Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

śmietanka UHT

Zaczęty przez piosza, 2012-06-12, 04:13:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

Ja jestem zdrowa i nie potrzebuję produktów "specjalnej troski" :?. Laktoza mi nie przeszkadza. Zwabił mnie tłuszcz. Kupiłam 2 malutkie opakowania do kawy.
Ciekawa jestem ile % tłuszczu ma ich masło i czy nie jest jakoś"ulepszone?  :?

administ

Stawiam na standardowe 82%  :D

Dasna

:? Coś kombinują . Wzbogacają produkty witaminami, jakieś ultra-light produkują. :?

Dasna

Cytat: admin w 2012-07-21, 08:01:13
Ukraińskie masło kupuję albo w sprawdzonej budce na bazarze albo w sklepie 82,5%. :D

administ

Jak ultra-light - to szkoda pieniędzy.  :?
Lighty mleczne strasznie tuczą na diecie hamerykańskich tuczników.  8)

Dasna

I pewnie dlatego eksportują do USA. :?

administ

Cytat: Dasna w 2012-07-21, 08:03:13
Cytat: admin w 2012-07-21, 08:01:13
Ukraińskie masło kupuję albo w sprawdzonej budce na bazarze albo w sklepie 82,5%. :D

Ilość tłuszczu w maśle zależy od normy unijnej, krajowej, branżowej albo zakładowej.
Zależy co się opłaca.

renia

To chodzi o opłacalność a nie o zdrowie... :shock: 8)

Dasna

Firma Valio chwali się , że sprzedaje fermentowane mleko , które można pic jak napój w gorące dni i jest wolne od tłuszczu. :? Eeee coś mi tu nie pasuje.

administ

Spokijnie!
Mają dwie produkcje: jedną light dla tuczników, a drugą dla tych, co lubią się żywić niezdrowo.  :wink: :lol: :lol: :lol:
Na pierwszej zarabiają, aby to drugie nie było zbyt drogie.  :D

renia

Kupiłam dzisiaj 3l śmietanki 30% bez konserwantów (6 x 0,5l "Śnieżka") - wcześniej musiałam ją w hurtowni zamówić.
Do jednego kubeczka dolałam trochę maślanki i zostawiłam go na szafce kuchennej. Zobaczę czy mi ta śmietanka zgęstnieje i skwaśnieje... :roll:

administ

Maślankowe szczepy nie są złe do kwaszenia śmietanki.  :D

renia

Dobrze wiedzieć... :D

administ

http://www.chr-hansen.com/ - ci robią bardzo dobre kultury mleczarskie.

renia

Ja dodałam maślanki mrągowskiej z kartonika...

krobert

Widzę, że można to nawet dostać w 'normalnych' ilościach:
http://www.agrovis.eu/hansen.pdf

MariuszM

Cytat: renia w 2012-07-26, 11:40:18
Kupiłam dzisiaj 3l śmietanki 30% bez konserwantów (6 x 0,5l "Śnieżka") - wcześniej musiałam ją w hurtowni zamówić.
:roll:
Reniu na ilość teraz kupujesz (bez konserwantów), nie "na" jakość ( z karagenem)?  ;)  :lol: :twisted:

renia

Ta ilość jest jednak trochę mniejsza... 8) myślałam, że to są pół litrowe kubeczki a one mają 400g (kupowałam więcej produktów i nie zwróciłam dokładnej uwagi)...

Taka...http://www.zmsniezka.pl/sklep,view,Smietanka_naturalna_30_400ml

...a o karagen postaram się osobno kupić i dosypać, żeby uszlachetnić ją... :lol: :wink:

renia

Cytat: renia w 2012-07-26, 11:40:18

Do jednego kubeczka dolałam trochę maślanki i zostawiłam go na szafce kuchennej. Zobaczę czy mi ta śmietanka zgęstnieje i skwaśnieje... :roll:

Śmietana jest dzisiaj gęsta i lekko kwaśna. Smaczna... :D Eksperyment zakończył się sukcesem... :D :wink:

administ

Te monery są niezawodne!  :D