Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

śmietanka UHT

Zaczęty przez piosza, 2012-06-12, 04:13:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

W sumie najważniejsze, żebyś Ty czuła się komfortowo. Jak już powoli przestaje Ci to przeszkadzać to jest OK.  :wink:
A propos taka szczuplutka jesteś, że tak się wyrażę sama po sobie?  :lol:

Radzio

Cytat: Radzio w 2012-09-20, 19:27:32
Cytat: admin w 2012-09-20, 08:12:36
Chwilunia!
Mowa była o jakimś "cudownym nawracaniu rodziny", co niespodziewanie zaobserwowała z niepokojem jedzenie śmietany przez dziecko, nie z kolan wprawdzie, a nie o publicznych imprezkach typu balanga ze szwedzkim stołem. W takim przypadku wpatrywanie się w cudzy talerz ujdzie, ale czynienie uwag na temat jego zawartości jest co najmniej nietaktem.
Zgadza się?

Perfect. :D

Z jednym, malunim zastrzeżeniem. Co na to by powiedzieli tacy np. Hunzowie, czy inne narody. ;)  Gdyby tylko wiedzieli co się wyrabia z ich talerzami.  :lol:

wisienka

Cytat: Dasna w 2012-09-20, 19:54:48
W sumie najważniejsze, żebyś Ty czuła się komfortowo. Jak już powoli przestaje Ci to przeszkadzać to jest OK.  :wink:
A propos taka szczuplutka jesteś, że tak się wyrażę sama po sobie?  :lol:

Szczuplutka to raczej nie,zależy co kto uważa za chude  ;) rodzinka twierdzi że za chuda jestem  :lol: a do chudości to mi trochę brakuje ;) mam 164cm i ważę 60kg, więc jak sama widzisz daleka droga do chudości i wystających kości  :lol: ale to nawet zabawne czasami, bo wystarczy, że założę coś bardziej obcisłego i zaraz słyszę komentarze,że znów :!: schudłam a cały czas ważę tyle samo... :lol:  Następnym razem ubiorę jakiś workowaty łach, to pewnie powiedzą,że przytyłam :lol:

Blackend

Ale kto tak mówi, żeńska czy męska "pcia"? ;) Bo jak zeńska, to nie ma co słuchać ;)

wisienka

W przeważającej części żeńska...  :lol: że też wcześniej się nad tym nie zastanowiłam...teraz już wszystko jasne  :lol:

Radzio

Cytat: wisienka w 2012-09-20, 19:06:46
Cytat: admin w 2012-09-20, 08:12:36
ale czynienie uwag na temat jego zawartości jest co najmniej nietaktem.
Zgadza się?

Zgadza się.Tylko,że nie każdy ma to szczęście obracać się w "taktownym" towarzystwie... ;)  ja niestety jestem ciągle nagabywana: - co tak mało jesz, odchudzasz się? po co, szczupła jesteś... i kręcenie głowami,że przesadzam z tym "odchudzaniem", potem: - nie jesz ziemniaków? dlaczego? chleba też nie jesz? itp... itd... męczy mnie to... i tak uchodzę w rodzinie za wiecznie odchudzającą się "z niczego" :roll: przyznać się nie przyznaję, bo raz to kiedyś zrobiłam i teraz żałuję... drugi raz tego błędu już nie popełnię...

A ja, na dzisiejszym spotkaniu delektowałem się węglowodanami, leniwie je uzupełniając. Nawet mi powieka nie drgnęła.  :lol: Bowiem wegetarianin jest nieszkodliwy i łatwiej akceptowany, a nie jak to bywa z przemądrzałymi optymalnymi. ;)

anakin

Cytat: admin w 2012-06-22, 16:24:16
Akurat karagen jest bardzo dobrym immunostymulatorem, a nie "trucizną"!  :? :D
A do tego ponoć łagodzi przypadłości żołądkowo-jeltowe z racji swojej "kiślowatości".  :wink:
Śmietanka uhata jest naprawdę zdrowa.
Lepsza niż "ekologiczna" od baby spod hali mirowskiej!  :evil:
No to teraz, przyznam, ogłupiałem... Choć i tak wolę niesłodką śmietanę 30% i gęstą kremową (i długo takiej szukałem, ale ceną za kwaśność i gęstość jest - okazuje się, że niestety - brak karagenu), tak samo mam z jogurtem - podchodzi mi tylko jeden, co się zowie "Turkish Style Jogurt"... tylko cenę ma straszliwą jak za 500 g, ale dzielę i mam jeden na 2 dni.

W każdym razie... i śmietana i śmietanka w jogurcie jest pasteryzowana, a nie uht... Uhata jest niby lepsza od pasty, czy to już obojętne?

MariuszM

U mnie śmietanka z Czarnkowa nadal po ~1,8zł, a bakteriami szprycuję się w serze, ewentualnie twarogiem z śmietaną,masłem - podobno "bez dodatków" :) Jak "umierać" od mlecznych , to z klasą...  :lol: :twisted:
http://i.imgur.com/UCuUX.png

renia

CytatJak "umierać" od mlecznych , to z klasą...

:lol: dobre...

MariuszM

Cytat: renia w 2012-09-30, 15:31:26

Równie dobrze można "umierać" od "żywego błonnika"
Cytat: zyonLepiej zabrzmi: Teraz lezy niezywy, a mogl brac blonnik zywy.........hehehe
;)

wisienka

A mnie z produktów do szprycowania się bakteriami ;) oprócz żółtych serów, najbardziej smakuje jogurt naturalny Nadbużański z Bielucha.Ma 9% tłuszczu, jest taki gęsty że go kroję łyżką, pychotka! Tydzień w lodówce stoi po otwarciu ( bo kupuje ten litrowy ) i nie robi się kwaśny i niesmaczny. Mniam :D
http://www.smbieluch.pl/produkty/jogurt

renia

Cytat: MariuszM w 2012-09-30, 15:47:01
Cytat: renia w 2012-09-30, 15:31:26

Równie dobrze można "umierać" od "żywego błonnika"
Cytat: zyonLepiej zabrzmi: Teraz lezy niezywy, a mogl brac blonnik zywy.........hehehe
;)

:lol: Gdzieś już to czytałam... :roll: :wink:

^ToM^

Cytat: renia w 2012-07-27, 18:34:04
Śmietana jest dzisiaj gęsta i lekko kwaśna. Smaczna... :D Eksperyment zakończył się sukcesem... :D :wink:

Gratulacje, jednak spróbują ją skwasić nie dodając niczego - prędzej zgnije niż się skwasi. Co ciekawe, ze śmietaną pasteryzowaną (taką zwykła w kubku co ma datę trwałości kilka dni) nie ma problemu. Otwieram, zostawiam na kilka godzin poza lodówką i w ciągu doby skwaśnieje i jest idealna. Rozumiem, że nie w całym kraju jest dostępna zwykła, klasyczna śmietana czy to w butlach szklanych czy z tworzywa i stąd trzeba tych eksperymentów z UHT ?

renia

Ja użyłam śmietanki niepasteryzowanej.

Zyon

Work Buy Consume Die

renia

Dla kaprysu... :D kwaśną trudniej dostać do kupienia. Ale takie kwaszenie zdarza mi się naprawdę sporadycznie. Taka tłusta, kwaśna śmietana dobra jest np.do sosu tzatziki...

Zyon

U mnie jest dobra kwaszona 24%, bardzo naturalna, czesto ja uzywam do twarogu z cebula. Presidenta rzadziej, bo mi sie nie chce do aldika jezdzic.
Work Buy Consume Die

Zyon

Czy smietanka 30% to cos innego niz smietana 30%? Czy tylko kwestia nazewnictwa?
Work Buy Consume Die

Blackend