Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

zeto555

Cytat: renia w 2010-10-12, 14:05:18

Gdybyś te mięsa jadła gotowane to B :T jest średnio 1:1,5 a jeśli smażone, czy pieczone, to już powinno być dobrze..teraz te sklepowe mięsa i wędliny to są chudziutkie - nawet boczek nie jest podobny do boczku.. :?
W sklepowych wedlinach tak na prawde nikt nie jest w stanie wiedziec, ile jest czegokolwiek.
Czasami podaja, ale nie wiem czy jest to wiarygodne.
W wedlinach sklepowych robionych masowo, wystepuja czasem duze ilosci wegli ( soja itp ) .
Optymalni  to kupuja i pozniej zdziwienie, dlaczego waga nie spada lub dzieje sie cos niedobrego.
Wlasciwie na DO powinno sie calkowicie zrezygnowac z gotowych produktow ze sklepu - inaczej nie ma szans obliczyc prawidlowe BTW.

Zonia

W/g mojego dzienniczka polska wędzona ma :
B-12,07
T- 26,56
W- 1,98

a biała :
B - 14.27
T - 27.8
W - 2.96

Jakoś nie wyobrażam sobie robienia dla samej siebie zapasów tych kiełbas, a przecież nie będę ich robiła po kilogramie. Nawet takie ilości musiałabym zamrażać, a zamrażalnik mam niewielki :)


Zonia

Cytat: renia w 2010-10-12, 15:27:44
Takim półśrodkiem jest robienie mielonek w słoikach...

Ale mielonki w słoiku, na ciepło i bez chleba nie zjem przecież :(

renia


Mięso i tak musimy kupować..nigdy do końca nie wiemy czy jest w miarę naturalne..Ale już nie dodajemy do niego całej tej chemii, która jest w wędlinach.. Chociaż ja i tak kupuję wędliny.. 8)

zeto555

Mozna piec, parzyc, wedzic i rozne inne cuda.
Zrobisz zapas i masz na dlugi czas. Lepsze mrozonki wlasne niz swiezutnie ze sklepu - nikt Cie nie bedzie robil w konia.
Wlasnie na wedlinach sklepowych mozna sie przejechac
A jak masz watpliwosci : z kg szynki surowej mozna zrobic produkt o masie ok 75-80 dag . Norma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu - i sprobuj byc na DO z takim jedzeniem.

Zonia

Cytat: zeto555 w 2010-10-13, 16:51:52

A jak masz watpliwosci : z kg szynki surowej mozna zrobic produkt o masie ok 75-80 dag . Norma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu - i sprobuj byc na DO z takim jedzeniem.

O rany  :shock: A to draństwo  :x

adampio

CytatNorma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu
Bzdura, to jest technicznie nie mozliwe. :lol:
Sprobuj sam: wez 100 gr miesa i dodaj do tego 150 gr innego produktu niz mieso i zrob z tego kotleta :lol:

kodar

Cytat: adampio w 2010-10-13, 20:55:08
CytatNorma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu
Bzdura, to jest technicznie nie mozliwe. :lol:
Sprobuj sam: wez 100 gr miesa i dodaj do tego 150 gr innego produktu niz mieso i zrob z tego kotleta :lol:
Adam,kotleta da sie zrobic dodajac panierke lub moczona bulke,lub gotowane ziemniaki.Wtedy taki kotlet nazwiemy kotletem mielonym :lol:

adampio

Cytatnazwiemy kotletem mielonym
nie, to bedzie kotlet ziemniaczany :lol:

ArT_B_

niestety zeto ma rację... da się zrobić 2,5kg z 1kg szynki... słuzy do tego tzw peklownica...


Teresa Stachurska

Polak się nauczył od klasyków. Zdolny się okazał. Szkoda, że w marnej sprawie.

Mari

Cytat: zeto555 w 2010-10-13, 16:51:52
Norma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu - i sprobuj byc na DO z takim jedzeniem.
Te cudowne rozmnożenie opatentowali Hiszpanie  :?.


adampio

Teraz rozumiecie dlaczego nienalezy kupowac w sklepach a tylko bezposrednio u rolnika. Raz, ze taniej a dwa,ze zdrowiej.
Osobiscie nie pamietam kiedy kupilem cos do jedzenia w slkepie, poza przyprawami. Nawet ser kupuje bezposrednio w mleczarni-ser Adama,go nazywaja bo ma 9 procent bialka i 38 procent tluszczu ( nie w suchej masie) :D
Ostatnio mielismy ochote na rybe, wiec pojechalem do portu i kupilem prosto z kutra.


renia


Cytuj z Zonia

Cytat

Jasne, prowadzę dokładny dziennik.
B-58.94
T - 166.34
W - 38.35


Według mnie trochę za dużo białka, a za mało węglowodanów. Mierzysz ketony?

wloczykij

Cytat: adampio w 2010-10-14, 10:39:51
Teraz rozumiecie dlaczego nienalezy kupowac w sklepach a tylko bezposrednio u rolnika. Raz, ze taniej a dwa,ze zdrowiej.
Osobiscie nie pamietam kiedy kupilem cos do jedzenia w slkepie, poza przyprawami. Nawet ser kupuje bezposrednio w mleczarni-ser Adama,go nazywaja bo ma 9 procent bialka i 38 procent tluszczu ( nie w suchej masie) :D
Ostatnio mielismy ochote na rybe, wiec pojechalem do portu i kupilem prosto z kutra.

Rybacy mają swoje punkty w mieście. Poza tym co za róznica czy ryba kupiona z kutra czy nie?