Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I

Zaczęty przez MariuszM, 2012-09-26, 10:58:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

MariuszM

myslalem,ze to mozg zywi sie glukoza,a tu okazuje sie,ze brzusio ;D

p.s nie pamietam,zapytaj na forum.

Radzio

Cytat: Zyon w 2012-12-19, 21:38:52
... (logika kontra jej brak-instynkt) ...

Instynkt nie kieruje się logiką? :D
Brak logiki oznacza postępowanie instynktowne? :D
Rozwiń, bo uprościłeś. ;)

Zyon

Cytat: Radzio w 2012-12-19, 21:54:11

Jak ci rzuce kamyk to instynktownie to zlapiesz. Mogl byc kozi bobek i logika kazalaby go naszelki wypadek nie lapac :D

Musialbym zreknac do knigi czy moze czegos nie przekrecilem :D Swiadomy kieruje sie logika i rozsadkiem a ten drugi, nieswiadomy emocjami czy jakos tak.
Work Buy Consume Die

MariuszM

wnioski mozna wyciagnac rozne. Blead leczy stres ekstra T. Ja tam wole 3na1 to banda lysego :lol:

Radzio

Cytat: Zyon w 2012-12-19, 22:07:27

Jak ci rzuce kamyk to instynktownie to zlapiesz. Mogl byc kozi bobek i logika kazalaby go naszelki wypadek nie lapac :D

Musialbym zreknac do knigi czy moze czegos nie przekrecilem :D Swiadomy kieruje sie logika i rozsadkiem a ten drugi, nieswiadomy emocjami czy jakos tak.

Nic się nie stało ;), ja tej książki jednak czytał nie będę.  :lol:

Zyon

Cytat: MariuszM w 2012-12-19, 22:12:15
wnioski mozna wyciagnac rozne. Blead leczy stres ekstra T. Ja tam wole 3na1 to banda lysego :lol:

Nie wiem kto to blead ale leczenie stresu tym T (mniemam ze tluszcz) to typowe leczenie objawowe, czyli podejscie wspolczesej medycyny - cos boli to trza zaleczyc a nie poszukac zrodla, przyczyny. Wiec niech se ten blead leczy czym chce (niektorzy jak sie stresuja to zra weglowodany), bo stres to jest domena umyslu a nie ciala i tam nalezy szukac przyczyn :)
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: Radzio w 2012-12-19, 22:18:54
Cytat: Zyon w 2012-12-19, 22:07:27

Nic się nie stało ;), ja tej książki jednak czytał nie będę.  :lol:
To ksiazka raczej dla tych ktorzy sie interesuja zagadnieniami psyche i somy, w dodatku malo porywajaca, wiec mnie to absolutnie nie dziwi :)

Jednak pozycze ja biegaczowi, ktorego bola miesnie goleniowe, te z przodu, miedzy kolanem a kostka i zobacze czy rzeczywiscie daje rade.
Work Buy Consume Die

Gavroche

CytatNie musisz czy nie mozesz bez "bielkowiny" jak zwal tak zwal, ale jednak pomijajac poizom kaloryczny sa roznice w proporcjach GSO, ktore nas zadowalaja. Na pewno nie podwazysz czegos takiego jak zmiennosc osobnicza, bo zreszta dr Kwasniewski tez o tym mowi, ze do kazdego nalezy podchodzic indywidualnie. Czy np owo typowanie nie moze sie zawierac wlasnie w kwestiach tej zmiennosci. Podobno sa osoby ktore maja wyzszy albo nizszy poziom kwasu w zoladku, to ten poziom to ich cecha czy wina substratow jak mowi mariusz?
Oczywiscie, ze istnieje zmienność osobnicza.
To podstawowy mechanizm warunkujacy przetrwanie gatunku.
Zgadzam sie z Mariuszem co do substratów.
Tzw. nadkwasota występuje w wyniku działania tych substratow u osoby która wcześniej miała normalny poziom, tak?
Czy nie?
Wzrost jest cechą, prawda?
I co z tego, ze Twoje założenia dziedziczne są na 180 cm, kiedy przez te substraty, nie urosłeś, bo głodowałeś?
CytatJa nie mowie nie ani nie mowie "tak, na pewno" jedynie podsuwam problem, ewentualna watpliwosc, z ktora mozna sie rozprawic, ale negowanie z urzedu to glupota i brak pokory. Wczoraj zrugales blade'a a potem zatoczylismy koleczko i zabawnie wyszlo, ze jednak moze i cos mu rosnie na tym malym bialku i bez "naddatkow" ;)
A Ty uprawiasz asekuranctwo czy nie masz własnego zdania?
Przecież ja go zrugałem za mierzenie, a nie za wzrost mięśni, chłopie!
Widzisz co chcesz widzieć, jak przeczytasz dokładnie, to napisałem, że hipertrofia zachodzi również przy głodzeniu.
I jak obliczyleś u Blade brak nadwyżki?

