Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Pyszny sernik optymalny

Zaczęty przez RamboRat, 2010-10-08, 23:03:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: Blackend w 2015-06-27, 15:07:17
Znam takiego, który sera żółtego nie jest w stanie zjeść, bo go mgli.  :D

Szkoda, że tylko jednego!  :shock: :?

Diogenes z Synopy

ser  , to białka nie lubią    ?  ;-)

mój tort wygląda zwykle tak , że każdy  nieoptymalny się skusi,  i je oczywiście za dużo , ostrzegam zwykle ...

drugi razem już go nie je   ;-)

Blackend

Cytat: admin w 2015-06-27, 20:28:43
Cytat: Blackend w 2015-06-27, 15:07:17
Znam takiego, który sera żółtego nie jest w stanie zjeść, bo go mgli.  :D

Szkoda, że tylko jednego!  :shock: :?

Mam przyjemność z nim pracować, on ciastka, ja śmietankę - daję mu tak na oko jeszcze max 10 lat życia, jest 15 lat młodszy i zdrowie ma zrujnowane, dosłownie.  :?  8)

Blackend

Cytat: Gavroche w 2015-06-27, 15:33:35
Wiem, że Ty jesteś niejadkiem, to nic osobistego, mój ukochany braciszek cioteczny też wydziwiał: A to tłuścinki wykrawał ze schabu (!), a to rodzynki wydłubywał z sernika, a to strzępek kożucha ganiał w kubku, aż dziw bierze, że go nie zabiłem. :D
Wiesz ile czasu posiłki trwały, a tam zabawa stygła? :P

To byłem właśnie cały ja!  :lol:  :lol:
Ale u naszych dzieci jest całkiem inaczej, talerze są wylizane do czysta, a na obiad to się nie mogą doczekać.  :D
No ale na takie pyszności, to trudno grymasić. ;)

Zyon

Zrobilem nowy sernik, pracuje nad uzyskaniem idealnej konsystencji i musze powiedziec, ze wszystko idzie w dobrym kierunku.
Work Buy Consume Die

administ

Aby nie zajmować się takimi pierdołami to babeczkę lepiej sobie przysposobić. ;)

Zyon

No wlasnie po to ten sernik, zeby byla przyjazniej przyposobiona ;)
Work Buy Consume Die

administ

:lol:
Rozumiem!
W takim przypadku należy eksperymentować do uzyskania porządnego efektu! ;)

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2014-04-17, 17:04:48
Reniu, może ode mnie - http://www.stachurska.eu/?p=3595 .Możesz dać mniej cukru a dodać np rodzynki. Można też na makowym spodzie - http://www.stachurska.eu/?p=6458 .

Teresa, ten sernik zamówię na przyszłą niedzielę. Wygląda zachecająco... :roll: :D

Blackend

https://www.youtube.com/watch?v=SIElvbEZxPc
Dawno nic nie było, więc postanowiłem coś wpuścić w kanał. ;)
Tak robimy sernik u nas w domu na bazie przepisu z KK700 Państwa Kwaśniewskich.  :D

administ

Blackend

renia

Cytat: admin w 2017-04-23, 16:50:57
I łapka w górę!  :D

Zapomniałam, ale naprawiłam błąd... 8)

Jarek

Ukko

Czy jak robi się sernik, to laktoza z twarogu pod wpływem temperatury, przekształca się w laktulozę? ( tak jak mam to miejsce w jakimś stopniu ze śmietanką UHT)?

Gavroche

Zależy od twarogu. 8)
W tradycyjnym twarogu prawie nie ma laktozy, obecna technologia jednak daje twaróg z laktozą.
I nie wiem co się z nią dzieje... :?

administ

Połowa zamienia się w mleczan, połowa połowy odchodzi z serwatką, więc zostaje tyle, że nie ma większego znaczenia.  8)

Gavroche

Dzisiaj są urodziny mojej połówki, więc zrobiłem sernik, trochę z tego przepisu, trochę ze łba, bo mi się nie chciało iść do sklepu.
Wyszedł wspaniały, ciężki, wilgotny i sycący, tak jak lubię, a i jubilatce oraz dzieciakom smakował. :D
Jestem uzależniony od twarogu na słodko, często kupuję serniki, ale co domowy, to domowy. 8)

Blackend

Niektóre sklepowe też są znośne, tylko strasznie słodkie.  8)