Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

jajka

Zaczęty przez nowicjuszka, 2011-11-23, 16:17:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Moim zdaniem tak, bo sam tak robie  :D
Work Buy Consume Die

Gavroche

CytatDoświadczenia przeprowadzone na Uniwersytecie w Kyoto w Japonii doprowadziły do odkrycia w jajach dwóch substancji – lumiflawiny i luichromu. Te dwie substancje, wraz z sulforafanem mogą zapobiegać multiplikacji wirusów indukujących powstawanie komórek rakowych i również przeciwdziałać normalnym procesom zamiany komórek organizmu w komórki rakowe.
Zdaje się, że jakiś pacanek z DD wątpił we właściwości antynowotworowe żółtka  :D
http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-drobiu/96-numer-52009/800-w-chwale-dla-zwyklego-jajka-co-o-jajkach-wiedzieli-juz-starozytni?format=pdf
http://www.nutrivitality.pl/jaja-i-produkty-jajczarskie/sklad-chemiczny-jaj/skład-żółtka-jaja.html

administ

Pacanki za wszelką cenę i zawsze usiłują udowodnić jak taki jeden siem mydli...  :lol:

Gavroche

CytatJajka wywołują szczęście, korzystnie wpływają na układ nerwowy i wzrok.
Admin też coś mówił o tym szczęściu. :D

Dasna

Może być jako rozprawka: "Jajka a szczęście". 8)

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-06-13, 08:04:54
Ja tam wolę jako jajecznica, niż rozprawka :D

Dasna

Cytat: Gavroche w 2014-06-13, 08:10:31
Cytat: Dasna w 2014-06-13, 08:04:54
Ja tam wolę jako jajecznica, niż rozprawka :D
A w moim rankingu na wiosnę i lato:
1.Na miękko
2.Na twardo
3.Jajecznica
4.Sadzone.

Na jesień i zimę miejsca się zmieniają.

administ

Dasna

administ

A tu niektórzy codziennie, ale ja sadzone żólteczka preferuję.
Żona robi w sumie pięć oddzielnych śniadań rano, bo każdy żółtka wcina w innej postaci!

Dasna

Cytat: admin w 2014-06-13, 08:23:21
A tu niektórzy codziennie, ale ja sadzone żólteczka preferuję.
Żona robi w sumie pięć oddzielnych śniadań rano, bo każdy żółtka wcina w innej postaci!
Sadzone tyż pikne. :wink:

renia

Cytat: Dasna w 2014-06-13, 07:35:44
http://smaker.pl/newsy-10-faktow-o-jajkach,1898100,a,.html#iwa_item=7&iwa_img=1&iwa_hash=21639&iwa_block=lifestyle
8)

Niewierzę, że nagle jaja zrobiły się zdrowe... :roll: 8) Przecież naukowcy przez tyle lat by nam głupot nie mówili... :shock:

Blackend

Świat się zmienia i nauka idzie z postępem. ;)  :lol:

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-06-13, 10:16:13
Świat się zmienia i nauka idzie z postępem. ;)  :lol:
To taka pętla, ludzie jedli kierując się dostępnością, smakiem i samopoczuciem, potem przyszli naukowcy i karmienie piersią be, masło be, jaja be, czerwone mięso be, teraz znowu natura powraca, bo nauka nie działa :D

administ

Jasne, jeszcze swoja waga i samokształcenie, i wychodzi formuła 4es, czyli - spróbuj spieprzyć sobie sam(a), ale to i tak zdrowsze niż "naukowe" zalecenia dietetyków.  :D

Gavroche

Cytat: admin w 2014-06-13, 10:32:45
Jasne, jeszcze swoja waga i samokształcenie, i wychodzi formuła 4es, czyli - spróbuj spieprzyć sobie sam(a), ale to i tak zdrowsze niż "naukowe" zalecenia dietetyków.  :D
Też mi to przyszło do głowy :lol:

administ

Taką formułę, to i bez chłopskiego rozumu ogarnie się...  :wink:
I pretensje, za niepoprawne stosowanie formuły, można kierować tylko do siebie!  :D

renia

Ale przecież ci naukowcy pokończyli różne studia, akademie, a niektórzy (o rety!) nawet uniwersytety... :shock: i po co? Żeby wiedzieć mniej od Goździkowej? :shock: