Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Żółty ser

Zaczęty przez fewa, 2010-10-27, 23:46:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

RG

Cytat: Radzio w 2013-04-06, 16:08:20
Cytat: RG w 2013-04-06, 15:50:04
A co myślicie o serach z mlekowity???

Na opakowaniach akcentują, że sery są z mleka prawdziwego. :D



I właśnie to powoduje zapalenie się czerwonej żarówki :) A dzisiaj w moim sklepie mlekovity była nawet sól czysta naturalnie :D

Nie mniej sery są dobre smakowo, przeważnie kupuje sokoła lub goudę.

Prawie od 5 miesięcy nie chodzę do supermarketów więc wybór mam ograniczony do okolicznych sklepów czyli żabka, mlekovita i smaki podkarpacia :)

Blackend

Cytat: admin w 2013-04-06, 16:10:27
Się trochę ton sera w życiu zrobiło...  :D
Masła też.  8)

Przyjdzie czas, że wykorzystamy tą pracę i wiedzę - jak dobrze pójdzie  :D

Gavroche

Cytat: RG w 2013-04-06, 16:16:19
Cytat: Radzio w 2013-04-06, 16:08:20
Cytat: RG w 2013-04-06, 15:50:04
A co myślicie o serach z mlekowity???

Na opakowaniach akcentują, że sery są z mleka prawdziwego. :D



I właśnie to powoduje zapalenie się czerwonej żarówki :) A dzisiaj w moim sklepie mlekovity była nawet sól czysta naturalnie :D

Nie mniej sery są dobre smakowo, przeważnie kupuje sokoła lub goudę.

Prawie od 5 miesięcy nie chodzę do supermarketów więc wybór mam ograniczony do okolicznych sklepów czyli żabka, mlekovita i smaki podkarpacia :)
Właśnie, ja mam taki problem, że nigdy nie jadłem żółtych, nie wiem jak powinny smakować.
Na wszelki wypadek kupuję najdroższe jakie spotkam, Zyon radził :lol:
Do niedawna byłem zakochany w twarogu, ale jakoś inaczej go robią, bo już tak nie smakuje i białka za dużo... :D

RG

Normalnie i ja kupuję(wałem) polskie sery długo dojrzewające bursztyn i rubin ale przestałem chodzić do supermarketów więc jestem zdany na tańsze sery teraz :(

Lekarz mi zalecił zjeść co najmniej 50g sera żółtego dziennie i tego się trzymam :)

Blackend

Plasterek żółtego sera posmarowany tą samą grubością masła, to jedna z moich zakąsek na ewentualnego wieczornego głoda, bo ja leń jestem ;)

Radzio

Cytat: Blackend w 2013-04-06, 16:19:38
Cytat: admin w 2013-04-06, 16:10:27
Się trochę ton sera w życiu zrobiło...  :D
Masła też.  8)

Przyjdzie czas, że wykorzystamy tą pracę i wiedzę - jak dobrze pójdzie  :D

@Blackend. :D
Jak nic się włączysz, czuję to tak,  jak czuję niektóre sery. ;)  Znaczy lubię ten zapach. :D

Gavroche

Cytat: Blackend w 2013-04-06, 16:29:22
Plasterek żółtego sera posmarowany tą samą grubością masła, to jedna z moich zakąsek na ewentualnego wieczornego głoda, bo ja leń jestem ;)
Dziś takie śniadanie jadłem, oczywiście wielokrotność plasterka...

Gavroche

Cytat: RG w 2013-04-06, 16:26:42
Normalnie i ja kupuję(wałem) polskie sery długo dojrzewające bursztyn i rubin ale przestałem chodzić do supermarketów więc jestem zdany na tańsze sery teraz :(

Lekarz mi zalecił zjeść co najmniej 50g sera żółtego dziennie i tego się trzymam :)
Skąd niechęć do wizytacji supermarketów?

MariuszM

Cytat: Gavroche w 2013-04-06, 16:43:16
Skąd niechęć do wizytacji supermarketów?
"Zboczenie"/doświadcznie zawodowe? ;)

RG

Cytat: Gavroche w 2013-04-06, 16:43:16
Cytat: RG w 2013-04-06, 16:26:42
Normalnie i ja kupuję(wałem) polskie sery długo dojrzewające bursztyn i rubin ale przestałem chodzić do supermarketów więc jestem zdany na tańsze sery teraz :(

Lekarz mi zalecił zjeść co najmniej 50g sera żółtego dziennie i tego się trzymam :)
Skąd niechęć do wizytacji supermarketów?

Ja dzisiaj taki obiad jadłem, ser zółty, masło, ostra papryka w proszku i trochę papryki konserwowej. :)

Nie ma sensu jechać kawałek drogi, szukać miejsca parkingowego, stać w kolejkach, w ogóle ruszać samochód jak całe zakupy to jajka, masło, ser, boczek, śmietanka :)
Wszystko mam pod domem, w kapciach wyskakuję na 5 minut i całe zakupy załatwione :)

krobert

Cytat: Blackend w 2013-04-06, 15:45:00
Brakuje takich mikro producentów jak w krajach alpejskich, które tylko znam z telewizji niestety  8)

W Korycinie całkiej fajne sery metodą chałupniczą wytwarzają..
http://serkorycinski.com/galeria

chill

W sieci sklepów "Bacówka" mozna znalezc ten :

http://www.ceko.pl/produkty/antek.htm

MariuszM

Cytat: krobert w 2013-04-06, 16:50:56
Cytat: Blackend w 2013-04-06, 15:45:00
Brakuje takich mikro producentów jak w krajach alpejskich, które tylko znam z telewizji niestety  8)

W Korycinie całkiej fajne sery metodą chałupniczą wytwarzają..
http://serkorycinski.com/galeria
Ile kosztuje taki żólty ser? Twaróg to koszt 30 zł jest  :shock: :shock: :D

Blackend

Cytat: Radzio w 2013-04-06, 16:30:32
Jak nic się włączysz, czuję to tak,  jak czuję niektóre sery. ;)  Znaczy lubię ten zapach. :D

No co Ty, ja tylko kibicem jestem ;)

Radzio

Cytat: Blackend w 2013-04-06, 17:01:15
Cytat: Radzio w 2013-04-06, 16:30:32
Jak nic się włączysz, czuję to tak,  jak czuję niektóre sery. ;)  Znaczy lubię ten zapach. :D

No co Ty, ja tylko kibicem jestem ;)

Kibic ważna persona. Po 42km na ambicję potrafi tak nacisnąć, że aż oczy się mrużą. ;) :D  Na przykład. :lol:

Blackend

Cytat: MariuszM w 2013-04-06, 17:00:54
Ile kosztuje taki żólty ser? Twaróg to koszt 30 zł jest  :shock: :shock: :D

Ale z tym 30zł to zdrowo przesadziłeś - tylko 28zł ;)
http://www.ser-korycinski.pl/cennik.html

chill

Koryciński w "Bacówce" mają chyba po 35 albo 38 pln

Radzio

Cytat: Blackend w 2013-04-06, 17:01:15
Cytat: Radzio w 2013-04-06, 16:30:32
Jak nic się włączysz, czuję to tak,  jak czuję niektóre sery. ;)  Znaczy lubię ten zapach. :D

No co Ty, ja tylko kibicem jestem ;)

Na "sprawdzianie przedwyborczym" jesienią 2011 w pewnej bibliotece byłeś? 8)

Radzio

Cytat: Blackend w 2013-04-06, 17:07:15
Cytat: MariuszM w 2013-04-06, 17:00:54
Ile kosztuje taki żólty ser? Twaróg to koszt 30 zł jest  :shock: :shock: :D

Ale z tym 30zł to zdrowo przesadziłeś - tylko 28zł ;)
http://www.ser-korycinski.pl/cennik.html


"Szwajcarska szkoła". 8) ;)

chill

Kurcze może pomyliłem z 28 chyba ze taka marża ..  :shock: