Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

śmietanka UHT

Zaczęty przez piosza, 2012-06-12, 04:13:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

Stefan

Czyli śmietanka jest dla samej śmietanki ? ;)

administ

Ma się rozumieć, bo śmietanka strasznie szkodliwa jest dla tych, co mają jej nie jeść.  8)

Blackend

No jasne - jeszcze rozwolnienia się nabawią  :?

administ

W skrajnych przypadkach leci i górą, i dołem. Tacy grzeszyć więcej nie będą!  :wink: :D

piosza

Śmietanki pić nie wolno, bo nie robili tego ludzie raw-paleo! Lepsze są jądra bycze na surowo i zarobaczone mięso. 100% paleo.  8)

administ

Właśnie. Każdy wie, że : "jesteś tym, co jesz"...  :lol:
A jak kto nie wie, to nie szkodzi.  :D

Stefan

To rawpaleo to jakieś modne teraz jest czy co? Co to jest w ogóle?  :P

MariuszM

Prawdopodobnie mylą poligeenan z karagenem. I te masy cząsteczkowe nie dają im spać po nocach. To coś na styl efektu cieplarnianego...?  :D

Blackend

O tak - to przegrzanie uruchomiło u niektórych nieodwracalny nawrót ewolucyjny ;) Są już tak daleko, że do Neandertala mogą mówić - dziadku  :D

renia

To jest taka regresja... :?

^ToM^

Cytat: admin w 2012-07-02, 20:51:23
No jak to jak?
Dla tych co mają nie jadać śmietanki jest bardzo szkodliwy.
Bo śmietanka nie jest dla każdego.  :wink:

No nie wiem. Ja piję od prawie 15 lat i to co piszę, to piszę na podstawie doświadczenia swojego i rodziny. Prócz tego ze 2 inne osoby na ŻO zgłaszały mi problemy z brzuchem przy spożywaniu śmietany z karagenem. Coś zatem chyba na rzeczy musi być. Po śmietanie tradycyjnej nigdy żadnych problemów osobiście nie zaobserwowałem.

administ

To może tak:
jak się ma tylko dostęp do śmietanki z karagenem, to lepsza jest niż wcale lub Coca-Cola light i woda źródlana...  :wink:

piosza

Cytat: ^ToM^ w 2012-07-03, 09:32:02
Cytat: admin w 2012-07-02, 20:51:23
No jak to jak?
Dla tych co mają nie jadać śmietanki jest bardzo szkodliwy.
Bo śmietanka nie jest dla każdego.  :wink:

No nie wiem. Ja piję od prawie 15 lat i to co piszę, to piszę na podstawie doświadczenia swojego i rodziny. Prócz tego ze 2 inne osoby na ŻO zgłaszały mi problemy z brzuchem przy spożywaniu śmietany z karagenem. Coś zatem chyba na rzeczy musi być. Po śmietanie tradycyjnej nigdy żadnych problemów osobiście nie zaobserwowałem.
Jak ci szkodzi, to nie jedz. Proste i logiczne. Niektórym "szkodzą" wszystkie "mleczne", bo "po mlecznych tyją" i dlatego konieczna jest "rotacja mlecznych". Inni z kolei "mleczne" spożywają, ale tylko "na surowo" lub "od baby z Hali Mirowskiej". Inni "mlecznych" nie tykają, bo "człowiek paleo" nie jadł mlecznych. Nie takie już "rewolucje" i próby "ulepszania" DO/ŻO widział ten świat. Jeżeli UHT tak ci się źle odbija na zdrowiu, możesz pić swoją śmietankę ze zdrowych woreczków plastikowych, które zachwalałeś parę postów wcześniej. Kancerogenność opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych najwyraźniej nie jest dla ciebie żadnym problemem.   
PS. Mnie by też "brzuch" bolał, gdyby moja dieta ograniczała się do pijanej litrami śmietany. Niezależnie od jej typu. DO to nie to dieta śmietanowa.

administ

Cytat: piosza w 2012-07-03, 16:29:55
Jak ci szkodzi, to nie jedz. Proste i logiczne.

Bardzo proste i bardzo logiczne.  :D

wisienka

Cytat: admin w 2012-07-02, 21:12:32
Właśnie. Każdy wie, że : "jesteś tym, co jesz"...  :lol:

No to ja jestem słoniną ze skwarkami  :lol: :lol: :lol:

( znów sie dzisiaj świeżo wytopionymi skwareczkami objadłam... :roll: :oops: )

Stefan

Ja też topiłem wczoraj smalec :) Niestety przesadziłem o parę minut, smalec "przeszedł" skwarkami i nie jest biały a taki lekko orzechowy w kolorze. Smakowo to raczej nie odstaje. Czy ktoś wie, czy jest jakaś metoda aby mu przywrócić biały kolor?

renia

Co się stało to się nie odstanie...

administ

Cytat: Stefan w 2012-07-03, 17:36:13
Czy ktoś wie, czy jest jakaś metoda aby mu przywrócić biały kolor?

Rozgrzać do płynności i przecedzić przez kilkukrotnie złożoną gazę.

renia

Jednak Ty posiadasz sporą wiedzę nie tylko teoretyczną ale i praktyczną... :D Wiadomo, pobierałeś nauki u samego Źródła i współtworzyłeś Książkę Kucharską - z samym Twórcą DO...

Stefan

Spróbuję w weekend. To prawdopodobnie kwestia wyłącznie estetyki ale sprawdzić nie zaszkodzi.