Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Ilość białka w Żywieniu Optymalnym

Zaczęty przez renia, 2010-03-29, 13:24:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Cytat: friga w 2011-03-24, 14:29:00
Wojciechu ale ja juz jestem za duza na obrazanie:)
Zaskocze Cie bo bylam u dietetyka optymalnego i nawet u lekarza optymalnego i ....:(
Dam rade, nie wiedzial tylko ze jak jestem glodna to musze zjec zbilansowany posilek a nie np.warzywa + tluszcz.Teraz juz wiem:)
Pewnie w takich arkadiach tez wszytskiego nie naucza i sie czlowiek jeszcze w domu wiele razy poplata:)

"friga", zle mnie troche zrozumialas. Nie musisz, jak jestes glodna, zjadac zbilansowanego posilku. Bilans dzienny jest wazny. Najlatwiej jednak na poczatku przygody z DO/ZO, aby nie rozbujac tego czy tamtego, zjadac dokladnie zbilansowane. Jak juz dojdziesz do wprawy to bedziesz widziala i na oko i na sluch czego Ci brakuje. Teraz lepiej zjadac wszystko zbilansowane.

Mozesz zjesc na koniec dnia warzywa z tluszczem jezeli to jest to, czego Ci potrzeba.

Proponuje jednak zjadac wszystkie posilki zbilansowane ( na poczatku).

Poniewaz tortilla to takie wydanie hiszpanskiego bigosu, wiec mozesz do niej dodac i mieso i kielbase oraz wszystkie inne warzywa, ktore lybusz. Byle bilans byl na "zero".

zeto555

Adampio - zjadasz to takze na zimno?
Tak sie zastanawiam czy po wlaniu masy jajecznej nie wstawic do piekarnika az sie roznomiernie zetnie.
Dzieki za przepis

adampio

Cytat: zeto555 w 2011-03-24, 16:30:41
Adampio - zjadasz to takze na zimno?
Tak sie zastanawiam czy po wlaniu masy jajecznej nie wstawic do piekarnika az sie roznomiernie zetnie.
Dzieki za przepis

Spokojnie, tez tak robilem. Jest jeszcze lepsze.

Tak, na zimno tez. Mozna oczywiscie podgrzac w microfalii taki kawalek na jaki sie ma ochote.

adampio

http://www.optymalni.org.pl/kulinaria.php?id=79

Tu jest fajny przepis, ktory mozna potraktoeac jako baze, a nastepnie zmieniac skladniki jak sie komu podoba zachowujac oczywiscie poprawne BTW.

maf

Witam
Uwazam, ze Wojciech ma racje.
Ile mozna kombinowac na ZO, jak zasady sa proste? Wizyta u lekarza opty i dietetyka nie pomaga, watroba boli. Co jest nie tak?
Moim zdaniem , friga, za duzo kombinujesz. Podalas juz swoj dzienny jadlospis, byly tam same jaja i warzywa(dozwolone?) z maslem.
Sadzilem, ze przyczyna twoich boli watroby byly: jaja (zoltka smazone ) na sniadanie, jaja sadzone na obiad. Ile mozna jesc tych jaj? Niektorzy wpadaja w paranoje, ze ZO to jaja, maslo i smietana(nie chce wspominac o smalcu i zupie kolagenowej).
Moze sie zdarzyc, ze jaja smazone nie kazdemu sluza, mozna je zamienic na jaja gotowane, zrobic salatke z jaj itd. Oczywiscie wiemy, ze jaja to najwartosciowsze B, ale kiedy jadlas podroby czy tez mieso, ktore zawiera niezbedne skladniki min. i wit.
Kilka lat temu mowilo sie o tym, ze jezeli jemy bialko ktore ma duza wartosc (np. jaja) to mozna zmniejszyc jego ilosc, bo jest jakby lepiej przyswajalne.
Moim zdaniem, tak jak napisal - wyliczyl (ilosci BTW) Adampio - tego sie trzymac. Niektorzy jedza zbilansowany kazdy posilek, ale nie musi tak byc. Liczy sie bilans dzienny. To tak, zeby bylo latwiej. Z kolei przytocze wypowiedz sp. Turostowskiego (uwazam, ze opracowal swietny jadlospis) : "Jezeli jednego dnia zjesz wiecej W - nie przejmuj sie, nastepniego zjesz mniej" - bilans 2-dniowy bedzie wyrownany.
Przeczytaj zasady ZO/DO - produkty niezbedne(zalecane) i produkty dozwolone. Z produktow niezbednych staraj sie zjadac jak najwiecej z listy. Dozwolonymi uzupelniaj. I to wszystko.
Nie mozna isc w skrajnosci takie, ze liczy sie tylko BTW oraz ilosci wagowe bialka tluszczy i weglowodanow. Myslac w ten sposob mozna ZO sprowadzic do 3 produktow. Np: bagietka z kostka masla, serem i jajkiem. Na takie proporcje  zalapalby sie pewnie odpowiednio zrobiony hamburger. A ZO to nie jest jedzenie hamburgerow.
maf

friga

Ja sie obserwuje po czym sie dzieja rozne rzeczy, dlatego Was pytam.
Tez myslalam ze watroba po bialku (tak jak pisalam), wiec na jeden dzien odstawilam bialko zupelnie zeby zobaczyc i dalej bolala, wiec dalej szukalam.
Nie widze innego rozwiazania jak znalezienie przyczyny pod nadzorem wlasnej obserwacji.
Nie watpie ze jaj sie jesc ciagle nie da i ja nie jem ich codziennie.
Na jutro mam jadlospis wlasnie na wspomnianych jajach :)ale dawno ich nie jadlam:)zbilansowany na BTW:)

maf

Cytat: friga w 2011-03-24, 20:42:35
Ja sie obserwuje po czym sie dzieja rozne rzeczy, dlatego Was pytam.
Tez myslalam ze watroba po bialku (tak jak pisalam), wiec na jeden dzien odstawilam bialko zupelnie zeby zobaczyc i dalej bolala, wiec dalej szukalam.
Nie widze innego rozwiazania jak znalezienie przyczyny pod nadzorem wlasnej obserwacji.
Nie watpie ze jaj sie jesc ciagle nie da i ja nie jem ich codziennie.
Na jutro mam jadlospis wlasnie na wspomnianych jajach :)ale dawno ich nie jadlam:)zbilansowany na BTW:)

