Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

jajka

Zaczęty przez nowicjuszka, 2011-11-23, 16:17:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

:lol:
To zbyt poste, zdrowe i za naturalne, aby "naukowcy" zarekomendowali...  :?

admin

Cytat: renia w 2023-03-05, 20:31:01
:lol: Ryby też... :lol: Wszystko zależy od sponsora badań...Tyle te badania są warte co "kot napłakał"... :lol:

Ryby szczególnie te "tłuste" (15% tłuszczu -  :lol:) morskie są doskonałym suplementem ołowiu, rtęci i microplastic, ale trzeba jeść, bo mają ponoć dużo jakichś kwasów omega 3- zdrowych "naukowo".

renia

A z "nauką" nie można dyskutować... :evil: :lol:

admin

Jasne, oni wiedzą najlepiej, jak klientów sobie naraić... ;)

RafałS

Cytat: admin w 2023-03-05, 21:42:34
https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/jajka-faszerowane-pieczarkami-sprawdz%C4%85-si%C4%99-nie-tylko-w-%C5%9Bwi%C4%99ta-sekret-ich-smaku-tkwi-w-tym-sk%C5%82adniku/ar-AA18fq1m?ocid=msedgntp&cvid=d4831bbf5d014b41c74d8a1ffbb52a4c&ei=22 - zamiast chityny z pieczarek można dodać tę z robaczków... ;)
Nawet robaków kurom żydzą. Pasza, najpewniej od $rockefeller co. Klatka, ściółka, wybieg, rejestracja wg. wzoru $rockefeller schematics dla wirtualnych państewek i zbiorowych mundrości.

Gavroche

Przypadkowo wpadła mi w oko, a potem w rękę, bo ktoś nie odebrał swojego zamówienia, taka babka:
https://cukiernialukullus.pl/produkty/ciasta/baba-96/
96 żółtek na kilo mąki, czuć te żółtka mocno, fajne ciasto, wg jakiegoś starego przepisu. :D

admin

Najgorsze, że nie straszą cholesterolem w jajkach, a nawet okazuje się, że są "pełne białka, zdrowego tłuszczu, witamin, mikroelementów i nie ma w nich niezdrowego cukru" - tak wczoraj wyczytałem w jakiejś świątecznej "prasie kobiecej'!  :shock: 
Co to się wyprawia...  :lol:

renia

Robią ludziom z tych jajek w głowach kogel-mogel... :? :lol:

admin

Gavroche

Ponieważ jajka z masłem to dla mnie magiczne połączenie, jem je najczęściej jako jajecznicę lub gotowane z położnymi na połówkach plastrami masła.
Ale dziś zrobiłem tak:

-3 średnie jajka   
-50 gramów masla
-2 łyżki mascarpone
-1 szczypta soli
-1 szczypta pieprzu

Ugotuj jajka na twardo, dodając do garnka szczyptę soli, dzięki temu jajka będą lepiej się obierać.
Szybko umyj ugotowane jajka zimną wodą, a następnie obierz je i pokrój do miseczki.
Dodaj masło i serek mascarpone, a gdy jajka są jeszcze gorące, porządnie wymieszaj, a następnie dodaj sól i pieprz do smaku.
Dla mnie bomba. :D

admin

Jajka mają to do siebie, że zależnie od obróbki kulinarnej smakują zawsze inaczej, ale zawsze super.  :D

Jarek

Żółtka, solić, pieprzyc, lub majenozowac, profanacja Smak żółtka widocznie nie wyczuwalny, tylko ostre przyprawy

renia

Cytat: Gavroche w 2023-04-12, 11:53:54
Ponieważ jajka z masłem to dla mnie magiczne połączenie, jem je najczęściej jako jajecznicę lub gotowane z położnymi na połówkach plastrami masła.
Ale dziś zrobiłem tak:

-3 średnie jajka   
-50 gramów masla
-2 łyżki mascarpone
-1 szczypta soli
-1 szczypta pieprzu

Ugotuj jajka na twardo, dodając do garnka szczyptę soli, dzięki temu jajka będą lepiej się obierać.
Szybko umyj ugotowane jajka zimną wodą, a następnie obierz je i pokrój do miseczki.
Dodaj masło i serek mascarpone, a gdy jajka są jeszcze gorące, porządnie wymieszaj, a następnie dodaj sól i pieprz do smaku.
Dla mnie bomba. :D

Bomba cholesterolowa... :lol:

Gavroche

Gdzieś czytałem, że amerykańscy naukowcy NAMAWIAJĄ na zjadanie 4 jaj dziennie. 8)
Brzmi znajomo? :shock:

admin

To jakaś ketogeniczna plotka! ;)

Jarek

Francesco Perugini w swojej ksiazce "Jedz Tłusto Badz Zdrowy" był przekonany o wartosciach całych jaj...  :lol:

admin

A bo najwyraźniej nie znał badań naukowych "amerykańskich naukowców", które jednoznacznie wskazują, że nie ma nic niezdrowszego niż jajka.  8) ;)

Jarek

https://www.wgp.com.pl/autor/Francesco-Perugini-Billi
Ten chyba się nie mylił,a nawet zbliżył  się wiedza do Doktora...