Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

śmietanka UHT

Zaczęty przez piosza, 2012-06-12, 04:13:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

piosza

Chciałbym dowiedzieć czegoś więcej na temat śmietanki UHT z punktu widzenia ŻO. Czy rzeczywiście może być szkodliwa, a jeśli tak to dlaczego? Mieszkam w miejscu, w którym nie ma dostępu do innego typu śmietnaki jak UHT. Zastanawiam się więc, czy rzeczywiście warto ją kupować.
Uprzejmie proszę o konkretne, rzeczowe odpowiedzi - "to the point",  jak mawiają Anglicy. Z góry dziękuję.

kristan

Czytałem gdzieś , ze szczury karmione tym "darem" natury traciły sierść.
Nie kupuję!

piosza

A czy Pan Admin mógłby podzielić się swoją Wiedzą?

MariuszM

Cytat: piosza w 2012-06-12, 04:13:42
Mieszkam w miejscu, w którym nie ma dostępu do innego typu śmietnaki jak UHT. Zastanawiam się więc, czy rzeczywiście warto ją kupować.
Co to za "dziki" kraj? :)

piosza

Cytat: MariuszM w 2012-06-12, 14:42:49
Cytat: piosza w 2012-06-12, 04:13:42
Mieszkam w miejscu, w którym nie ma dostępu do innego typu śmietnaki jak UHT. Zastanawiam się więc, czy rzeczywiście warto ją kupować.
Co to za "dziki" kraj? :)
Teoretycznie nie taki dziki, bo ma "5000 lat ciągłości historyczno-kulturalnej", jest to ponoć obecna "fabryka świata" i na dodatek ma to wkrótce być "przyszłe supermocarstwo".
Ze zdobyciem dobrej jakości smalcu, bekonu, jaj i mięsa (za wyjątkiem wędlin) nie mam większych problemów. Co do żółtych serów, to są dostępne dobre importowane z Nowej Zelandii i Europy Zach. Niestety śmietanka i nabiał jakoś tutaj nigdy się nie przyjęły  :( Śmietanka 38% (import z N. Zelandii) dostępna jest, ale tylko UHT (o białym serze nie wspominam, miejscowi w ogóle nie wiedzą, że coś takiego istnieje). Dlatego się zastanawiam, na czym konkretnie, z punktu widzenia ŻO,  polega "zło" UHT.

piosza

Cytat: kristan w 2012-06-12, 04:42:41
Czytałem gdzieś , ze szczury karmione tym "darem" natury traciły sierść.
Nie kupuję!
Przypuszczam, że człowiek karmiony wyłącznie śmietanką, i to nawet najlepszą, też szybko by się nabawił różnych problemów. Białka bardzo mało. Węglowodanów również. Gwarantowana ostra ketoza.

renia

Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Admin kiedyś pisał, że śmietanka UTH wcale nie jest taka zła, jak to ludzie gadają... :roll:

piosza

Cytat: renia w 2012-06-12, 15:54:45
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Admin kiedyś pisał, że śmietanka UTH wcale nie jest taka zła, jak to ludzie gadają... :roll:
No własnie. I dlatego chcę się upewnić. Bo ludzie to "różne rzeczy gadają". A mi jest potrzebna wiedza a nie domysły :)

MariuszM

Sama w sobie- nie. Wydaje się mnie,że UHT ma niską WB. Zresztą jak wszytsko z długim terminem przydatności, co powinno znaleźć się w lodówce a stoi na półce należy unikać.

MariuszM

Cytat: MariuszM w 2012-06-12, 15:58:50
Sama w sobie- nie. Wydaje się mnie,że UHT ma niską WB. Zresztą jak wszytsko z długim terminem przydatności, co powinno znaleźć się w lodówce a stoi na półce należy unikać.
Stoi=3-6 miesięcy a "normalnie psuje się w takich warunkach w 1 dzień

piosza twaróg sobie odpuść jak ciężki do dostania jest. Zółtka, sery żółte wartościowsze są.

