Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zonia

Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Takie hasło pojawia się na tym forum, w prawym górnym rogu.
O to właśnie chodzi, że nie za bardzo, ostatnio chce mi się pić :(
Ale z tego hasła wynika, że z tego powodu nie powinno być jakichkolwiek
reperkusji zdrowotnych ...a jednak ?

Zonia

A co powiecie o tym :

http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/art.html

Chodzi mi szczególnie o informacje tam zawarte, a dotyczące tego, że osoby otyłe muszą ograniczać tłuszcz ?

renia

Zoniu - nie daj sobą rządzić zachciankom :wink:( do czasu uzyskania zamierzonych efektów). No czasami można się skusić na małe co nieco, ale tylko czasami..Zobaczysz, że apetyt stopniowo będzie się zmniejszał, a żołądek przyzwyczai się do mniejszych porcji. Musisz z nim pogadać  :wink: żeby wiedział, kto tutaj rządzi.. :wink:
Chyba znalazłam przyczynę dużej ilości białka u Ciebie. To z pewnością te jajka w majonezie się do tego przyczyniają. Lepiej jeść same żółtka.

renia

Cytat: Zonia w 2010-10-16, 15:24:16
A co powiecie o tym :

http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/art.html

Chodzi mi szczególnie o informacje tam zawarte, a dotyczące tego, że osoby otyłe muszą ograniczać tłuszcz ?

Zoniu ten artykuł jest dla osób rozpoczynających Dietę Optymalną, którzy mają nadwagę i spalają własne zapasy tłuszczu. Jeśli się przestanie chudnąć to należy tłuszcz zwiększyć.

Zonia

Cytat: renia w 2010-10-16, 15:27:08
Lepiej jeść same żółtka.

Hmmm, w 100g jajka jest 11.25 g białka
a w 100 g żółtka jest 14.67 g białka

Widać z tego, że jednak całe jajka dają mniej białek, a prędzej się najem na przykład dwoma jajkami niż trzema żółtkami :( i białka jest jednak mniej :(

renia

Zonia Ty zawsze coś znajdziesz, żeby było na odwrót.. :lol:  Lepiej jest zjeść 4 żółtka niż 2 całe jajka. Żółtko jest znacznie wartościowsze niż białko. Ma dużo wiecej składników mineralnych i witamin. Ma najlepszy rodzaj białka i tłuszczy. Białko ma tylko białko. Jedząc całe jajka masz za dużo białka, a za mało tłuszczu.
Zgadzasz się chociaż ten jeden raz ze mną? :roll: :wink:

Zonia

Cytat: renia w 2010-10-16, 16:01:48
Zonia Ty zawsze coś znajdziesz, żeby było na odwrót.. :lol:  Lepiej jest zjeść 4 żółtka niż 2 całe jajka. Żółtko jest znacznie wartościowsze niż białko. Ma dużo wiecej składników mineralnych i witamin. Ma najlepszy rodzaj białka i tłuszczy. Białko ma tylko białko. Jedząc całe jajka masz za dużo białka, a za mało tłuszczu.
Zgadzasz się chociaż ten jeden raz ze mną? :roll: :wink:

Tym razem zgadzam się z Tobą w 100 %  :P

Zonia

Zonia

Jak długo nie zużyte białka można przechowywać w lodówce?
Przymierzam się do bułeczek optymalnych, ale zejdzie kilka dni pewnie, aż nazbieram odpowiednią ilość białek z tych żółtek, co to same mam jeść  :x

renia

Cytat: Zonia w 2010-10-16, 16:18:16
CZASAMI I DO MNIE TRZEBA DUŻYMI LITERAMI... :P

Nie jest tak źle.. :lol: lepiej się pytać po parę razy niż robić błędy. Ja też ciągle o czymś zapominam, albo nie chce pamiętać  :wink: :wink: i robię błędy.. 8) .. :wink:

renia

Cytat: Zonia w 2010-10-16, 16:22:32
Jak długo nie zużyte białka można przechowywać w lodówce?
Przymierzam się do bułeczek optymalnych, ale zejdzie kilka dni pewnie, aż nazbieram odpowiednią ilość białek z tych żółtek, co to same mam jeść  :x

Raz dwa nazbierasz - zobaczysz..a kilka dni mogą z pewnością stać w lodówce..

katy

około 250 g białka jest z 7 jajek
trzymam 1 dzień- gdy nie potrzebuję to wylewam

Zonia

No to pierwsza porcja trafiła do lodówki.
Właśnie zrobiłam sobie obiad ze 103g ziemniaków pieczonych, 70 g żółtek i to swojskich :), smażone na 26 g smalcu + ogórek kiszony :)

Zonia

Cytat: renia w 2010-10-16, 17:41:12
I jesteś najedzona po takiej porcji?

Oczywiście :) Powiem nawet, że mogłaby być mniejsza :)

renia

To jest w takim razie dobry znak, że Twój żołądek zaczął się obkurczać. :D

Zonia

Cytat: renia w 2010-10-16, 18:23:12
To jest w takim razie dobry znak, że Twój żołądek zaczął się obkurczać. :D

No i niech się w końcu obkurczy...kurcze :wink:

ArT_B_