Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Optytoto

Zaczęty przez Opal, 2010-02-24, 19:56:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Ja to przemyślę.. 8) to jest wyższa "szkoła jazdy".. :wink: muszę przekalkulować.. 8)

renia

Mam zrobione dzisiaj "optytoto" hee :P Jutro będzie degustacja .. jest w tortownicy, wygląda optymalnie (początkowo wydawało mi się strasznie rzadkie, ale na patelni zaczęło ładnie gęstnieć). Na dno formy poukładałam biszkopty własnej (córy) roboty... miały być dzisiaj bułeczki białkowe a wyszło oto toto.. :D

Opal

Szkoda, że chociaż trochę nie zjadłaś na ciepło. Ja uwielbiam na gorąco, ale na zimno też jest smaczne :) Opowiadaj....

renia

Mi smakuje, pozostali jeszcze nie jedli..włóczą się gdzieś po świecie.. :lol: Bardzo przypomina mi smakiem sernik optymalny, może jest ciut mniej syte.. :D Te żurawiny dają taki winny dobry posmak.
Dałam twarożek (ser śmietankowy w wiaderku) 24-ro procentowy. :D

Opal

Twarożek, ser śmietankowy - nie są odpowiednie do Optytoto. Następnym razem weź tłusty ser, taki zwarty w kostce lub innej bryle. Wszelkie miękkie serki nie dają odpowiedniej konsystencji i smaku. Posyp sobie chociaż kawałek cynamonem jak lubisz, możesz dodać bitej śmietany na wierzch i np. truskawkę :)

renia

Ale taki twardy serek mielisz maszynką do mięsa?

renia

Z tym "mniej syte" to za wcześnie napisałam.. 8) ...jest bardzo syte, ale czuć to dopiero po pewnym czasie..

Opal

Cytat: renia w 2010-04-25, 18:38:50

Ale taki twardy serek mielisz maszynką do mięsa?

Można ser i ziemniaki zmielić maszynką do mięsa. Mnie się nie chciało brudzić maszynki i zsiekałam szybko ser i ziemniaki nożem na małe kawałki, wrzuciłam do makutry z resztą składników i poprosiłam męża o zrobienie z tego jednolitej masy :) Trochę poprawiłam blenderem ręcznym i konsystencja była idealna. Jak ktoś nie ma maszynki, makutry, tylko na przykład krychacz do ziemniaków, czy nawet zwykły widelec, to też się może pobawić i zrobić z tego w prosty sposób odpowiednią masę, jedynie czas wykonania będzie inny.
Danie jest lekkie na żołądek i bardzo syte, daje dużo energii, a powlewane w małe pojemniczki, może być śniadaniem do pracy o smaku deseru :) 

renia

Ja mam maszynkę elektryczną, to jest chyba lepsza opcja niż mąż.. 8) jutro piekę bułeczki - też z dobrą opcją - pomocą domową.. 8)

renia

Nikt z mojej rodzinki nie chciał tego posmakować.. :( wstyd mi za rodzinę.. :oops: ale jej się nie wybiera..(oprócz męża)  :wink: . Mężowi nie podobało się, że dodałam ziemniaki .. gdyby ich nie widział, to pewnie by chwalił... :roll:
Pani, która mi pomaga zajada go ze mną - mówi, że dawniej do sernika zawsze dawało się gotowane ziemniaki, żeby miał lepszą kosystencję. Jej też smakuje. Przynajmniej będzie na dłużej.. :D

Opal

Cytat: renia w 2010-04-26, 16:57:07

Pani, która mi pomaga zajada go ze mną - mówi, że dawniej do sernika zawsze dawało się gotowane ziemniaki, żeby miał lepszą kosystencję.

Człowiek ciągle się uczy :) Pierwszy raz słyszę, że do sernika pieczonego ktoś dodawał ziemniaki  :roll: Optytoto powstało raczej jako "wspomnienie" po leniwych pierogach. Jeżeli ktoś, kiedyś robił, to wie, że w trzech równych porcjach daje się biały ser, ziemniaki gotowane i mąkę pszenną. Oczywiście są jeszcze jajka i przyprawy, wrzuca się pierogi na wrzątek. Potem polewa bułką tartą, smażoną na maśle i posypuje cynamonem i cukrem. Ja wszystko zmieniłam, nie są to te pierogi i nie jest to sernik. Smażony ser na smalcu z mniejszą ilością ziemniaków, większą ilością jajek i sera, jest daniem optymalnym, ale przypominającym w smaku - na ciepło właśnie leniwe pierogi. Dodatek cynamonu podkreśla smak :) Renia - domowników nie zmuszaj, co kraj to obyczaj, nic na siłę ;)

renia

Cytat: Opal w 2010-04-26, 18:51:49
... Ja wszystko zmieniłam, nie są to te pierogi i nie jest to sernik...

Na ŻO wszystko się zmienia  :roll:..my też... :D  :wink:

Radzio

Na ŻO tak powinno być.

Blackend

Zdrowie odpukać dopisuje, ale oleju w głowie nie przybywa.  :?  8)

Zyon

Cytat: renia w 2010-04-26, 21:38:32

Cytat: Opal w 2010-04-26, 18:51:49
... Ja wszystko zmieniłam, nie są to te pierogi i nie jest to sernik...

Na ŻO wszystko się zmienia  :roll:..my też... :D  :wink:

Nawet swiatlo czerwone sie zmienia i mozna na nim jechac  :lol: :lol: :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

renia

Po smalcu na wszystkim można jechać... :lol: :lol: :lol:

Radzio

Cytat: Blackend w 2014-01-15, 17:24:39

Widocznie olej zna sztukę uników. ;) :lol:

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-01-15, 17:24:39
:lol: