Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

optymalny w nieoptymalnym domu

Zaczęty przez ArT_B_, 2010-10-03, 00:20:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Cytat: zeto555 w 2010-10-26, 19:28:23
Ja kiedys ugryzlem kawalek chleba, tak mnie cos wzielo przy wódce, normalnie jakis wstret poczulem.

Nastepnym razem nie rob tego bledu bo na drugi dzien nie bedziesz wiedzial czym sie zatrules :lol: :lol: :lol: :lol:

juan

Cytat: renia w 2010-10-04, 07:30:10
Mnie zawsze kusi zapach świeżych bułek... :?
a ja pieke domownikom chleb codziennie,pachnie niesamowicie ale wiem ze jak sie zlamie i zjem kawalek to potem zjem tych kawałków kilka a szkoda by było diety :D

renia

Też mi z początku chleba brakował.. nawet teraz czasami mam na chleb ochotę i piekę sobie wówczas optymalny. A ostatnio to poprzestałam na samych planach pieczenia.. 8)

juan

Cytat: renia w 2010-10-26, 22:38:45

Też mi z początku chleba brakował.. nawet teraz czasami mam na chleb ochotę i piekę sobie wówczas optymalny. A ostatnio to poprzestałam na samych planach pieczenia.. 8)
mozesz wkleic  przepis na ten chlebek ,bardzo bym o niego prosiła :D

renia

A jaki byś chciała? Biszkoptowy, orzechowy, czy drożdżowy?

Zonia

A ja już chyba całkiem wyleczyłam się z umiłowania chleba.
Kilka dni temu spróbowałam, zrobiłam sobie kanapkę ze szczypiorkiem.
Tak to kiedyś lubiłam...a tu taka niespodzianka - to było wstrętne  :o
Chleb mi wcale nie smakował, mam go więc z głowy :)

juan

Cytat: renia w 2010-10-26, 22:55:43

A jaki byś chciała? Biszkoptowy, orzechowy, czy drożdżowy?
[/uote]
a drożdżowy jest optymalny? bo jesli tak to poprosze :D

renia

Dostałam przepis w arkadii na drożdżowy chleb, ale jeszcze go nie zrobiłam.. 8)

Składniki:
5 dużych jajek
70g mąki + 50g kokosu + 50g siemienia lnianego mielonego
4g drożdży instant
30g masła
szczypta soli, szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik włączyć na 180oC. Masło roztopić, odstawić. Wsypać mąkę, kokos i siemię do oddzielnego naczynia. Dodać drożdże i pieprz. Wszystko wymieszać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbijamy do oddzielnego kubeczka, białka do naczynia, w którym będą ubijane. Białka ubić na bardzo sztywno z solą. Nie wyłączając miksera wrzucać powoli żółtka. Zmniejszyć bieg na mniejszy i wlewać masło. Można go również połączyć ręcznie drewnianą łyżką. Wymieszane ciasto wylać do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut. Nie otwierać piekarnika. Pozostawić w nim do wystygnięcia.

Smacznego. :D "juan" jeśli zrobisz ten chleb, bardzo bym prosiła, żebyś podzieliła się z nami wrażeniami..

renia

Jeszcze podam   B    :   T    :   W
                     4,6   :  23,8 :  12,4

renia

Jeszcze mam druga wersję przepisu:

Składniki:
5 dużych jajek
50g maki
20g otrąb pszennych
25g mielonych migdałów
25g mielonych orzechów
4g drożdży - instant
30g masła

B  :  T  :  W
  10,2 :  22,6 :12,6

juan

Cytat: renia w 2010-10-27, 17:07:55
Dostałam przepis w arkadii na drożdżowy chleb, ale jeszcze go nie zrobiłam.. 8)

Składniki:
5 dużych jajek
70g mąki + 50g kokosu + 50g siemienia lnianego mielonego
4g drożdży instant
30g masła
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik włączyć na 180oC. Masło roztopić, odstawić. Wsypać mąkę, kokos i siemię do oddzielnego naczynia. Dodać drożdże i pieprz. Wszystko wymieszać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbijamy do oddzielnego kubeczka, białka do naczynia, w którym będą ubijane. Białka ubić na bardzo sztywno z solą. Nie wyłączając miksera wrzucać powoli żółtka. Zmniejszyć bieg na mniejszy i wlewać masło. Można go również połączyć ręcznie drewnianą łyżką. Wymieszane ciasto wylać do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut. Nie otwierać piekarnika. Pozostawić w nim do wystygnięcia.

Smacznego. :D "juan" jeśli zrobisz ten chleb, bardzo bym prosiła, żebyś podzieliła się z nami wrażeniami..

'renia 'dziekuje bardzo za przepisy jutro będe piekła,oczywiscie ze napisze jak chlebek wyszedł no i jak smakuje :D
sznytka chleba z masłem ło matko :lol:

juan

jak ja to napisałam z Twoim cytatem ze połączylam :?

renia

Cytat: juan w 2010-10-27, 21:13:33
'renia 'dziekuje bardzo za przepisy jutro będe piekła,oczywiscie ze napisze jak chlebek wyszedł no i jak smakuje :D

No to czekamy.. :D

renia

Cytat: juan w 2010-10-27, 21:15:40
jak ja to napisałam z Twoim cytatem ze połączylam :?

Jak na początkującą to i tak sobie dobrze radzisz.. :D mi szło dużo gorzej.. 8) :lol:

juan

jutro musze kupic książke kucharska dr.Kwasniewskiego,bo  ciągle jem to samo tzn.rano jajecznica,na obiad śledz i warzywa myslalam ze to mi sie nie obrzydzi :) o jezu jak sie mylilam :(

renia

Codziennie jesz śledzie? A mięsa nie jadasz?

juan

zrobilam łopatke na smalcu i tak ładnie pachniała,oczywiscie wyglądała tez pieknie ale niestety na smalcu jest dla mnie niejadliwe :(

renia

Dlaczego? Skoro tak ładnie pachnie, to powinna i smakować dobrze.. Na smalcu mięso lepiej smakuje, niż smażone na oleju, pod warunkiem, że jest to dobry gatunkowo smalec i potrawa jest dostatecznie ciepła..U mnie nieraz jedzą osoby, które nie wiedzą, że ja smażę na smalcu i zachwycają się smakiem.. :D

juan

'renia' mnie po smalcu mdli,wiem ze to jakies dziwactwo :( smalec kupuje taki zwykly w kostkach,ale moze masz racje z jakością to nie wiem bo w markiecie kupuje :( ale moze faktycznie  przetopie słonine i wtedy ocenie  :?:

Gwidon

Cytat: juan w 2010-10-27, 22:07:44
'renia' mnie po smalcu mdli,wiem ze to jakies dziwactwo :( smalec kupuje taki zwykly w kostkach,ale moze masz racje z jakością to nie wiem bo w markiecie kupuje :( ale moze faktycznie  przetopie słonine i wtedy ocenie  :?:

...przetop smalec z cebulka jest o niebo lepszy,a najlepiej pol na pol ye slonina 8)...