Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

śmietanka UHT

Zaczęty przez piosza, 2012-06-12, 04:13:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

wisienka

Cytat: admin w 2012-06-24, 08:06:43
Smarowanie całego ciała oliwą jest najlepszym zabiegiem higienicznym po kąpieli.
Reguluje florę bakteryjną, nadaje zapach chroniący przed pasożytami, odżywia bradytroficzne warstwy skóry - przywraca młodość skórze.

PS
jeśli komu oliwa "wysusza skórę", to marna jego przyszłość!  :wink:

Chodzi o oliwkę do ciała? taką np. dla niemowląt?

Ja od czasu jak jestem na ŻO nie stosuje niczego do ciała, jedynie zwykły krem do twarzy z Ziaji za 5zł  ;) oraz krem do rąk bo jednak skóra sie wysusza przy używaniu detergentów podczas sprzątania czy prania w rękach.A jakoś nie potrafię się przyzwyczaić do używania rękawiczek gumowych...  :? Mydło używam Arko,lubię je, ale często kupuje takie naturalne, u nas jest świetne w mydlarni "U Franciszka" w Katowicach i wybieram któreś z takich:
http://www.mydlarnia.info/bajkowy-swiat-mydel-cat-144.aspx
Ostatnio miałam czekoladowe... matulu jaki zapach! aż miało się chęć je zjeść :lol: za każdym razem sobie inne kupuje.Ono jest w wielkich blokach i sprzedawca odkrawa na wagę ile sie chce.A jako dezodorantu od kilku lat używam kryształu ałunu i także tam kupiłam.Mam go już 3 lata, ale kończy mi się i niedługo znów sie tam zaopatrzę.
http://www.mydlarnia.info/dezodorant---krysztal-alunu-w-sztyfcie-cat-230-id-853.aspx
Od czasu jak jestem na ŻO mam ładna skórę , która przestała być wysuszona a na dodatek te mydła z mydlarni fajnie nawilżają ale fakt,że zimą przydałoby się smarować po kąpieli jakąś oliwką, bo w czasie tych mrozów skóra sie jednak troszkę wysusza.

renia

Sądzę, że Adminowi chodzi o oliwkę z oliwek... :roll: ale głowy nie dam sobie uciąć... :lol: :lol:

administ

Oleum Olivarum - po łacinie, aby wątpliwości nie było.  8)

Blackend

Oliwka "Bambino" to moja ulubiona  :D
Używam zawsze po kapieli i w ciagu dnia, po myciu części ciała szczególnie wrażliwych na zbyt intensywny zapach ;)

administ

"Bambino" jest dobra.

wisienka

I tak oto od śmietanki uszatej... ups - uhatej :lol: doszliśmy do smarowania sie oliwą  :lol:

A na poważnie, to muszę spróbować ta oliwę po kąpieli.Stoi u mnie w lodówce i używam dosyć rzadko, jedynie do sałatki z pomidorów, bo wszelkie inne warzywa gotuję.A pomidory bardzo lubię i usmażone z jajecznicą i w sałatce a wtedy dodaję łyżeczkę oliwy z oliwek.

renia

Oliwka jest fajna ale zapach taki sobie... :roll:

^ToM^

Dzień dobry,
ponieważ zużywamy ogromne ilości śmietany od kilkunastu lat to mogę się podzielić spostrzeżeniami. Zatem jeśli chodzi o śmietanę UHT czyli sterylizowaną to generalnie odradzam, bo jest wyjałowiona z większości mikrobów, które w niej powinny się znajdować bo przyczyniają się do lepszego wchłaniania przez organizm. Jednak wiem, że w wielu regionach kraju nie ma dostępu do innej śmietany niźli tylko UHT. Więc z braku laku... Jednak ważniejsze jest by zwracać uwagę na inny dodatek - karagen. Wyjątkowe paskudztwo dla optymalnych. Nie dość że powoduje iż śmietany nie daje się normalnie ukwasić to na domiar powoduje bóle brzucha (przynajmniej w moim przypadku). Zauważyłem, że śmietana zaprawiona karagenem zamiast się skwasić to "gnije" wydzielając straszliwy smród - co każdy może łatwo samemu sprawdzić. Prawdziwa śmietana zostawiona na dzień czy dwa poza lodówką się tylko skwasi i przyjemnie pachnie i smakuje. Natomiast ta z karagenem to masakra jakaś ;)
Z mojego doświadczenia wynika, że najlepsza jest śmietana w butlach szklanych 0,5l z aluminiowym kapslem.  W Bielsku-B jest taka dostępna powszechnie,np w sklepach PSS SPOŁEM. Produkcji OSM Wieprz. Ta firma robi też śmietanę w workach foliowych - równie dobra. Z innych, to OSM Radomsko - śmietana w białych buteleczkach z zółtymi nakrętkami 0,25l. Dobra jest też OSM Pszczyna w kubkach 0,2l a także 0,45l z pomarańczowymi przykrywkami. W Tesco jest też Milkiland 0,2 i 0,5l. Wszystkie te śmietany są pasteryzowane i tylko takich należy szukać. Cała reszta UHT jest z karagenem. Dotychczas nie spotkałem śmietany UHT bez karagenu. Zwrócić należy uwagę iż sterylizacja następuje w temp. ponad 100 st C a pasteryzacja 65-85 st C zwykle co ma znaczenie dla trwałości biologicznej takiego produktu.
Pozdrawiam!

piosza

Cytat: ^ToM^ w 2012-06-28, 14:15:43
i tylko takich należy szukać.
Może zanim zaczniesz formułować tego typu kategoryczne sądy, przeczytaj, co na ten temat napisał w tym wątku admin tego forum (Tomasz Kwaśniewski).

MariuszM

Nie boisz się,że kontakt z plastikiem, folia nie jest "obojętny" chemicznie dla śmietanki którą pijasz?  :twisted:
Homogenizowana śmietanka nada się....? ;) Czy również odpada
Mikroby nie lepiej z sera dostarczać....? Tyż pastyryzowany, chyba że z mlyka surowego :)

Jak dla mnie zbyt wiele zabobonów.  :D

MariuszM

P.S może zbyt delikatny jesteś na karagen ;)
Morszczyn podobno dobrze odchudza (alginiany) :)
http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/245/1/dodatki-do-zywnosci-dostawcy-uslug/

^ToM^

Cytat: piosza w 2012-06-28, 15:40:25
Cytat: ^ToM^ w 2012-06-28, 14:15:43
i tylko takich należy szukać.
Może zanim zaczniesz formułować tego typu kategoryczne sądy, przeczytaj, co na ten temat napisał w tym wątku admin tego forum (Tomasz Kwaśniewski).

To nie jest kategoryczny sąd - bez przesady, ale tylko moja opinia z lat praktyki. Ktoś inny ma prawo uważać inaczej :)  Ja po prostu wolę naturalne produkty bez ulepszaczy. Po prostu, śmietana nie "ulepszana" cieplnie jest wygodniejsza w praktyce, gdyż nie psuje się a tylko kwaśnieje - co jest zaletą, jak ktoś lubi kwaśną śmietanę. Natomiast do UHT mam głównie takie "ale" że nie spotkałem nigdy jej bez karagenu. Jeżeli znasz markę takie UHT bez karagenu to proszę o info. UHT w kartonikach jest wygodna w podróży bo nie wymaga lodówki - taką widzę jej główną zaletę :)
Pozdrawiam

^ToM^

Cytat: MariuszM w 2012-06-28, 15:42:49
Nie boisz się,że kontakt z plastikiem, folia nie jest "obojętny" chemicznie dla śmietanki którą pijasz?  :twisted:
Homogenizowana śmietanka nada się....? ;) Czy również odpada
Mikroby nie lepiej z sera dostarczać....? Tyż pastyryzowany, chyba że z mlyka surowego :)

