Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Teraz jest piękny wybór warzyw. Można sobie ugotować kalafiorek, brokułek, :wink: marchewkę, fasolkę, ziemniaczka i coś tam jeszcze - do tego dodać sporo masła i jest dobre danie.. :D

Zonia

Jako ciekawostkę z dzisiejszego dnia powiem Wam, że dzisiaj, po wypiciu kawy, czystej, mój cukier zrejterował, wynosił tylko 125.
Przetrzymałam go? :)

Zonia

Cytat: renia w 2010-09-15, 14:46:11

Teraz jest piękny wybór warzyw. Można sobie ugotować kalafiorek, brokułek, :wink: marchewkę, fasolkę, ziemniaczka i coś tam jeszcze - do tego dodać sporo masła i jest dobre danie.. :D

Dobry pomysł Reniu, ale w tych wszystkich warzywach białko też jest :)

adampio

CytatPowiedzcie proszę, jak liczyć sam wywar, czysty rosół, bez niczego. Jakie BTW taki rosół ma?

Osobiscie nie nazywam rosolem wywaru z kurczaka, no ale niech bedzie. Ja takiego wywaru bym w ogole nie wliczal do BTW, bo co 3 gr B i 1gr T?

Zonia

Cytat: adampio w 2010-09-15, 14:52:59
CytatPowiedzcie proszę, jak liczyć sam wywar, czysty rosół, bez niczego. Jakie BTW taki rosół ma?

3 gr B i 1gr T?

W 140g rosołu?

adampio

Cytat: Zonia w 2010-09-15, 14:49:34
Cytat: renia w 2010-09-15, 14:46:11

Dobry pomysł Reniu, ale w tych wszystkich warzywach białko też jest :)

"Co kot naplakal" i w dodatku roslinne wiec........

Zonia

Cytat: adampio w 2010-09-15, 14:52:59

Osobiscie nie nazywam rosolem wywaru z kurczaka, no ale niech bedzie. Ja takiego wywaru bym w ogole nie wliczal do BTW

Wrzuciłam do niego cały kilogram skrzydełek. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi taki tłuściutki :)

No fakt Reniu :)

adampio

CytatW 140g rosołu?

Tak, nawet nie wiem czy jest 3 gr B. W dobrze tlustym wywarze s calej kury, i mieszaniny tlustych mies swinskich lacznie ze skorkami z boczku czy bekonu jest 5-7 gr bialka w 100 gr. A w takiej "wodzie" z kurczaka......co tam moze byc?

Zonia

Cytat: adampio w 2010-09-15, 14:56:45
CytatW 140g rosołu?

Tak, nawet nie wiem czy jest 3 gr B. W dobrze tlustym wywarze s calej kury, i mieszaniny tlustych mies swinskich lacznie ze skorkami z boczku czy bekonu jest 5-7 gr bialka w 100 gr. A w takiej "wodzie" z kurczaka......co tam moze byc?

OK, rosołu w ogóle nie będę wliczała :)

Zonia

W takim razie moje dzisiejsze, dotychczasowe BTW wynosi : 55,51:8,85:3,02

adampio

Pomijajac juz to wszystko, dodam tylko, ze na DO mieso z kurczaka czy tez kalkuna nie jest zbyt dobre ze wzgledu wlasnie na bardzo zle proporcje BTW, gdzie jest duzo bialka i nie m tluszczy. Czasami oczywiscie dla urozmaicenia mozna.
Swinia to je to :lol:

adampio

Cytat: Zonia w 2010-09-15, 15:00:31

To nie jest BTW a gramatura Twoich posilkow. Twoje BTW to 1:0,15: 0,12

Zonia

Cytat: adampio w 2010-09-15, 15:03:44

No tak, powinnam była dodać : dotychczasowa waga...

A mięso z indyka? Lepsze od kurczaka? dla DO

adampio

Cytat: Zonia w 2010-09-15, 15:22:12
Cytat: adampio w 2010-09-15, 15:03:44

No tak, powinnam była dodać : dotychczasowa waga...

A mięso z indyka? Lepsze od kurczaka? dla DO

W indyku jest jeszcze mniej T jak w kurczaku.

Najlepiej jesc swinie bo sklad chemiczny i budowa tkanek jest zblizona do naszego. Najzdrowsze sa podroby ale o tym mowilismy.
Baran jest tez bardzo dobry, kaczka, ges o to sa z pierzastych najlepsze miesa ( oczywiscie baran nie jest w tej kategorii)

renia

Cytat: adampio w 2010-09-15, 15:01:15
Pomijajac juz to wszystko, dodam tylko, ze na DO mieso z kurczaka czy tez kalkuna

"adampio" co to jest kalkun?  :roll:

adampio

no wlasnie, pomylilem jezyki....to wlasnie indyk po dunsku.
sorry

Zonia

Cytat: adampio w 2010-09-15, 15:29:19

W indyku jest jeszcze mniej T jak w kurczaku.

Najlepiej jesc swinie bo sklad chemiczny i budowa tkanek jest zblizona do naszego. Najzdrowsze sa podroby ale o tym mowilismy.
Baran jest tez bardzo dobry, kaczka, ges o to sa z pierzastych najlepsze miesa ( oczywiscie baran nie jest w tej kategorii)
Cytat

OK, świnie jem od początku, czyli od miesiąca i to codziennie. Dzisiaj miałam ochotę na coś z ptactwa :)
Zauważyłeś pewnie (z moich wpisów), że u mnie króluje golonka, karkówka, wątróbka (hmm, też drobiowa) :)