CytatGdyby babcia miala wasy.... ;) Ja mysle, ze to tez tylko gdybanie. Temat bezsennosci podrzucilem, bo ten kolega, u ktorego bylem wlasnie cos takiego mu sie zaczelo, co zreszta pisalem wczesniej w jakims temacie, chyba "witaminy". On nie narzeka na brak aktywnosci, prace ma taka, ze non stop w ruchu a potem jeszcze trenuje do maratonow i przychodzi czasami powloczac nogami. I jakos nie moze polec na 8 godzin, bo tez sie budzi w ok 4 rano. Wiec to raczej odpada, oklepane :D
To oczywiste, ze jest przetrenowany, to pierwszy objaw przewleklego zmęczenia, bezsenność.
Zwłaszcza na korycie.
Niech sobie mierzy tętno rano, podwyższone-przetrenowanie.

Radzio

Cytat: Zyon w 2012-12-19, 22:21:55
...
Jednak pozycze ja biegaczowi, ktorego bola miesnie goleniowe, te z przodu, miedzy kolanem a kostka i zobacze czy rzeczywiscie daje rade.

Instynkt mi mówi, że logicznie będzie poczytać o technice biegu i o obuwiu. ;)  :lol:

MariuszM

nie wiesz gdzie tkwí przyczyna ziom? ;) W proporcji? :lol: he he w bandzie lysego B:T:W jak to bylo be the way? :lol: he he
sorki Blade za przekrecenie :D

Zyon

Cytat: Gavroche w 2012-12-19, 22:29:41
Tzw. nadkwasota występuje w wyniku działania tych substratow u osoby która wcześniej miała normalny poziom, tak?
Pytasz czy stwrierdzasz? Rozni ludzie podobno maja rozne poziomy niezaleznie od modelu zywienia, jedni maja zoladek jhak trolle (pozdro dla trolli) a inni taki slaby, ze popwli trawi. Raw0 z kolei paletal sie po tematach i co jakis czas wspominal o jakiejs tam "-azie", ktorej to niektorzy maja malo a inni duzo i ztego powodu costam-costam.

Wzrost jest cechą, prawda?
I co z tego, ze Twoje założenia dziedziczne są na 180 cm, kiedy przez te substraty, nie urosłeś, bo głodowałeś?
jezeli jest cecha to dotyczy obiektu, ktory da sie zmierzyc :D Zalozenia dziedziczne, ze co? :D

A Ty uprawiasz asekuranctwo czy nie masz własnego zdania?
Wlasne zdanie to jest takie, ktore dzisiaj moze byc zupelnie inne od jutrzejszego, wiec ja bym ta z tym wlasnym zdaniem nie szarzowal, wlasne zdanie ma byle zul spod budki z piwem :D

Cytat: Gavroche w 2012-12-19, 22:29:41Przecież ja go zrugałem za mierzenie, a nie za wzrost mięśni, chłopie!
No a ty to pytanie czy "bicek, klata i inne atrybuty rosna na malych bialkach" to nie bylo taki powatpiewajaco niedowerzajace? ;) mniejsza z tym :D

To oczywiste, ze jest przetrenowany, to pierwszy objaw przewleklego zmęczenia, bezsenność.
Zwłaszcza na korycie.
Niech sobie mierzy tętno rano, podwyższone-przetrenowanie.
Tyle, ze po miesiacu roztrenowania jakos mu nie przeszlo a zmeczony nie byl, wrecz byl wybyczony z nudow, zero wysilku i stresu. I nic.
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: Radzio w 2012-12-19, 22:30:51
Cytat: Zyon w 2012-12-19, 22:21:55
...

Instynkt mi mówi, że logicznie będzie poczytać o technice biegu i o obuwiu. ;)  :lol:
Ech no, bieganie z ksiazek, zawsze mnie to smieszylo, tak jak ksiazki o oddychaniu, mruganiu powiekami i technikach defekacji  :lol:.

Radziu to nie jakis amator w sensie, ze wczoraj zaczal, zaliczyl kilkanascie(dziesiat?) maratonow w ubieglych latach. Bol jest kompletnie nie zwiazany z bieganiem i zupelnie oderwany od tego. To pierwsze co mu przyszlo na mysl, kazdy zreszta mu to mowil. I jak przestal, bo sie sezon skonczyl to i tak go boli dalej. I co teras??
Work Buy Consume Die

MariuszM

na 'ujemnym' bilansie nic nie urosnie. To,ze organizm posiada niesamowite zdolnosci adaptacyjne dziekowac mln lat ewolucji. To, ze wedlug kalkulatora jestes na - nie oznacza,ze in vivo jestes nie mozesz byc na + ;) prawda?

MariuszM

smiesza mnie osoby,kt sa profi (amatorom mozna odpuscic),niszcza swoj organiz,eksploatuja ponad miare i mysla,ze jak zrobia sobie przerwe to wszysto wroci do normy po m-cu. Ja bark czulem przez rok,choc bol minal po 2-3tyg. Do tej pory smarowanie gorsze niz w drugim barku. Dzieki ZO duzo sie poprawilo a uklad kostny stawy potrzebuja do tego 1000dni! Na ZO jestem 2 lata i 4 miechy.

