać
może już je kiedyś robiliście, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżał z innymi przepisami głęboko w szafie:)

OTO PRZEPIS:

- 100 g kokos
- 100 g mąka
- 500 g białka
- szczypta soli

Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym.

Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć.
Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem.

W 100g produktu:
B: 8,6 T:8,9 W: 15,7

Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5

Dzisiaj zrobiłam te bułeczki, naprawdę są pyszne. Oczywiście musiałam po swojemu. Zamiast 100g kokosa - dałam 150 g. Podczas zrumieniania kokosa na patelni dodałam czubatą łyżkę masła. Nie myliłam się, bułki potrzebowały tłuszczu. Po tej małej zmianie bułeczki ładnie odeszły od papieru do pieczenia. Piekłam całość 30 min. 25 min z grzałkami góra i dół na 180 st. i 5 min z termoobiegiem na 160 st. Posmarowane masłem i nic więcej nie potrzeba :lol:

renia


..oj trzeba trzeba .. :roll: ..nie samą bułką żyje człowiek.. :wink:

akazah

witam
Reniu i jak w końcu robiłaś te bułeczki???? ja do tej pory robię w stary sposób, czyli ten wyjściowy przepis i jeszcze mi sie nie znudziły ;) są pyszne.....

Teresa Stachurska