Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Niemowlaki i dzieci na żo

Zaczęty przez Vikii, 2012-04-03, 10:35:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ukko

Cytat: admin w 2018-10-11, 19:20:37
Z ciekawostek podam jeszcze (co mało kto wie), że mleko kobiece i mięsożernych jest mlekiem albuminowym, a nie kazeinowym jak u przeżuwaczy. Do tego nukleotydów i UAG w mleku kobiecym jest mniej od 4 do 20*, natomiast C 10* więcej, a kwasu orotowego (wit. B13) krytycznie mniej, ale co z tego wynika - to przeważnie nic dla kovalsky - ale dla osoby co lubi pomyśleć - otwiera się wielka przygoda intelektualna. Zachęcam, bo warto.  :D
Ja tam wolę się nad tym nie zastanawiać, biorąc pod uwagę to, że piersią byłem karmiony trochę ponad miesiąc, a potem butelka :( Pewnie powinienem się cieszyć, że mi nie wyrosły rogi, albo ze nie mam kopyt :)

renia

Na załączonym "zdjęciu" to wygląda inaczej... :lol: :wink:

Ukko

Kopyta są, teraz się zastanawiam jakim błędom żywieniowym zawdzięczam zielony kolor skóry.  :D

renia

 :lol: Za dużo szpinaku w dzieciństwie dawali... 8)

Gavroche

Pytanie mam. :D
Młodszak nasz kończy za kilka dni 6 miesięcy.
Nie zna nic prócz mleka matki.
Jak to teraz jest z dokarmianiem?
Kiedy poznać, że to ten moment? :?
Co podać na pierwszy posiłek?

Dodam, że pewno będzie, tak jak starszak i mama, raczej wysokowęglowodanowa.

administ


administ

Co jedzą dzieci optymalne?
Problematyka żywienia dzieci optymalnych cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, szczególnie wśród zainteresowanych osób - czyli przede wszystkim optymalnych rodziców.
Bez wątpienia, jako gatunek należymy do "Mammalia" - gromady stałocieplnych kręgowców, u których część gruczołów potowych przekształciło się u ssaczej płci pięknej w czynne gruczoły mleczne, a u samców jest to atawizm, wskazujący na hermafrodytyzm zamierzchłych przodków. A więc mamy jednoznaczną fizjologiczną odpowiedź na pytanie: czym karmić dzieci nie tylko optymalne od porodu do czasu ząbkowania - piersią własnej MAMMY! Wszystkie zagadnienia i problemy związane z ciążą i macierzyństwem do okresu trzeciego roku życia optymalnego dziecka, świadomie pomijam, ponieważ będziemy się starać dokładnie je opisać w książce, bo zagadnienie jest na tyle ważne i na tyle obszerne, że jednak wymaga samodzielnego opracowania książkowego.
Gdy dziecko zaczyna ząbkować jest to dla rodziców sygnał, że można urozmaicić menu "potomka", ale nigdy nie wolno zmuszać dziecka do innych pokarmów, jeśli w dalszym ciągu zainteresowane jest wyłącznie piersiami mamy, a tym bardziej zastępować mleka kobiecego krowim i jego "pochodnymi" np.: jogurt 0% ? to mleko jest dla cieląt i nie nadaje się dla małych LUDZI!
Dziecko optymalne, kierując się wyłącznie ?instynktem? samo wybierze, co i ile chce zjeść, prócz mleka mamy. W tym okresie o prawidłowości rozwoju Twojego dziecka świadczy jedynie jeden pomiar - obwód głowy - jeśli mieści się w górnej skali centylowej - jest bardzo dobrze - mniej ważna reszta urośnie później!. Do rozwoju mózgu i tej reszty niezbędna jest m.in. laktoza (cukier mleczny) po staremu zwana dwucukrem, teraz disacharydem, zbudowana z połączonych cząsteczek D-glukozy i D-galaktozy - ten cukier prosty wydaje się mieć kluczowe znaczenie dla rozwoju mentalnego ssaków, ale nie chcę rozwijać tematu.
Jeśli mama je "groch z kapustą" - dziecko chętnie sięgnie po produkty roślinne jako uzupełnienie matczynego mleka, oraz przetwory z mleka krowiego pozbawione tłuszczu.
Natomiast gdy mama dłuższy czas żywi się optymalnie, to skład chemiczny i cechy organoleptyczne jej mleka spowodują u dziecka chęć do spożywania następujących pokarmów: tłuste mięsno-podrobowe wywary, duszone nerki, smażona wątroba, żółtka pieczone na boczku, tłuste pieczone mięso z rusztu, parówki powszechnie uważane za produkt "chudy", ciastka optymalne - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=542 , które można delikatnie obsmażyć na sporej ilości masła i pozostawić na patelni, aby wchłonęły tłuszcz, kotlety mielone - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=464   lub - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=137 , oraz "optymalną czekoladę" podaną w "Książce Kucharskiej 700 przepisów kulinarnych" ( przepisy 699 i 700), śliwki suszone w czekoladzie i inne produkty optymalne. Dziecko w tym okresie wyłącznie dla ciekawości i spokojności rodziców powinno mieć również dostęp do warzyw i owoców, których zupełnie nie traktuje jako jedzenie, a tym bardziej jako źródło witamin i mikroelementów - ponieważ dla dziecka optymalnego są to produkty niejadalne i zbędne.
W okresie letnim szczególną uwagę należy zwrócić na podawanie w razie potrzeby płynów - najlepiej wody mineralnej, która może być gazowana, letniej herbaty, lub innych niesłodzonych napojów.
Poniżej podaję uniwersalny przepis dla dzieci optymalnych (oraz dorosłych), który w zależności od dodatków może być zarówno daniem głównym jak i deserem.