Nie chodzi o odstwienie bialka, chodzi o to z jakiego jest produktu i w jaki sposob przyrzadzone. Odstawilas bialka i zjadlas wegle z tluszczem. A moze chodzilo o bialko z jaj smazonych? Ja nie lubie zoltkownicy, wole jajo na miekko. Moja zona bez zoltkownicy nie wyobraza sobie zycia. Codziennie od 9 lat i jej to sluzy.
Pytalas w ktoryms poscie, czy jemy roznorodne posilki. Niektorzy jedza. Niektorzy lubia urozmaicenia. Codziennie cos innego. Wymaga to pracy i umiejetnosci gptowania.

friga

Ale kazy wie kiedy reaguje watroba.Wiec zaczelam wykluczac wszytsko pomalu i spraawdzac.
Maf ja mysle ze kazdy robil takie "expertymenty " przechodzac na DO/ZO zeby sie dostosowac i wiele rzeczy eliminowal albo zaczal jadac czesciej.
U jednych byl to niedobor wegla u innych za duzo tluszczu itp i kazdy patrzyl po czym mu sie cos dzieje,Ty jestes juz 9 lat wiec masz org przystosowany i wiesz co robi Ci dobrze a co szkodzi , ale przeciez tego nie wiedziales z nikad???Tylko na jakies drodze eliminacji musiales do tego dosjc.

zeto555

Szanowni Panstwo !
To co dla nas , wieloletnich oiptymalnych jest proste, dla nowicjuszy jest wielka niewiadoma i zagadka.
Myale, ze j ak ktos ma watpliwosci to niech pyta ile chce. Lepiej pytac niz narobic glupot bo tu chodzi o zdrowie i zycie ludzkie.
Tylko skoncziny ignorant nie pyta tylko slucha  i wykonuje polecenia, a optymalni jak zapewne wiecie, mysla troche.
Wiec zamiast wysmiewania i szydzenia powinnismy cierpliwie i dokladnie wyjasniac, a jesli ktos nie chce to tak jak mowilem Wojciechowi : zalozyc temat " cyrk" i tam wystepowac - widownia pewnie sie znajdzie z sasiesnich forow.
Takie szydzace podejscie do sprawy skutecznie zniechceca ludzi, ktorzy chca zmienic na lepsze swoje zycie.
Dlugoletni optymalni powinni to szczegolnie wiedzec.

kasara1991

Dobra uwaga, Zeto555, nie raz to forum i niektore uwagi mnie demotywuja do bycia optymalna jak czytam... po co sie wymadrzac i wysmiewac z ludzi ktorzy chca pomocy? Nie lepiej zuzyc energie na krotka i dobra odpowiedz? A jak nie, to najlepiej w ogole nie pisac.

zeto555

I o to wlasnie chodzi, troche zrozumienia dla nowych pasjonatow Szanowni Panstwo.

WojciechS

Cytat: friga w 2011-03-24, 21:34:18
Wiec zaczelam wykluczac wszytsko pomalu i spraawdzac.

A nie można wszystkiego wykluczyć?
Wątroba siem ucieszy!  :D

Halina Ch.

Cytat: adampio link=topic=4256.msg127657#msg127657
Mozna oczywiscie podgrzac w microfalii taki kawalek na jaki sie ma ochote.
quote]

Optymalni nie używają microfali, kiedyś dużo się rozmawiało na tym forum o jej szkodliwości.

zeto555

Te lewizja, komorki itd , wszystko szkodzi - ale nie wyobrazam sobie teraz zycia w jaskini.

adampio

Co powiedza znawcy tematu na takie wyniki badan ( nie moje)

LDL 498
HDL 421
TRGL 115


renia

O takim (a nawet wyższym) LDL już słyszałam. Ale o takim wysokim HDL jeszcze nie...

Teresa Stachurska

Laboratorium się nie pomyliło? Może warto sprawdzić w innym?

renia

W arkadii "Lido" jeden kuracjusz miał HDL 190 i lekarz mówił, że to bardzo wysokie i dobre...

WojciechS

Cytat: adampio w 2011-03-25, 15:36:39
Co powiedza znawcy tematu na takie wyniki badan ( nie moje)
LDL 498
HDL 421
TRGL 115

Polazł na badanie nie będąc na czczo i tyle...  :?

adampio

No coz, wiedzialem, ze bedzie zawirowanie.

Badanie bylo po 15 godzinach glodowki.

Badania mozna oczywiscie powtorzyc.

Ja slyszalem o HDL 800mg% u jaroszy. Wg Hartenbacha 350mg% jest jeszcze normalnym poziomem.

W tym przypadku widzimy, ze HDL jest wiekszy niz 20% sumy ogolnej ilosci cholesterolu a trojglicerydy sa na przyzwoitym poziomie.

Kolega jest na zbilansowanej diecie japonskiej od roku.

Coz wiec myslicie?