Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Żółty ser

Zaczęty przez fewa, 2010-10-27, 23:46:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: admin w 2013-04-06, 15:15:18
Każdy ser typu ementaler można brać w ciemno.  8)

Dobrze wiedzieć. Ostatnio był jakiś ementaler francuski...


MariuszM

Trzeba tylko uważać som "z plastiku" ;) ,a nie czeko Eko :P  :D

administ

Dla mnie istotne jest tylko, aby ser miał posmak orzechowy.
Mniam.  :D

renia

Cytat: admin w 2013-04-06, 15:22:56
"Tajemnica" producenta taniego sera!  :(
http://www.fakt.pl/Straszna-prawda-o-zoltym-serze,artykuly,71918,1.html:roll:  :?
Soję też wciskają.  8)

Po wyglądzie juz widać. A na opakowaniach piszą po prostu - tłuszcz roślinny - i to ludzi nie odstrasza, bo to są "zdrowe roślinne tłuszcze"...zamiast "choregosterolu"... :D

administ

Właśnie i wolność wyboru jest, tylko dlaczego takie "cóś" nazywają serem!  :shock:

renia

Bo się Boga nie boją... :twisted: 8)

Blackend

Bo oni w Boga nie wierzą, tylko w mamonę ;)

MariuszM

Teraz minister rolnictwa (chyba) ma przykręcić śrubę producentom,ale chyba tylko mięsa  :shock: :lol: Seropodbne i masłopodobne używające na etykietach Ser i Masło będą miały się nadal dobrze  :? ;) A kyszz  :)

Radzio

Cytat: renia w 2013-04-06, 15:32:15
Bo się Boga nie boją... :twisted: 8)

Mamony się boją. :lol: A raczej jej braku! :shock: Przecież bez niej świat przestanie istnieć. :D
Ale tego zagadnienia nie ma potrzeby poruszać, przecież wszyscy to ... wią. ;)

administ

Ser żółty łatwo samemu zrobić nawet w domu, ale podpuszczkę trzeba mieć i dobrą kulturę bakteryjną - jeśli ma dojrzewać.
Można i jedno, i drugie dostać w "internecie", ale komu się chce bawić w serowara, jak w marketach są przyzwoite sery.  :D

Blackend

Brakuje takich mikro producentów jak w krajach alpejskich, które tylko znam z telewizji niestety  8)

administ

Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być...  :?

RG

A co myślicie o serach z mlekowity???

Blackend

Cytat: admin w 2013-04-06, 15:46:20
Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być...  :?
No, pamiętam że masz serowarski fach w Swiislandzie zaliczony  :D

Radzio

Cytat: admin w 2013-04-06, 15:46:20
Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być...  :?

Cyganie handlowali patelniami kiedyś, ale mogę się mylić. :D

Radzio

Cytat: RG w 2013-04-06, 15:50:04
A co myślicie o serach z mlekowity???

Na opakowaniach akcentują, że sery są z mleka prawdziwego. :D


administ

Cytat: Blackend w 2013-04-06, 15:51:12
Cytat: admin w 2013-04-06, 15:46:20
Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być...  :?
No, pamiętam że masz serowarski fach w Swiislandzie zaliczony  :D

Się trochę ton sera w życiu zrobiło...  :D
Masła też.  8)

Radzio

Kiedyś pisałem, że technologia wyrobu niby serów przyszła z Niemiec- na przykład. :D
Handlarze kupili technologię i ... głupio tak zniweczyć zainwestowane pieniądze. A wiadomo handlarz, to ... handlarz. ;)

Radzio

Cytat: Blackend w 2013-04-06, 15:51:12
Cytat: admin w 2013-04-06, 15:46:20
Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być...  :?
No, pamiętam że masz serowarski fach w Swiislandzie zaliczony  :D

Zainwestowali Swissowcy i ... nic. ;)  Ale... . :D