Podział strony
ZAPIEKANKA Z ŻÓŁTEK I ŚMIETANKI

Składniki główne:
10 żółtek
250 ml śmietanki 30 %

oraz:
w wersji podstawowej do wyboru:
siekana smażona wątróbka,
boczek skrojony w kostkę i usmażony,
parówki pokrojone w plasterki,
pokrojone i usmażone pieczarki lub inne grzyby (dla dorosłych),
pokrojona w paseczki szynka lub inna wędlina,
starty żółty ser,
posiekana i usmażona cebulka,
siekana zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki itp.),
dowolne przyprawy.

w wersji deserowej do wyboru:
cukier do smaku, nie za dużo lub wcale,
powidła śliwkowe lub inne niskosłodzone,
owoce świeże: jagody, siekane truskawki, maliny, drylowane wiśnie, pokrojone śliwki, cząstki pomarańczy lub mandarynek, itp.,
zmiksowane owoce mrożone,
ananas z puszki krojony w kostkę,
stopiona czekolada,
kawałki czekolady,
polewa kakaowa (przepis z Książki kucharskiej),
sok z cytryny,
gęste soki owocowe (własne - nie z kartonika!), itp.

Żółtka zmiksować ze śmietanką, dodać jeden z wybranych składników - w ilości według uznania - i dokładnie wymieszać. Jeżeli przygotowujemy wersję na słodko, to pamiętamy, że pojawiają się węglowodany i nie można przesadzać ze spożyciem. Całość wlać do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 90oC i zapiekać ok. 45 min. Podawać na ciepło lub zimno, w zależności od upodobania.




Smacznego!

Tomasz Kwaśniewski

administ

Nie poprawiam, bo chyba nie przeszkadzają "pytajniki" zamiast cudzysłowów, myślników i innych symboli.  8)

administ

Zaczynać jest dobrze na każdej diecie mamy od bulionu - żółtko zbełtać z letnim wywarem mięsno-kostnym, ale w takim przypadku można "zaszczepić" dziecko salmonellą, dlatego u małych dzieci bezpieczniej jest rozbełtane żółtko ściąć na wrzącym rosole.
Jak zaczynają swędzieć dziąsła - dać w rękę do ssania laskę kabanosa, wygotowaną kość od żeberka, czy kawał boczku wędzonego.
Zwrócić uwagę na wielkość podawanego kawałka - musi być taka, aby dziecko ssało, a nie się zadławiło. Przy podawaniu takich pokarmów - czuwać cały czas i nigdy nie zostawiać dzieciaka samego z "kością w garści". ;)

RafałS

Cytat: admin w 2019-01-18, 18:26:55
:lol:
Bobofruta! ;)
:lol:
A potem kubusia. Jak mama Gortatowi w reklamie.  :wink:

Gavroche

No i dobra. 8)
Zęby idą, ale jeszcze poczekamy, wyjeżdżamy na ferie, na razie więc nie komplikujemy, zostaje na mleku mamy.
Dzięki.

administ

Jasne - nie kombinować, póki samo nie wykaże zainteresowania.  8)

renia

Zacznie mówić, to sama powie na co ma apetyt... :wink:

vvv

>>>>CYTAT>>>>
An Iroquois baby food was made of ground hickory nuts or butternuts, to which powdered deer or bear meat was added (made by pounding dried meat), and the resulting meal cooked in water.
<<<<


>>>>SENS>>>>
Karmę dla dzieci Irokezi wytwarzali z mielonych orzechów orzesznika i/lub "włoskich", do których dodawano sproszkowane mięso (suszone mięso tłuczone w "moździeżu"), a otrzymany posiłek gotowano w wodzie.
<<<<

8)

administ

Jak to dobrze, że dietetyków-pediatrów nie znali.  8)

Trzainacy

Cytat: admin w 2019-01-18, 18:54:56
Piekarnię Państwa Janickich

Nie mogę nigdzie namierzyć takiej piekarni...Gdzie to?

renia

Bo Ty żyjesz w innych czasach... 8) https://www.youtube.com/watch?v=zsiRt7Seq50  :wink:
Nieaktualne już, tak jak i sklepy z produktami optymalnymi.
Teraz mamy je prawie w każdym sklepie... :D (jajka, boczek, karkówka, masło, śmietanka, sery, salcesony...)

Trzainacy


administ


renia

Ładne dekoracje tortów... :D