Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zonia

Cytat: adampio w 2010-09-15, 13:31:45

Sorry ale to jakas bzdura. czy te skrzydelka sa z pterodaktyla?

Jezeli na tych trzech skrzydlach mialas max 150gr miesa to duzo a to daje w sumie okolo 25 gr bialka

Świetne  :D
Surowych skrzydełek w sumie było 1 kg - 8 sztuk
Wychodzi więc, że jedno miało 125g
Czy 100g skrzydełko nie ma 22g białka?
Bo 3 skrzydełka to 375g, a to dawałoby 66g białka?

Zonia

Zonia

adampio

Teresa Stachurska

Kluski do rosołu można zrobić z żółtek jak i z jajek. Przepisy w "Książce kucharskiej" doktora Kwaśniewskiego. Mięsko ze skrzydełka też za kluski może robić. W 100 g skrzydełka drobiowego (bez kości) może być ca 12 g białka i 8 - 10 g tłuszczu. Kości mogą warzyć ca 40 % wagi brutto, ale na upartego można oskrobać z mięsa surowe skrzydełko i poważyć ile czego w nim jest, a dopiero potem dać wszystko do garnka i rosół gotować. Trochę rachunków jest zdrowe :)  

Do rosołku jw można dodać żółtka i zrobić z niego smaczny bulion w filiżance. Masła bym jeszcze dodała. Może być też taki rosół z żółtkami, masłem i mięsem pokrojonym w kostkę.

Smacznego :)  

Zonia

OK, skorygowałam i teraz jest
B  -66,93
T- 24,56
W - 7,13

Wynika z tego, że białka jest już aż nadto za cały dzień i co dalej w takim razie? skoro tłuszczu jest tak mało? :(

Mięsa z surowego kurczaka zjadłam w sumie:
surowe - 334,5
ugotowane - 250,5

Zonia

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-09-15, 13:52:04
Kluski do rosołu można zrobić z żółtek jak i z jajek. Przepisy w "Książce kucharskiej" doktora Kwaśniewskiego. Mięsko ze skrzydełka też za kluski może robić. W 100 g skrzydełka drobiowego (bez kości) może być ca 12 g białka i 8 - 10 g tłuszczu. Kości mogą warzyć ca 40 % wagi brutto, ale na upartego można oskrobać z mięsa surowe skrzydełko i poważyć ile czego w nim jest, a dopiero potem dać wszystko do garnka i rosół gotować. Trochę rachunków jest zdrowe :)  

Do rosołku jw można dodać żółtka i zrobić z niego smaczny bulion w filiżance. Masła bym jeszcze dodała. Może być też taki rosół z żółtkami, masłem i mięsem pokrojonym w kostkę.

Smacznego :)  

Piękne dzięki Teresko, następnym razem tak właśnie zrobię. Obiorę same mięsko i zważę. Tym razem nie pomyślałam o kościach :(

adampio

Co to sa za skrzydelka? U mnie piers z kurczaka wazy 200 gr :shock:

No coz, teraz musisz zjesc kostke masla i popic szklanka smietany aby miec proporcje 1:3:0,5 :lol:

Dlatego na poczatku diety wazne jest zaplanowanie tego co ma sie jesc a nie zjedzenie tego na co ma sie ochote i myslenie co dalej!!!!! :lol:

Teresa Stachurska

Mięsa surowego z kurczaka 334 g ( z kośćmi, czy bez?) to ile białka? Ja widzę w tabeli że B w 100 g kurszaka (bez kości) jest 14,2 g, w tłustym - 12,7 g.

renia

Cytat: BACA w 2010-09-15, 13:21:26
renia - nie bój się - cukrzyca Ci nie grozi.

Dzięki.  :D Jestem tego pewna..  :roll:  A nawet gdybym dostała, to dwie tabliczki czekolady na pewno by ją zlikwidowały.... :lol:  :wink:

Teresa Stachurska

Zonia,

ten wątek dowodzi że można racjonalnie krok po kroku niemało się nauczyć na forum :)  byle zadawać na bieżąco pytania na temat. To wspaniałe, gratulacje.

renia

Cytat: Zonia w 2010-09-15, 13:38:19

Surowych skrzydełek w sumie było 1 kg - 8 sztuk

"Zoniu" kupujesz te kurczaki ze sklepu, czy wiejskie? Na tych ze sklepu jest słaby rosół, a w ogóle to są one tak "szprycowane" hormonami, antybiotykami i karmione Bóg wie czym...

Zonia

Teresko, nie masz pojęcia jak bardzo jestem Wam wdzięczna za pomoc, jaką tu otrzymuję !!!
Jesteście wyjątkowymi ludźmi. A bałam się, że na każde moje pytanie będę odsyłana do innych wątków lub książek, które i tak lada moment otrzymam :)
Dzięki temu forum wiem, że o przyjaciół nie trudno, trzeba do nich tylko wyjść :)
W realu mam kilkoro przyjaciół, sprawdzonych, długoletnich, ale oni kompletnie nie mają pojęcia o DO.
No, teraz trochę już na ten temat wiedzą, oczywiście ode mnie :) i podziwiają rezultaty.

334g mięsa surowego bez kości Teresko, białka w nich wyszło mi 50g

adampio, co racja, to racja :(
ale z tą kostka masła i śmietana, to przesadziłeś

Reniu, skrzydełka kupiłam w sklepie, daleko mi do wsi :( ale rosół wyszedł jak nigdy, tłuściutki :)

renia

Cytat: Zonia w 2010-09-15, 14:26:21

Reniu, skrzydełka kupiłam w sklepie, daleko mi do wsi :( ale rosół wyszedł jak nigdy, tłuściutki :)

A nie macie tam targowiska?

Zonia

Cytat: renia w 2010-09-15, 14:29:55

A nie macie tam targowiska?

Oczywiście, że mamy i to dwa, ale kawałek do nich jest, a do sklepu tak bliziutko :)

renia

Ja np. dzisiaj kupiłam większa ilość różnych rodzajów mięs - trochę zmielę, cześć zamrożę, słoninę przetopię na smalec (już mam) i na chwilę spokój. Jak się ochłodzi to kupimy świniaka.

adampio

Cytatadampio, co racja, to racja Sad ale z tą kostka masła i śmietana, to przesadziłeś

No nie wiem czy tak bardzo.
Zalozenie jest 1:okolo3:0,5
w 100 gr masla masz 82% T czyli w 200 gr masla masz 164 gr
Ty do tej pory zjadlas 60 gr bialka i tylko 20 gr tluszczu. Zeby otrzymac ppowyzsza proporcje musisz zjesc 3 x wiecej tluszczy jak bialka czyli okolo 180 gr
180 - 20`daje 160.
Czyli musisz zjesc 160 gr tluszczu aby otrzymac ptoporcje B:T jak 1:3

oraz 300 gr ziemniaka albo 500 gr innych warzyw aby dostarczyc okolo 50 gr weglowodanow.

Tak to jest jak sie nie planuje. Ale wszystko przed Toba, glowa do gory :lol: :wink:

Zonia

Cytat: adampio w 2010-09-15, 14:37:52

Czyli musisz zjesc 160 gr tluszczu aby otrzymac ptoporcje B:T jak 1:3

oraz 300 gr ziemniaka albo 500 gr innych warzyw aby dostarczyc okolo 50 gr weglowodanow.

Tak to jest jak sie nie planuje. Ale wszystko przed Toba, glowa do gory :lol: :wink:

Znowu masz rację. Obiecuję dokładnie planować :)
Ale jak tu teraz wcinać masło? Nie przejdzie mi przez usta nawet, a co tu dopiero mówić o gardle :(

Powiedzcie proszę, jak liczyć sam wywar, czysty rosół, bez niczego. Jakie BTW taki rosół ma?
Jest tłuściutki, ale na moje wychodzi mi, że i w nim białka jest całkiem sporo, więcej niż tłuszczu.

Zamiast ziemniaków, mam już przygotowaną sałatkę z pomidorów i ogórka, w majonezie :), ale to dodatkowe białko przecież :(