Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

matuVet

Cytat: admin w 2016-03-30, 17:05:21
Cytat: Blackend w 2016-03-30, 16:39:11
Nawet nie wiem, bo nie pamiętam tych nazwisk

prof. dr Halina Adamska-Dyniewska, prof. dr Tadeusz Bogdanik, prof. dr Włodzimierz Buczko, prof. dr Tadeusz Chruściel, prof. dr Andrzej Członkowski, prof. dr Andrzej Dziatkowiak, prof. dr Kornel Gibiński, prof. dr Zbigniew Gonciarz, prof. dr Jan Hasik, prof. dr Zbigniew Herman, prof. dr Maria Hoffman, prof. dr Janusz Jeljasiewicz, prof. dr Zdzisław Kleinrok, prof. dr Zbigniew Knapik, prof. dr Stanisław Kochlmunzer, prof. dr Elżbieta Kostka-Trąbka, prof. dr Marek Krawczyk, prof. dr Jerzy Maj, prof. dr Aleksander Mrozikiewicz, prof. dr Jan Nielubowicz, prof. dr Jerzy Polański, prof. dr Tadeusz Popiela, prof. dr Stanisław Pużyński, prof. dr Zbigniew Religa, prof. dr Wojciech Rowiński, prof. dr Andrzej Szczeklik, prof. dr Roman Szulc, prof. dr Marian Wilimowski, prof. dr Jerzy Wójcicki.

Dlatego od czasu poznania DO i całej jej historii, jak gdziekolwiek słyszę słowo "autorytet" od razu poziom zaufania spada o połowę...

RafałS

A propos tematu. Nawet fajna historyjka, niestety wysypało się, no i trochę reklam  :? - http://deliciouslyorganic.net/overcoming-type-1-diabetes-food/

vvv

Cytat: RafałS w 2016-03-30, 17:29:56
A propos tematu. Nawet fajna historyjka

Tu jest już "klasyk" w postaci filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=t46FhQTYpxM
zero chemii, zero rafinatów, zero przejadania,
(zero zwierząt też - ale to jakby osobna sprawa)

:shock:

Diogenes z Synopy

Cytat: matuVet w 2016-03-30, 17:14:34
Dlatego od czasu poznania DO i całej jej historii, jak gdziekolwiek słyszę słowo "autorytet" od razu poziom zaufania spada o połowę...

mnie też się źle kojarzy. Np z Ajatollahem   :shock:  ;-)

Cytat: Blackend w 2016-03-30, 17:07:18
Ale się wtedy zes&*(li ze strachu - 30 profesorów na jednego lekarza medycyny, coś niebywałego.  :shock:  :lol:

Jan Maria Szymański, komentując następująco reakcje
na książkę, która się ukazała: „jeśli bowiem książka nie narusza panującego paradygmatu
naukowego, będzie przyjęta z życzliwą obojętnością, jeśli zaś godzi w paradygmat, musi przejść
przez następujące fazy:
– przemilczanie lub ośmieszanie;
– aktywne zwalczanie;
– gdy nowy paradygmat już się rozpowszechni – uznanie, że teoria nie jest oryginalna, lub
że jest już przestarzała

Anulka177

Nic dodać, nic ująć...

Diogenes z Synopy

zmiana paradygmatu w nauce wywołuje uczucie „usuwania
się ziemi spod nóg”, kiedy to, nawet spokojni i zgodliwi ludzie wpadają w szał nienawiści
lub rozpaczy.  (Werner von Heisenberg)

administ

Super, bo drogie... ;)

Anulka177

I nie trzeba diety trzymać! :shock: :wink:

administ

A to podstawa dobrostanu w dzisiejszych czasach... ;)

Gavroche

Anulka177

Diogenes z Synopy

Prawie Kwaśniewski  ;-)  . Tylko nazwisko nie może przejść przez gardło   8)   :lol:
Cytat
Proporcje makroskładników to mniej więcej 50-85% tłuszczu, 5-15% węglowodanów, reszta to białko. W praktyce nie zaleca się więcej niż 50 g węglowodanów i 50-100 g białka

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-04-29, 10:57:40
Prawie Kwaśniewski  ;-)  . Tylko nazwisko nie może przejść przez gardło   8)   :lol:

Za kwaśne... 8) :wink:

Anulka177

Lepiej mowić,  że to z zagranicy przyszło   :?

renia

Z Hameryki od nałkofcuf...

Diogenes z Synopy

CytatBy nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować wystarczy nam zaledwie 10 g glukozy, jeśli jednak przekroczymy poziom 400 g, to nasze mięśnie nie będą sobie w stanie z nią poradzić.

ależ odkrycia   :roll: ;-)

CytatOkazuje się, że nadmiar fruktozy sprzyja rozwojowi syndromu metabolicznego.

pani spikerka w radio lekko zdziwiona i zszokowana zapytała się, więc co jeść, gdy to jest polecane ?  ;-)

CytatJedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie - mówi znane powiedzenie
:roll:  nie słyszałem. 3 jabłka dziennie trzymało mnie blisko WC  ;-)

http://www.zdrowobardzo.pl/Dieta/Odchudzanie/Slodkiego-milego-tycia-jak-nam-szkodzi-cukier-00000701

http://www.zdrowobardzo.pl/Zdrowie/Newsy/Kwasy-DHA-hamuja-szkodliwosc-syropu-glukozowo-fruktozowego-HFCS-00000702

Zyon

Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

Teraz to chyba obciach i wstyd zostać lekarzem, jak kiedyś  do ZOMO wstępować?  :roll:  ;-)
Mówię o ludziach przyzwoitych. Toż to gorsze niż polityka.

Iazbela

A jakie to byłoby proste jakby ludziom powiedzieli co maja jeść. Zawsze na smalec z tych emerytur by im starczyło. a tak pozaśmiecali ludziom głowy i wieli lat potrzeba żeby uwierzyli że cukrzycy można się pozbyć - tak jak ja jej się pozbyłam. A patrzą na mnie dziwnie - bo jak odstawiłam leki to pewnie cukrzycy nie mam. Taki żart :D