Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

kodar

Cytat: adampio w 2008-12-03, 22:59:37
Cytat: kodar w 2008-12-03, 20:58:12
wiesz ,że najlepsze robią Niemcy ?nazwa ... blat kartofel ,
Mari,a to mnie zaskoczylas.Mieszkam ponad  20 lat w Niemczech i nie znam tej potrawy.Owszem mieszkancom Domu Starcow,w ktorym pracuje czasami na kolacje przygotowywano  w kuchni  ziemniaki smazone.Z wygladu i smaku  niczym  nie roznily sie od tych jakie znalam z Polski.
Najczejsciej podawano do obiadu kartofle z wody,czasami kartofle püre  zapiekane w piekarniku,patetos no i obowiazkowo 1 raz w tygodniu kartoflane knedle albo frytki.
 Salatka ziemniaczana bywala na  Swieta i  to obopwiazkowo  z parowkami. :P

To teraz dalas!!!
Ty mieszkajac od tylu lat u niemca, nie znasz "BRAT KARTOFELN" tO PODSTAWA ICH ZYCIA, I NIE TYLKO, jak podam przepis, to powiesz, ze przez pol swojego zycia to jadlas....malo tego ze to bylo najlepsze, albo najlepsza forma ziemniakow!!!!, teraz to mnir dopiero zaskoczylas.
W Danii to jest larytas!!!! W Polsce tez / regionalnie!!/
Adam,pewnie, ze znam i  nie tylko  Bratkartoffeln,a tu wiecej:

http://bratkartoffeln.delectation.de/bratkartoffeln-klassisch.htm

Zutaten:

- 1000g Festkochende Kartoffeln                     1kg nierozpadajacych sie kartofli;
   - 2 Zwiebel (besser 4 Schalotten)                     2 cebule(lepiej szalotki);
   - 120g Butterschmalz                                       120g maslosmalcu;
   - 90g Speck (Schinken- oder Bauchspeck)          90g boczku(szynka-albo boczek);
   - 1 EL Blattpetersilie                                         1 lyzka stolowa pietruszki naciowej;
   - Salz und Pfeffer, beides aus der Mühle                sol i pieprz z mlynka;
   - 50g Butter (besser braune Butter)                   50g masla(lepiej brazowego)

Für 4 Personen - 2343 kcal (9802kj)
Pro Person - 585,75 kcal

Maf,a tak wyglada ich Kartoffelnsalat:

http://www.webkoch.de/rezept/50503

Mari

Cytat: Edyta w 2008-12-04, 14:35:30
Cytat: kodar w 2008-12-04, 14:13:27

http://www.dietaoptymalna.com/index.php

O! Bardzo ciekawa strona! I co ciekawe nazywa sie "dieta optymalna" ,a co jeszcze ciekawsze,to to,ze mozna tam przeczytać na niej o cudownym specyfiku na odchudzanie  :D

http://www.schudnijszybko.com/alf/w01/

Zwróćcie moi drodzy uwage na fakt, iz żadna dieta nie zadziałała tak ,jak Therm line II  8)

Edyta ja nie ja prze ostatnie dwa miesiące jadłam tak naprawdę optymalno podobnie  :D (teraz dopiero staram się prawdziwie ) i wiesz powiem Ci,że wolę wrzucić na ruszt przypieczony boczuś niż kapsułkę . Podejrzewam ,że masz podobne wariacje na temat odchudzania .Jeść i chudnąć ...mi poleciało już 10 kg i stopuję ...już wystarczy  :).

Edyta

No ,ja waze 48 kg, wiec na odchudzaniu mi raczej nie zalezy  8)

Mari

No to masz szansę si wykazać  :wink: jeśli chcesz i wyskocz z zastawą na stół świąteczny masz chrapkę
poszaleć z propozycjami??? plissss ...

kodar

kodar do kiedy nie będzie lekarki na forum ?. Tę stronkę co podałaś ..znam , ale nie logowałam się na niej , bo nie widziałam potrzeby , kiedy widziałam ,że Ona jest tutaj...

tam nie potrzeba sie logowac i ocukrzycy tez duzo informacji:

http://www.dietaoptymalna.com/Dieta_w_cukrzycy/

_flo

Cytat: Mari w 2008-12-04, 15:03:05
Cytat: Edyta w 2008-12-04, 14:35:30
Cytat: kodar w 2008-12-04, 14:13:27

http://www.dietaoptymalna.com/index.php

O! Bardzo ciekawa strona! I co ciekawe nazywa sie "dieta optymalna" ,a co jeszcze ciekawsze,to to,ze mozna tam przeczytać na niej o cudownym specyfiku na odchudzanie  :D

http://www.schudnijszybko.com/alf/w01/

Zwróćcie moi drodzy uwage na fakt, iz żadna dieta nie zadziałała tak ,jak Therm line II  8)

nic o tym nie moge sie dopatrzec w tresci strony (?)
to sa reklamy z google - generowane automatycznie, dostosowane do "keywords" na stronie: dieta, schudnij, Kwasniewski, zupa... ;)

Edyta

Cytat: Mari w 2008-12-04, 15:11:20
No to masz szansę si wykazać  :wink: jeśli chcesz i wyskocz z zastawą na stół świąteczny masz chrapkę

Ja wykazac sie w kuchni?  Moge sie wykazac w malowaniu ścian ,w kładzeniu fug ,nawet w klejeniu kafelek ,ale na pewno nie w gotowaniu  :(

Mari

Cytat: kodar w 2008-12-04, 15:12:52
/Dieta_w_cukrzycy/

Podejrzewam ,że wszystkie strony internetowe na temat cukrzycy mam w małym paluszku ..tę też :wink: , a co najciekawsze to są tak sprzeczne ze sobą ,że śmiech bezwładny mnie ogarnia .
Próbowałam na początku trzymać sie wskazań autorytetu polskiej medycyny ..Tatonia , czy Atkinsa zanim nie przyjrzałam się Diecie Optymalnej , która to jak widzę spełnia nasze oczekiwania  :)

pozdrawiam

Mari

Cytat: Edyta w 2008-12-04, 15:26:53

Ja wykazac sie w kuchni?  Moge sie wykazac w malowaniu ścian ,w kładzeniu fug ,nawet w klejeniu kafelek ,ale na pewno nie w gotowaniu  :(
No to czym myjesz fugi , bo mi biały kolor zrobił się tak coś z beżem ? ...chcę je przemalować ...zmienić na nie wiem jeszcze na jaki kolor .

Edyta

Cytat: Mari w 2008-12-04, 15:38:31
Cytat: Edyta w 2008-12-04, 15:26:53

No to czym myjesz fugi , bo mi biały kolor zrobił się tak coś z beżem ? ...chcę je przemalować ...zmienić na nie wiem jeszcze na jaki kolor .

Ja na szczescie nie mam białych fug ,przemaluj toto,bo sie zajedziesz .Kiedys do czyszczenia używałam takiego płynu Lel ,a teraz tym co mam tzn. jakies  mleczka itd.
Fugi idealnie pasują do tematu o cukrzycy ,nie ma co!  :D

Mari

Kochana a co! nie pasują ? ..przecież cukrzyca to choroba w którym trzeba odbudować i wyleczyć "dziury i przecieki " w naszym przewodzie pokarmowym  :lol: ...to tak jakby pokryć fugi nową warstwą farby  hi,hi .

uściski  :wink:

Edyta

To napisz tez w jak pierzesz reczniki,bo jak chodze nad rzeke i tłuke kamieniami  8)

Mari

A ja nie piorę , bo przecież wychodzę z pod prysznica idealnie czyściutka ! :lol: , a więc skąd masz brudne ręczniki  :lol: :lol: :lol:

Edyta

No widzisz? Ja niestety nie mam takich luksusów jak prysznic.Owszem widziałam kiedys prysznic,gdy nocowałam u sasiadki ,jak mąż mi zamknał drzwi ,bo nic nie przyniosłam ze smietnika (akurat nic nie było),ale niestety to było tylko raz.
My mamy miskie w domu i jak nałapiemy deszczówki,to sie myjemy,a jak nie to nie,dlatego jak sie pobrudzimy,to sie wycieramy w reczniki ,a potem to trza isc nad rzeke z nimi.
Fakt,ze mamy tylko 4 reczniki-to nie duzo,ale roboty przy praniu troche jest.

adamgraza

SZUKAMY FACHOWCA  aby nam wytłumaczył  jak jest z tymi aparatami  od mierzenia   ciśnienia, glukometru .Dlaczego wyniki robione 
    raz po raz dają  tak   różne  wartości ? Czy to co napisałam  jest właściwe /że  w każdej sekundzie mamy inne parametry/
    No NO NO nie zgadzam się na nazwę  Adampio to był  twój przepis Mari , więc niech będzie  KARTOFLE  MARI .

A fugi można  domyć mieszanką   sody i octu - szczoteczką od zębów.
    Milego szorowania. pozdrawiam Grazyna

Mari

Grażynko ja robiłam na dwa sposoby pomiary ..
1. za każdym razem ukłucie i nowy wiadomo pasek ...rozpiętość wyników od 92 do 144 (6 razy)
2. badanie jednej i tej samej kropli dużżżżżżej  trzema nowymi paskami ...podobna rozpiętość       wyników.
3. z ciekawości zmierzyłam też sobie mimo ,ze nie jestem cukrzykiem 3 razy i wyniki od 87 -117- 125.

I co? cukrzyca u mnie jak w dziób! ...bo przekraczam już 120?  :( , a moje ostatnie wyniki w porządku
z laboratorium.

uściski M.

Edyta

Cytat: Mari w 2008-12-04, 16:36:50

1. za każdym razem ukłucie i nowy wiadomo pasek ...rozpiętość wyników od 92 do 144 (6 razy)
2. badanie jednej i tej samej kropli dużżżżżżej  trzema nowymi paskami ...podobna rozpiętość       wyników.
3. z ciekawości zmierzyłam też sobie mimo ,ze nie jestem cukrzykiem 3 razy i wyniki od 87 -117- 125.

Do jakich wniosków doszłas, jestem ciekawa ...

Mari

olać system mierzenia i cieszyć sie życiem  :P

Edyta

Cytat: Mari w 2008-12-04, 16:48:25
olać system mierzenia i cieszyć sie życiem  :P

Ja tez bym tak zrobiła  8)  :P