Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Rosół

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2010-10-03, 23:44:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Gotujecie Państwo czasem rosół?

Można dodać doń (na czas gotowania) cebulę bez obierania z łupin, za to z pięcioma umieszczonymi w niej goździkami. Inne przyprawy jak dotąd  :)  Gdy rosół gotowy tę cebulę z niego wyjmujemy.

Zonia

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-10-03, 23:44:11
Gotujecie Państwo czasem rosół?

Można dodać doń (na czas gotowania) cebulę bez obierania z łupin, za to z pięcioma umieszczonymi w niej goździkami. Inne przyprawy jak dotąd  :)  Gdy rosół gotowy tę cebulę z niego wyjmujemy.

Często gotuję rosół - wypróbuję, tylko powiedz co ten sposób zmienia w rosole?

Iga

Gotuję rosół dosyć często.Dodaję wszystko co się da do niego-angielskie ziele,liść laurowy,majeranek,natkę pietruszki,lubczyk,marchewkę,pietruszkę,cebulę,seler no i mięso na rosół  8)

renia

Ja od niedawna dodaję do rosołu ze dwie, trzy jagody jałowca.

Iga

Też fajny pomysł,tylko że ich nie mam,no chyba że są do kupienia w sklepie .

renia

Bez problemu, w każdym szanującym się spożywczym sklepie.. :lol: :lol:

Iga

No są takie szanujące się sklepy spożywcze w mojej okolicy,to porozglądam się za tymi jagodami  8)

renia

Sosom mięsnym też poprawiają aromat.

ArT_B_

a co w końcu z tym rosołem i cebulą? po co ona?

renia

Moja teściowa podsmażała całą cebulę na płycie pieca i taką wrzucała do rosołu (bez zewnętrznych łupin). Po ugotowaniu ją wyjmowała.
Ja wrzucam też całą cebulę bez łupin, ale bez podsmażenia i bez goździków. Myślę, że te goździki mogłyby dać taki wyrafinowany smak.. :roll:

Teresa Stachurska

Cebula w łupinie da ładny kolor, no i na smak będzie miała wpływ, a goździki dodadzą zapachu, jak to wynika z ich właściwości.

Zonia

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-10-04, 13:58:53
Cebula w łupinie da ładny kolor, no i na smak będzie miała wpływ, a goździki dodadzą zapachu, jak to wynika z ich właściwości.

O tym ładnym kolorze po dodaniu cebuli już kiedyś słyszałam. Trzeba będzie to sprawdzić :)
Chociaż mój rosół zawsze ma ładny kolor i jest super klarowny :)

renia

Jak chcę trochę "oszukać" rosół (albo domowników :wink:), to wrzucam do niego małego obranego buraczka. Woda z rosołu zrobi się najpierw różowa, a póżniej zmieni barwę na żółtą. Wychodzi cud natura..... :lol:

Iga

Rosół ma bardzo ładny kolor i jest taki ładnie przejrzysty jak się gotuje go wolno i najlepiej z wołowego mięsa .Ja dodaję np. jeszcze szyję z indyka,udko z kurczaka .
A na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki ,ale to już do talerza-aż mi się zachciało rosołu,a nie mam dziś  :cry:

renia

Ja też dodaję wołowinę (jak mam)..

Zonia

a ja własnie wcinam mielonego :)
od rana nie miałam nic w ustach, poza kawą oczywiście :)

renia

Zonia

Cytat: renia w 2010-10-04, 15:27:33

Smacznego.. :D

Dzięki Reniu  :lol:
Udało mi się zjeść, pomimo lekkiego pobolewania rany po zębie :(

WojciechS

Cytat: Iga w 2010-10-04, 07:43:36
no i mięso na rosół  8)

Jakie mięso na rosół?  :shock:
Dziś "rosół" to się robi z vegety, kucharka, albo inszej kostki knota.
A z mięsa się robi wyciąg substancji odżywczych rozpuszczalnych w wodzie.

WojciechS