Jak dla mnie zbyt wiele zabobonów.  :D

Zabobonów w tym żadnych nie ma. Przeczytaj sobie na czym polega sterylizacja czyli UHT.
Plastik z pewnością nie jest zajebisty do jedzenia, stąd ja najchętniej biorę tę w butli szklanej. Bo szkło jest pewnie mniej szkodliwe  :D
Homogenizowana - oczywiście. Jednak homogenizowane są najczęściej te 12%, 18% i 22%. Z tych sam kupuję 18% Zott - w mojej ocenie najlepsza na rynku jaką próbowałem. Sama homogenizacja nie ma większego wpływu na stan produktu. To tylko mechaniczne rozbijanie struktury tłuszczów na mniejsze cząstki.
Pozdrawiam!

piosza

Cytat: ^ToM^ w 2012-06-28, 16:29:36
Cytat: piosza w 2012-06-28, 15:40:25
Cytat: ^ToM^ w 2012-06-28, 14:15:43
i tylko takich należy szukać.
Może zanim zaczniesz formułować tego typu kategoryczne sądy, przeczytaj, co na ten temat napisał w tym wątku admin tego forum (Tomasz Kwaśniewski).

To nie jest kategoryczny sąd - bez przesady, ale tylko moja opinia z lat praktyki. Ktoś inny ma prawo uważać inaczej :)  Ja po prostu wolę naturalne produkty bez ulepszaczy. Po prostu, śmietana nie "ulepszana" cieplnie jest wygodniejsza w praktyce, gdyż nie psuje się a tylko kwaśnieje - co jest zaletą, jak ktoś lubi kwaśną śmietanę. Natomiast do UHT mam głównie takie "ale" że nie spotkałem nigdy jej bez karagenu. Jeżeli znasz markę takie UHT bez karagenu to proszę o info. UHT w kartonikach jest wygodna w podróży bo nie wymaga lodówki - taką widzę jej główną zaletę :)
Pozdrawiam
Czasem kupuję tą (nie mieszkam w Polsce):
http://www.pritchitts.com/products-international/dairy-cream/millac-dairy-whipping-cream-europe
Na opakowaniu pisze, że nie zawiera żadnych stabilizatorów. Rozumiem więc, że karagenu też. Oczywiście nie mam podręcznego laboratorium, żeby to zweryfikować.... My przyjemny smak i niespodziewanie lekką konsystencję, w wyższych temperaturach tłuszcz prawie w ogóle nie oddziela się . 
Pijam również od czasu do czasu śmietanki 36% stabilizowane karagenem (import z N. Zelandii) i żadnych problemów z tego tytułu do tej pory nie miałem. To że UHTe produkty nie zawierają żadnej flory bakteryjnej (po to właśnie się je sterylizuje - żeby nie skisły!), nie jest żadną tragedią, jeśli spożywa się regularnie dobre żółte sery. 

MariuszM

karagen posiada wlasciwosci pro zdrowotne rowniez (hpv i inne wirusy)
:D
o UHT i pasteryzacji Pani prof Cichosz moglaby powiedziec.  :D Lub na stronie pttz.org

renia

A tyle do powiedzenia na ten temat ma Wikipedia:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Karagen

piosza

Cytat: renia w 2012-06-28, 18:03:05
A tyle do powiedzenia na ten temat ma Wikipedia:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Karagen
Link do artykułu z wikipedii niewątpliwie dużo "wnosi" do tej dyskusji. Sprawdź sobie, co mówi wikipedia pod hasłem "Dieta Kwaśniewskiego"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_Kwa%C5%9Bniewskiego
"Dziękujemy" za tego typu źródło "wiedzy".

renia

Nie trzeba aż tak wylewnie dziękować...

Stefan

To jak jest w końcu z tym karagenem?

administ

No jak to jak?
Dla tych co mają nie jadać śmietanki jest bardzo szkodliwy.
Bo śmietanka nie jest dla każdego.  :wink: