Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

ile jajek?

Zaczęty przez juan, 2010-11-07, 19:23:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

juan

witajcie :)
mam pytanie mianowicie ile moge dziennie zjesc jajek :?: zjadam 3 jajka na śniadanie,jesli chodzi o obiad to nie zawsze mam przygotowany posilek  wiec zjadam nastepne  3 jajka,ale czy to nie za duzo jak na 1 dzien?

Iga

Robię podobnie.Na śniadanie zjadam jajecznicę z dwóch lub trzech jajek,a jak nie mam czasu ugotować obiadu,to zjadam znów to samo.Ale to w sumie sporadycznie,jak gdzieś muszę jechać,a nie ugotowałam nic na dwa dni.

RTS

6 jajek = ok. 45g białka i z 30g tłuszczu.  :)

kriskor

U mnie od roku śniadanie zawsze tak samo omlet z jednego całego jajka + trzy żółtka na 30 gr masła i 20 gr powideł śliwkowych :-) Czasem do tego bita śmietana 30 %

Iga

Ja robię córce omleta ,od kilku już lat.Czasem chce z serem żółtym,na to ogórek kiszony.Ja omletów niestety nie lubię.  :P

juan

Cytat: RTS w 2010-11-07, 19:31:33

Iga dzieki :) a jesli chodzi o omlety to ja jeszcze ich nie jadlam,nie wiem jak sie je robi :oops   i balabym sie porazki

juan

Cytat: RTS w 2010-11-07, 19:31:33

RTS dzieki :) musze  zwazyc jajka? czy nie,w sumie to te jajka są średniej wielkosci

Iga

Ja to raczej cudów nie robię z tymi omletami.Wbijam dwa jajka ,dodaję trochę soli,pieprzu,ubijam,a potem wlewam to na rozgrzany tłuszcz.Smażę z jednej i drugiej strony.
Jak córka chce żółtego sera ,to jeszcze kładę na tego omleta ten ser,na patelni,wtedy tak fajnie się topi.Potem ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki.Musi jej to smakować,bo zjada z dwóch jajek całego.Tak po prawdzie,to ona tylko to lubi.Tylko tego omleta zjada całego,mięsa nie lubi.
:)

Gwidon

...w 100g bialka jaja kurzego jest10.8g bialka  ,  w 100g zoltka jaja kurzego jest 16,3 biakka i 31,9g tluszczu 8)...

RTS

Cytat: juan w 2010-11-07, 20:21:04
RTS dzieki :) musze  zwazyc jajka? czy nie,w sumie to te jajka są średniej wielkosci
Jeśli chodzi o wyliczanki to praktycznie jest np. pamiętać że jedno średnie jajo to 7g białka, 5g tłuszczu (jeśli zjada się całe).

juan

Jeśli chodzi o wyliczanki to praktycznie jest np. pamiętać że jedno średnie jajo to 7g białka, 5g tłuszczu (jeśli zjada się całe).
Cytat

dziekuje Ci juz zapisałam :D czyli ja przy moim wzroście 172cm,mogłabym tych jajek zjesc 10?

Iga

Cytat: juan w 2010-11-07, 20:40:07
dziekuje Ci juz zapisałam :D czyli ja przy moim wzroście 172cm,mogłabym tych jajek zjesc 10?
A na ile w sumie masz ochotę?Dałabyś radę zjeść np. z dziesięć całych jajek w jeden dzień?Ja z 6 dałabym radę,ale chyba więcej białka już bym nie wcisnęła.Jakieś może węgle,ale nic ponad to.

RTS

Teoretycznie tak ale ja niestety nie mam pojęcia ile Tobie potrzeba w praktyce.  :)

Zonia

Cytat

Pod warunkiem jednak, że w ciągu dnia nie jadłabyś innych wartościowych białek.

juan

dzisiaj zjadłam 6 jajek do tego  surówke  i od godziny 14.30 jestem syta co bardzo mnie cieszy,tylko ze w tych 6 jajkach  mam za mało białka i tłuszczu wiec zjadam troszke sera fety i jest ok,czyli te 6 jajek mi starcza

kriskor

A jakich dziennych proporcji się trzymasz ??

Zonia

Cytat: juan w 2010-11-07, 20:53:43
dzisiaj zjadłam 6 jajek do tego  surówke  i od godziny 14.30 jestem syta co bardzo mnie cieszy,tylko ze w tych 6 jajkach  mam za mało białka i tłuszczu wiec zjadam troszke sera fety i jest ok,czyli te 6 jajek mi starcza

To ile posiłków dziennie zjadasz?

juan

Cytat: kriskor w 2010-11-07, 20:56:29
A jakich dziennych proporcji się trzymasz ??

b-70   t-108   w-40 a jesli chodzi o posiłki za zjadam 2 to znaczy sniadanie i obiad

Zonia

Cytat: juan w 2010-11-07, 21:00:14

b-70   t-108   w-40 a jesli chodzi o posiłki za zjadam 2 to znaczy sniadanie i obiad

Późne śniadanie i obiadokolację?

juan

Późne śniadanie i obiadokolację?
Cytat

tak z tym ze sniadanko nie zawsze jest pózne,a obiadokolacja jest ok.godz.14