Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Karkówka pieczona z kapustą kiszoną

Zaczęty przez renia, 2012-02-02, 18:25:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Już - http://www.stachurska.eu/?p=6650 . W piekarniku proponowałam ostrożniej, 150 oC. Może być?

renia

Cytat: afmfo w 2012-02-03, 11:34:01
Może to i dobre będzie. Niedawno jadłam coś podobnego ale wykonawca do potrawy dodał śmietany i dziwnie smakowało.
Ja do potraw z kapusty smażę takie niby kotleciki z  ziemniaków. Cos takiego jak Adampio robi do jajek sadzonych. Tarkuję na średniej tarce ziemniaka i albo smażę na wędzonej słoninie albo na smalcu a na koniec formuję 2 małe kotleciki.
Kiedys, kiedyś to robiłam kluski ziemniaczane. A teraz nawet robi się to szybciej i równie dobrze smakuje. Do twojej karkówki będzie jak znalazł.  :D

Dopiero teraz ten post zauważyłam...te kotleciki do karkówki z kapustą na pewno lepsze by były od gotowanych ziemniaków... :D

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2012-02-04, 18:02:09
Już - http://www.stachurska.eu/?p=6650 . W piekarniku proponowałam ostrożniej, 150 oC. Może być?

Świetnie. 150 stopni to tak na spokojnie...aby nie siedzieć 3 godziny i nie zagladać przez okienko... :lol:
Chociaż przy takich mrozach to piekarnik może zastąpić kominek... :lol:

Pawlożarówka

Super przepis, to jest pyszne, zwłaszcza z kapustą kiszoną z Lidla (kiszona w białym winie). Chyba to będzie moje ulubione danie  :D

MariuszM

lidl jest 'tani'' lol
tania wlasna sila robocza jest! Zwlaszcza 'ukwaszona' kapusta! Lol

renia

Podobnie piekłam boczek z kapustą kiszoną i słodką. Na spód brytfanny dałam kiszoną kapustę a na górę surową - białą. Najpierw ją poszatkowałam i leciutko poddusiłam na patelni - w tłuszczu po smażeniu boczku. Dałam przyprawy takie jakie się daje do bigosu (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, paprykę słodką, koncentrat pomidorowy i grzybek suszony).

boczek z kapustą

Miałam jeszcze zdjęcie gotowej potrawy, ale wsiąkło mi w aparacie... :?

adampio

Cytat: admin w 2012-02-04, 10:38:30
Cytat: Zonia w 2012-02-04, 10:32:22
Golonka w śmietanie....

W śmietanie wszystko pieczyste wychodzi super pysznie.
Tylko niektórych śmietana tuczy i uczula na szczęście!  :D

Oj tak. Nie ma to jak sos "smietanowy" ale widze, ze malo osob taki sos stosuje. Mysle, ze nie wiedza jak to zrobic i dlatego nie sa szczesliwi :lol:

Zonia

A ja właśnie niemal do wszystkiego stosuję sos śmietanowy...mniam ;)

Dasna

Cytat: renia w 2012-03-18, 14:38:19

boczek z kapustą

To musi ani chyba być szczególna potrawa, bo pod nią pokazuje się napis "Orgasm controll". Co tam Reniu w domu u Was się wyprawia po zjedzeniu obiadu. :shock:  :lol: :lol:

renia

Dasna

No, no wolę nie wnikać w szczegóły. :lol: :lol:

Blackend

Cytat: Dasna w 2012-03-20, 07:13:24
To musi ani chyba być szczególna potrawa, bo pod nią pokazuje się napis "Orgasm controll".

To pewnie ostrzeżenie, żeby za długo nie patrzeć ;)

renia

U nas dzisiaj rozprzestrzenia się po mieszkaniu wspaniały zapach pieczeni z kapustą kiszoną. Jest to moim chyba najbardziej ulubionym daniem. Dzisiaj piekę niedużą łopatkę i golonkę - w kawałkach bez kości. Na górę jeszcze położyłam plastry wędzonego podgardla. :D Myślę, że do proporcji nikt tym razem nie będzie miał zastrzeżeń... 8) :lol:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28bea2d377326ed1.html

Blackend

Wspaniała golonka Szefowej!  :D
Mniam  :D

renia

Jakiej szefowej... :roll: to była wieprzowa... :shock:

administ

Ale po podgardlu widać, że z płci pięknej ta łopatka z golonką, a nie z wieprza.  :wink:  :lol:

renia

Ciekawe, ciekawe... :roll: chyba rentgen w oczach... :shock: :lol:

Blackend

renia

Rozpływała się w ustach. Piekłam 3 godziny... :D Golonka bardziej smakowała mi niż łopatka. Podgardle wędzone też pyszne. 8) :D Nawet bez ziemniaków dało się zjeść... 8) :lol: