Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 16:14:09
..... ja po prostu nie pijam alkoholu, nie lubię. A jeśli już muszę (raz w roku), to przynajmniej półsłodkie.
Mogę jednak zapewnić, że teraz nawet do tego nikt mnie nie namówi :)

"Zoniu" a to piwo "Karmi" jest bezalkoholowe?

renia

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 15:56:46
Reniu, mieszkam w Pile i jak dotąd nie natrafiłam na informacje mówiące, czy mamy tu lekarza optymalnego, a chętnie bym skorzystała.

"Zoniu" najłatwiej zadzwonić do siedziby OSBO i popytać o lekarza optymalnego w tym regionie.

Iga

Cytat: adampio w 2010-09-10, 16:35:27
...na ZO to mleko jest zlym produktem.
Nom,śmietana też i pija się je jeno  w złe dni  :mrgreen:

adampio

Cytat: Iga w 2010-09-10, 17:49:58
Cytat: adampio w 2010-09-10, 16:35:27
...na ZO to mleko jest zlym produktem.
Nom,śmietana też i pija się je jeno  w złe dni  :mrgreen:

To juz Twoja teoria.

Zonia

reniu, teraz to dla mnie zrozumiałe, dziękuję!
Karmi ma 0,5 % alkoholu. Dzięki za pomysł kontaktu z OSBO, zadzwonię tam, dowiem się :)

adampino, zgadza się, piwo ma IG ponad 100, a w inne produkty staram się dobierać tak, by nie miały IG wyższe niż 35-ostatecznie 50.
OK, zrezygnuję z Karmi, zobaczymy :) Ojjj, będzie bolało :(

Radzio

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 13:11:28
Witam serdecznie szanownych forumowiczów, tudzież ekspertów w DO, którą z różnym skutkiem stosuję od połowy sierpnia, najczęściej miernym, niestety :(
Bardzo trudno mi dobrać składniki pokarmów by proporcje BTW były prawidłowe. Pomóżcie Kochani.

Witaj Zoniu! :)
A jakiego skutku oczekujesz? Bo ja chudłem po niecałym kilogramie tygodniowo, a przyjąłem proporcję 1:2,5:0,8. I byłem zadowolony z mojego tempa.

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 16:42:57
Wyczytałam, że chcąc schudnąć na DO, tłuszcze trzeba bardziej ograniczyć, by organizm spalał własne

Ale nie wolno na organizmie "wymuszać" gwałtownych spadków wagi, dla "niego" to może być szok.

Wyczytałam gdzieś Reniu, że białka zjadają tylko mięśnie, ale przy wysiłku pewnie, a przy moim siedzącym trybie życia, pewnie jest tak, jak piszesz, przerabiane są na węglowodany i odkładane w tkance tłuszczowej.

Przy "siedzącym" trybie życia nieudolnie zacytuję "... 8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu".
Weź to pod uwagę, zwłaszcza wtedy, gdy czujesz "przypływ" energii. 

Co do białka, zakładam, że powinno być nie więcej jak 50,4, a węglowodanów max 50 - z tym nie będzie najmniejszego problemu.

W dużej mierze o ilości białka decyduje Twoja waga należna.

Cytat: renia w 2010-09-10, 14:56:22

Zeto ma tutaj całkowitą rację, przy schorzeniach nie powinno się samemu (czy też z internetowym doradztwem) eksperymentować ze zdrowiem. Na pewno wskazana byłaby wizyta u lekarza optymalnego.

Zeto i Renia mają całkowitą rację. :)

Zonia

Witaj Radzio, oczekuję, że przede wszystkim uporam się z moją cukrzycą i chorobami towarzyszącymi tj. niedoczynność tarczycy, wieczne zmęczenie, senność w ciągu dnia,
brak energii, ale zaraz po cukrzycy chcę się pozbyć zbędnych kilogramów, a właściwie, jednocześnie :)

Spadek wagi u mnie występuje już od stycznia tego roku, regularnie co miesiąc traciłam ok 1 kg. Stosowałam naturalny środek zupełnie nie w tym celu,
a okazało się, że działa to nawet na uregulowanie metabolizmu, z tym, że wyniki, jak widać, nie są spektakularne. Niemniej jednak, widać stąd,
że o gwałtownym spadku wagi u mnie nie ma mowy. Liczę tylko, że na DO mimo wszystko będzie to szło szybciej.

To nie mój tryb życia jest siedzący, a moja praca ma taki charakter. Kiedy tylko mogę, maszeruję i to dosyć szybko, nie umiem chodzić wolno.
Tyle tylko, że moja praca najczęściej zabiera mi kilkanaście godzin w ciągu dnia :( więc siedzę na tyłku.

Co do mojej wagi należnej to jest to 63-67 kg. Muszę więc pozbyć się jeszcze jakieś 7-10 kg.
Jutro dzwonię do OSBO :)

BACA

Zenia - 2 uwagi . Wysokie IG ma nie piwo a maltoza zawarta w piwie a 100 gram maltozy - to ile piwa?  2 uwaga - nadczynność tarczycy to przewaga układu Ps. A w Ps pcha nie tylko ilość składników ale również rodzaj białka. Musisz więc wiedzieć które białko pcha w S, a które w Ps. Bo wygląda na to że robisz wszystko intuicyjnie.

Radzio

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 20:10:27

Jutro dzwonię do OSBO :)

O! To warte uwagi. ;) :)

Co do odchudzania, to tym pochwaliłaś się w pierwszym poście tego wątku. I stąd moje przypuszczenie, że to jest numer ONE. ;) :)
Cytat: Zonia
Liczę tylko, że na DO mimo wszystko będzie to szło szybciej.
A ja proponuję : ".....na DO mimo wszystko będzie to trwałe i skuteczne". 8)

renia

Cytat: BACA w 2010-09-10, 20:21:53
Zenia - 2 uwagi . Wysokie IG ma nie piwo a maltoza zawarta w piwie a 100 gram maltozy - to ile piwa?  2 uwaga - nadczynność tarczycy to przewaga układu Ps. A w Ps pcha nie tylko ilość składników ale również rodzaj białka. Musisz więc wiedzieć które białko pcha w S, a które w Ps. Bo wygląda na to że robisz wszystko intuicyjnie.

"BACA" piszesz o nadczynności tarczycy, a "Zonia" o niedoczynności..

Zonia

Witaj BACA, mam niedoczynność tarczycy :), a intuicja tak wiele razy mnie zawiodła, że wole się na nią w tak ważnych sprawach nie zdawać.
Ze wszystkich dozwolonych produktów z DO wybieram te z najniższym IG i unikam tych niezgodnych z moją grupą krwi - trzy w jednym :)
Mój problem polega najprawdopodobniej ze złego wyliczenia BTW, w dodatku dowiaduję się dzisiaj, że to BTW każdego dnia będzie inne :(

Radzio, a dlaczegóż to, to takie warte uwagi?
A, że ...na DO będzie to trwałe i skuteczniejsze, jestem pewna w 100%, tylko proszę, nauczcie mnie właściwego podejścia do tych wszystkich obliczeń...

Zonia

renia

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 20:41:20
...nauczcie mnie właściwego podejścia do tych wszystkich obliczeń...

"Zoniu" to nie ma sensu. Najpierw poczekaj na swoje wyniki tarczycy, wtedy udaj się z nimi do lekarza i niech Tobie ustali BTW. Tak to można sobie zaszkodzić.. :(

BACA

Zenia - przepraszam za pomyłkę - oczywiście niedoczynność. Zresztą przewaga Ps to niedoczynność.

Zonia

Wyniki reniu, dopiero po niedzieli, a tu czas ucieka :x
A z tym OSBO, to się chyba jutro nie uda, przecież to sobota jest...
Czy ja się tam dodzwonię w sobotę?

Jak sobie pomyślę, że zmarnowałam tyle czasu, gdzie przez prawdziwie optymalny miesiąc,
mogłam być już zupełnie inną osobą, o wiele zdrowszą i...szczuplejszą
A jak się okaże, że u nas nie ma lekarza optymalnego?  :?

Zonia

BACO, kochany, nic nie szkodzi !
A tak na marginesie - Zonia to anagram od Zosi, nie Zeni :D

renia

Cytat: Zonia w 2010-09-10, 20:56:09
Wyniki reniu, dopiero po niedzieli, a tu czas ucieka :x
A z tym OSBO, to się chyba jutro nie uda, przecież to sobota jest...
Czy ja się tam dodzwonię w sobotę?

Jak sobie pomyślę, że zmarnowałam tyle czasu, gdzie przez prawdziwie optymalny miesiąc,
mogłam być już zupełnie inną osobą, o wiele zdrowszą i...szczuplejszą
A jak się okaże, że u nas nie ma lekarza optymalnego?  :?

Jesteś po chorobie nowotworowej, masz niedoczynność tarczycy i cukrzycę. To nie są żarty i tutaj nadwaga nie jest (przynajmniej nie powinna być ) najistotniejsza. Jeśli będziesz miała uregulowany poziom hormonów tarczycy to i z nadwagą sobie łatwiej poradzisz. Sama musisz zdecydować co jest dla Ciebie najważniejsze..

renia

Oczywiście do czasu konsultacji lekarskiej musisz jakieś BTW stosować. Ja uważam, że dobrze by było B=60g   T=150g   i W=50g.
Chyba, że BACA mnie skoryguje..