RafałS

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2012-12-19, 23:00:55
smiesza mnie osoby,kt sa profi (amatorom mozna odpuscic),niszcza swoj organiz,eksploatuja ponad miare i mysla,ze jak zrobia sobie przerwe to wszysto wroci do normy po m-cu. Ja bark czulem przez rok,choc bol minal po 2-3tyg. Do tej pory smarowanie gorsze niz w drugim barku. Dzieki ZO duzo sie poprawilo a uklad kostny stawy potrzebuja do tego 1000dni! Na ZO jestem 2 lata i 4 miechy.
Tu i wyżej, odpowiedziałeś Zyonowi za mnie :D
I nie ma czegoś takiego jak "niezależnie od modelu żywienia", nawet kolor oczu się zmieni, kwestia czasu(pokoleń) :D

Gavroche

Mariusz, wyżej wrzuciłeś swoje przypuszczenia odnośnie niskiego poziomu testosteronu i nadmiaru białka w diecie.
Ja to wiązałem raczej z korytkiem, co w zasadzie się nie wyklucza :D
Przez ciąg skojarzeń wydumałem coś takiego:
Zwierzęta trzebione przed rozpoczęciem dojrzewania płciowego mają większy wzrost.
Spowodowane jest to późniejszym zarastaniem nasad kości długich z niedostatku hormonów płciowych (niewielkie ilości produkują nadnercza).
Chłopcy w okresie pokwitania, przyjmujący inhibitory aromatazy (enzym modyfikujący testosteron do estrogenów) wykazują podobną budowę ciała, tzw. eunochoidalną chyba :)
"Dorodna" młodzież to bardzo podobna sprawa do powyższych.
Czy moźe to być spowodowana dietą "kastracja chemiczna"?
W takim razie pewien model źywienia byłby strasznie niekorzystny dla sportów "testosteronowych" i to ten właśnie, zdaje się powszechnie polecany jako najlepszy...
Adminie, pomoźesz?

administ

Najważniejsze - dbać i roztrenować kręgosłup. Bez kręgosłupa najtęższy biceps jest chałę wart.  :?
Karkówka i schab chronią i trzymają puszkę mózgową do tego w pionie.   :wink:

Dario Ronin

Cytat: MariuszM w 2012-12-19, 21:42:58
gdyby Dario uwazniej czytal admina,a zwlaszcza Jana Kwasniewskiego wiedzialby dlaczego brzuch rosnie (szlak pentozowy glukoza). Choc zawsze mozna wiedziec wiecej,dr sie mydli itp. ;)
Coś Ci zaburza ostrość widzenia - zdolność do uczciwej oceny ( chyba wiem co  :lol: )
Dario bardzo dokładnie czyta Admina , książki Jana Kwaśniewskiego zwłaszcza i wie (?) dlaczego brzuch rośnie .
ŻO stosowałem "już" w 94 r.  - ile miałeś lat wtedy ? ;-)
Bardzo podoba mi się idea diety tłuszczowej , jest zgodna z moją logiką i wiedzą , ale moje ciało daje mi sprzeczne sygnały  :(  
Jako dziecko unikałem tłuszczu jak ognia ( instynkt ? ) nawet z chudej szynki wydłubywałem tłuszczyk  :lol:
Na śniadanie babcia dawała chałkę i mleko , na obiad kurczak ... chlebek smarowałem cieniutko , a w kieszeniach  nosiłem ... bulion w kostkach (?) bardzo lubiłem słone

Kiedy zainteresowałem się Ż0 nie czułem się chory - miałem 30 lat i myślałem , że jestem niezniszczalny ;)
po kilku latach czułem / wiedziałem , że oszukuję - ciągnęło mnie do owoców , czekolady ( stres ? )
odpuściłem
od 5 lat LC  "w okolicach"  DO - niestety mój organizm nie reaguje "właściwie"
też potrafię się  " wymądrzać "  :)

zabawmy się w lekarza : dochodzę do wniosku , że budzi mnie ... wątroba (?) , niski poziom glukozy ok 4 tej
po kolacji z ziemniaków np. jest lepiej ( 5 , 6sta )
po tłustej lub alkoholu (?)  - 2ga 3cia !!!

czasami rano trzęsą mi się dłonie - sprawdzam glukometrem - 80 , 86 ...

od 5 lat również  stres związany z pracą zwielokrotnił się - dawniej "leczyłem się" czekoladą z orzechami
jakoś w moim przypadku tłuszcz  nie uspokaja  8)

kto się powymądrza ?  :D

Zyon , Gavro  - teraz was poznaje , znów ostro i z polotem - już się o was martwiłem   :lol:

Darek

Gavroche

Cytat: admin w 2012-12-20, 07:40:39
Najważniejsze - dbać i roztrenować kręgosłup. Bez kręgosłupa najtęższy biceps jest chałę wart.  :?
Karkówka i schab chronią i trzymają puszkę mózgową do tego w pionie.   :wink:
Bo facet powinien mieć plecy!