piosza

Cytat: MariuszM w 2012-06-12, 15:58:50
Sama w sobie- nie. Wydaje się mnie,że UHT ma niską WB.
No własnie. Taki "nabiałowy smalec"

renia

Cytat: piosza w 2012-06-12, 15:57:13
Cytat: renia w 2012-06-12, 15:54:45
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Admin kiedyś pisał, że śmietanka UTH wcale nie jest taka zła, jak to ludzie gadają... :roll:
No własnie. I dlatego chcę się upewnić. Bo ludzie to "różne rzeczy gadają". A mi jest potrzebna wiedza a nie domysły :)

Musisz cierpliwie poczekać na opinię Admina, gdyż na razie tutaj On nie zagląda...

renia

Ja do kawy używam śmietankę pasteryzowaną (30% UHT)...

piosza

Cytat: renia w 2012-06-12, 16:06:23
Ja do kawy używam śmietankę pasteryzowaną (30% UHT)...
Ekspertem nie jestem, ale z tego co wiem, pasteryzacja a UHT (ultra-high temperaure processing), która jest właściwie rodzajem sterylizacji, to nie jest dokładnie to samo. Pasteryzacja przebiega w temp. 70-100 st. Celsjusza. Natomiast UHT - 130-150. Skutki dla tak obrabianego produkty też są zapewne różne.

MariuszM

Cytat: piosza w 2012-06-12, 16:03:10
No własnie. Taki "nabiałowy smalec"
Możliwie :) , choć czy porównanie adekwatne do mocy/słabości smalcu.... :)  :lol:

CytatSmalec wieprzowy w warunkach chłodniczych  jest stabilny oksydacyjnie przez 12 m-cy,jednak w wyższych temp jego stabilność jest mniejsza.
http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/1/br%201_2011%20s.%20050-060.pdf

Nie wiem jest jak jest z substancjami zawatymi w produktach UHT pod względem aktywności biologicznej w organizmie? Czy posiadają dalej 100% powera? :)

renia


Cytat: piosza w 2012-06-12, 16:14:33
Cytat: renia w 2012-06-12, 16:06:23
Ja do kawy używam ¶mietankę pasteryzowan± (30% UHT)...
Ekspertem nie jestem, ale z tego co wiem, pasteryzacja a UHT (ultra-high temperaure processing), która jest wła¶ciwie rodzajem sterylizacji, to nie jest dokładnie to samo. Pasteryzacja przebiega w temp. 70-100 st. Celsjusza. Natomiast UHT - 130-150. Skutki dla tak obrabianego produkty też s± zapewne różne.

Tak UHT jest rodzajem pasteryzacji, która trwa znacznie krócej i w znacznie wyższej temperaturze niż tradycyjna np. pasteryzacja przetworów owocowych...


piosza

Cytat: renia w 2012-06-12, 16:20:25

http://www.poradnia.pl/mleko-uht-pic-czy-nie-pic.html
Ciekawy artykuł. Choć z drugiej strony....  Jak dodała Teresa Krystman, spółdzielnia zleciła Instytutowi Żywności i Żywienia w Warszawie badania....
:)

renia

Na pewno śmietanka świeża bez UHT jest zdrowsza. Czasami taką kupuję ,ale muszę ją zamawiać w hurtowni...częściej idę na łatwiznę i kupuję w kartoniku... 8)

MariuszM

Pani prof. G. Cichosz pisze tak:
CytatProces pasteryzacji a nawet sterylizacji UHT powoduje straty 30-35% witamin, ale wyłącznie tych rozpuszczalnych w wodzie. Tak niskie straty witamin możliwe są dzięki odpowiedniej aparaturze, umożliwiającej obróbkę termiczną bez dostępu światła i tlenu dodatkowo w bardzo krótkim czasie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu – znacznie cenniejsze dla naszego zdrowia – są termostabilne i zachowują wysoką aktywność niezależnie od obróbki termicznej. Niestety, wszystkie witaminy i inne związki biologicznie aktywne ulegają biodegradacji podczas długotrwałego magazynowania mleka UHT, nawet w temperaturach chłodniczych. Praktycznie po 2 miesiącach magazynowania w temp 4 C w mleku UHT nie stwierdza się obecności związków biologicznie aktywnych. Ustaliłam to w badaniach, które przeprowadziłam wspólnie z prof. Hanną Czeczot z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w 2003 roku. W większości krajów UE z tego właśnie powodu przydatność do spożycia mleka UHT jest znacznie krótsza niż w Polsce i wynosi 2 miesiące.