Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Smalec topiony

Zaczęty przez nowicjuszka, 2011-11-10, 20:01:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

nowicjuszka

Witam :lol: Mam pytanie odnosnie smaluszku oczywiscie przetopionego no i nie kupnego :x Ja takowy smaluszek przetapiam z sloniny i dodaje cebule oraz czosnek :lol: Ale czy na takim przetopionym smalcu mozna smazyc mięso? przetopiłam dzisiaj  tego smalcu z 2kg.sloniny,powlewalam do sloików :lol: w miseczce tez sie zostalo ale czy dobre to do smazenia? nie spali sie ta cebulka i czosnek? mie bedzie gorzkie?

Gwidon

taki przesmazony z cebulka to szkoda do smarzenia,do smazenia to kupny ze sklepu w kostce 8)

nowicjuszka

Cytat: Gwidon w 2011-11-10, 20:16:42
taki przesmazony z cebulka to szkoda do smarzenia,do smazenia to kupny ze sklepu w kostce 8)

Specjalnie duzo przetopilam :lol: ale czy na takim ktoś smazył ? bo ten kupny   juz mi zbrzydł :(

Teresa Stachurska

Cebulka może nie przetrzymać  smażenia mięsa. Następnym razem trzeba zrobić dwa smalce: jeden np z cebulką, a drugi czysty, czyli bez dodatków.

nowicjuszka

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-11-10, 20:26:46
Cebulka może nie przetrzymać  smażenia mięsa. Następnym razem trzeba zrobić dwa smalce: jeden np z cebulką, a drugi czysty, czyli bez dodatków.

tak myslalam ale nie bylam pewna :( a ja tyle tego zrobiłam :( no cóz dokladac bede do zupy :lol:

Teresa Stachurska

Do warzyw też można :)   I ziemniak pół na pół z takim smalcem może zachwycić :)   

renia

Jak ja przetapiam słoninę na smalec to nie dodaję do niego cebuli i wlewam go do dwóch miseczek - do jednej sam smalec, a do drugiej ze skwarkami. Ten pierwszy używam doi smażenia. Jeśli nie mam w domu smalcu przetopionego to też używam do smażenia kupny smalec w kostkach...

Rubby

Z odpowiesci starszych osob wynika, ze smalec robilo sie z sadla a nie ze sloniny, ktorej bylo szkoda na smalec.

renia

Pewnie tak było...ale ciekawe który smalec jest lepszy, ten z sadła czy ten ze słoniny? :roll:

Rubby

Cytat: renia w 2011-11-11, 11:52:27
Pewnie tak było...ale ciekawe który smalec jest lepszy, ten z sadła czy ten ze słoniny? :roll:

Niestety nie wiem, nie jem wieprzowiny. Stosuję "żydowska" odmiane żywienia optymalnego.

renia

A to ciekawe...chyba musi być trudniej... :roll: chociaż chyba wszystko, oprócz wieprzowiny, można jeść to samo co my...jest tego sporo...

Rubby

Cytat: renia w 2011-11-11, 14:32:44
A to ciekawe...chyba musi być trudniej... :roll: chociaż chyba wszystko, oprócz wieprzowiny, można jeść to samo co my...jest tego sporo...

Trudniej nie, ale konieczna jest dobra organizacja i przestrzeganie zasad:
- po pierwsze nie łączę mlecznych z miesnymi w trakcie tego samego dnia (ryby z mlecznymi można łączyć),
- po drugie nie jem wieprzowiny, która zastępuje gęsiami.

Reszta zasad pozostaje taka sama:)

nowicjuszka

smalec sie sprawdzil do zasmazanej kapusty kiszonej :lol: z ziemniakami jeszcze nie probowalam :lol:ale ze smalcu mam duuzo,pewnie bede go jadła z wszystkim :lol:

Teresa Stachurska

I bardzo dobrze :)   

nowicjuszka

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-11-12, 16:39:05
I bardzo dobrze :)   

Smakuje mi tak bardzo :lol: ze wieczorem stałam z łyzeczka od herbaty przy misce z smalcem i czekalam az syn wyjdzie z kuchni co sobie podjem tego rarytasu :lol: a ten stal i stał obok mnie i cos na wyjscie z kuchni mu sie absolutnie nie mialo :( Ale moja wytrwalosc zostala w koncu nagrodzona :roll: no i powybieralam z tego smalcu co nieco skwarek :lol: cud- miód.

temida135

Stosuję "żydowska" odmiane żywienia optymalnego.
Cytat
Co to ludzie nie wymyślą...

renia

Cytat: nowicjuszka w 2011-11-12, 16:58:42

Smakuje mi tak bardzo :lol: ze wieczorem stałam z łyzeczka od herbaty przy misce z smalcem...

Łyżeczkę masła lubię od czasu do czasu zjeść, ale smalcu samego bym nie ruszyła... :?

renia

Cytat: temida135 w 2011-11-12, 17:36:24

Stosuję "żydowska" odmiane żywienia optymalnego.
Cytat
Co to ludzie nie wymyślą...

Ja stosuję kaszubska odmianę ze śledzikiem w piątek... :wink: Ty pewni góralską z oscypkiem... :roll: Mąż dzisiaj kupił oscypki w wersji mini...nie przepadam... :? (za oscypkiem nie mężem :lol:)

nowicjuszka

Cytat: renia w 2011-11-12, 17:38:32
Cytat: nowicjuszka w 2011-11-12, 16:58:42

Smakuje mi tak bardzo :lol: ze wieczorem stałam z łyzeczka od herbaty przy misce z smalcem...

Łyżeczkę masła lubię od czasu do czasu zjeść, ale smalcu samego bym nie ruszyła... :?

reniu,ja polowałam na skwarki :lol: