Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

offtop tłuszczowy

Zaczęty przez administ, 2012-10-05, 15:30:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

Tu spieszę z wyjaśnieniem, bo bigos, to jednak apetyczna rzecz jest. :D

Cytat: MariuszM w 2013-03-29, 20:37:08
Ale "tam" jest brak tych na eeee ;)  :lol:

Mariusz, młodzieńcze. A także Admin mój starszy Kolego. :)

W słowie "kupka" nie ma podtekstu. :D
Po prostu wielokrotnie powtarzanym "e" moja Babcia wspierała swoje wnuczęta, gdy je nieco zatwardziło. ;)
Tak dla zachęty to robiła, żeby wspomóc młodzież w trudach kształtowania swoich potrzeb fizjologicznych. :lol:
I tylko z tego powodu "przyrżnąłem głupa". 8)

Radzio

Cytat: Radzio w 2013-09-13, 08:12:13
Cytat: Zyon w 2013-09-13, 08:01:15
Wlasnie mowili w radyju, ze dzisiaj jakies judaistyczne swieto przebaczenia, przebaczaja wszystkim i prosza o przebaczenie   :shock: :shock:

W obozie o nazwie Stutthof, który odwiedziłem w zasadzie w rocznicę jego założenia, zaciekawiła mnie "kwestia żydowska", tyle tytułem wstępu. :)

Słowo, to ... słowo.
W dyskusji "tu" pomocny nieco będzie Karol Marks. Tytułem rozwinięcia.
http://www.marxists.org/polski/marks-engels/1843/w_kwestii_zydowskiej.htm

Radzio

Cytat: Zyon w 2013-09-13, 10:38:38
Cytat: Radzio w 2013-09-13, 09:04:38
Ale to "właśnie" nie znaczy "już". :D Mniej zarobią. :lol:

Podaję stosowny link tam. :)

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4736.0

Tak, to byl dobry temat.... znaczy sie jest  :D

Ale i tak nic z tego nie rozumiem  :? :shock:

Boga do tego mieszać nie będziemy- na pewno ja- i już. :D

A kontynuując przygotowania do dyskusji tytułem jej dalszego rozwijania uczestnicy, co niezwykle przydatne dla nich będzie, powinni określić(na własny użytek) ile w każdym z nich zawartego jest tzw. genu żydowskiego- jeżeli weźmie się pod uwagę, że istnieje rasa żydowska. Bowiem żyjemy w czasach, w których praktycznie każdy może pochwalić się pokaźnym bukietem mieszanek. :)
I jeszcze pewne zagadnienie- napiszę w imieniu prowokatora tej wymiany poglądów- dotyczące formy, choć powszechnie wiadomo, że nie ona jest najważniejsza.
W regulaminie forum zachowania rasistowskie i nacjonalistyczne mają swój akapit. :D

Radzio

Tytułem dalszych ustaleń- nazistowskie zachowania każdy regulamin piętnuje, nie tylko ten, więc należy się przystosować odpowiednio.
Dlaczego tak jest, to temat poboczny, ale... z poszanowaniem godności ludzkiej poruszony być może. :D

Radzio

Zgodnie z ustaleniami, gdy aula już należycie opustoszała napiszę- początkowo do szczotki. :)

Wracając do domu- znaczy jaskini- z nieplanowanego, dłuższego nieco spaceru po plaży na Mierzei Wiślanej zdecydowałem, że pora mi zobaczyć miejsce, którego istnienie dziś zapewniają środki pozyskiwane odgórnie. Znaczy wstęp dla ludzi jest bezpłatny, a jedyny koszt to miejsce na parkingu- dla wyróżnionych posiadaniem środka lokomocji.
Zobaczyłem Obóz Koncentracyjny- Stutthof, położony koło miejscowości Sztutowo. Spacer wśród przeszłości stanowił dobry prognostyk, chociażby dla moich nóg, ponieważ dalszą podróż zaplanowałem odbyć siedząc.
Na oglądanych dokumentach, wzorowo zachowanej na zdjęciach odzieży z łatwością odczytałem, że gośćmi obiektu byli przedstawiciele wielu krajów obecnej Unii i nie tylko. (gośćmi, ponieważ nie gospodarzami) Obywatele w jakiś sposób „spokrewnieni” z obsługą obozu nie byli specjalnie wyróżniani- na koszuli była naszyta pusta aplikacja, przedstawiciele „niespokrewnionych” krajów cieszyli się wyróżniającą ich literą  np. P- Polacy. Jednak najokazalej prezentowali się Żydzi- ich aplikacja zdobna była w Gwiazdę Dawida. Śmiem uznać, że- chociażby z tego powodu- naród ten ma prawo uważać się za szczególnie wyróżniony.
Wobec tego inne narody, w tym gospodarzy i projektodawców obozu, przez wzgląd na wyróżnionych, pominę. Być może dla nich znajdę czas na kolejne, możliwe jest, że nieco bardziej nudne spojrzenie oczu mych. O tym, że naród żydowski na „obozowy dzień dobry” został wyróżniony już wiem, idąc dalej- wydawać mi się mogło- w przeszłość odkryłem, że i teraźniejszość postarała się o należne narodowi wybranemu docenienie. Sale prezentujące obozowiczów przenikały mnie ciszą i proponowały skupienie w poznawaniu zapisanej tam tragedii, za wyjątkiem tych, gdzie jaśniała gwiazda. W te pomieszczenia, dla pokreślenia wyjątkowości tragicznych wydarzeń, została wkomponowana muzyka, która przypomina mi raczej skowyt satanistów nad oprawianą ofiarą lub odwrotnie skowyt ofiary pod oprawą satanistów. A przecież goście ginęli tam jednako, czy od strzykawki, czy kuli karabinowej, czy z powodu niemocy trzymania szpadla podczas rozładunku węgla- na przykład.
    Powodowany solidarnością dałem się wciągnąć w wizję, być może o nazwie lokalną. Uznając się za aktualnego gospodarza obiektu- mam polskie obywatelstwo, tu płacę podatki, ale posiadam też w swej jaskini sprzęt obcego pochodzenia- zdecydowałem, że przywdzieję mundur i wezmę do ręki karabin. Przede mną kolejno, odwróceni tyłem, więc wyróżniających ich aplikacji nie dostrzegam, stoją moje ofiary. Pięć naboi i pięć celnych strzałów. Teraz mogę przyjrzeć się aplikacjom.
Tu przerażająca dla wielu wizja mija. Zostaje wątpliwość.
Jakim sposobem nieszczęśnik oznaczony gwiazdą został zamordowany bardziej od pozostałych?

Gavroche

To bardzo proste.
Funkcja płaczki żydowskiej Ci podpowie.

Radzio

Gavroche

Radzio

Ktoś jeszcze w dyskusji, bo wydawało mi się. Aż się obejrzałem.

Radzio

Na niedziele. :)
Ale nas wynarodowili- w ogóle.  8)
Babel to wskazówka, co trzeba zrobić, aby historia świata mogła się tak, a nie inaczej powtarzać. ;)
Tyle, że to nie dla nas instrukcja. Dostaliśmy od mojego Przyjaciela b e z w z g l ę d n i e  łatwiejszą- po Polsku. :D
Cytat„nic nie będzie dla nich niemożliwe, cokolwiek zamierzą uczynić"

Równaj do Prawego. ;) :lol:

Radzio

Jednym z pierwszych lepszych sposobów na poprawienie jedynej właściwej Człowiekowi czynności umysłu, wkrótce po przejściu na DO jest delikatne, ale stanowcze wyproszenie z jego zasobów zdecydowanie wirtualnej i w dodatku zawoalowanej Trójcy "Żydów", "Kosmitów", "Bogów". :)
Ten milowy krok pozwoli odzyskać Radochę i chyżość w ludzkich poczynaniach, na które najbardziej podatny(nie przypadkowo) jest "gupi Polak po szkodzie". :D
A gdyby Polakom, stosującym jedyną Ludzką dietę autorstwa mojego Przyjaciela, przyszło DO głowy wznieść się, ale zaledwie nieco i na krótką chwilę ponad pozostałe przy ziemi Narody, to jest to możliwe.
Należy pozbyć się czwartej, wirtualnej "siły" i ... wówczas z Polaków wyodrębnią się Lachy. :lol:
Czego Wam szczególnie życzę.
            Radzio, Pierwszy Lepszy- Lach :D

P.s.
Nie zrobię z tego pracy doktorskiej, bo po co. ;)

Deoxys

Witam i odrazu pytam :D można smażyc na smalcu  kilkanaście razy ? Np w frtkownicy?

Deoxys

Ps.
Nie wiedziałem gdzie sie o to zapytać, to pytam na tłuszczu :D

renia

Cytat: Deoxys w 2014-01-18, 11:49:28
Witam i odrazu pytam :D można smażyc na smalcu  kilkanaście razy ? Np w frtkownicy?

Po co aż kilkanaście razy? Smalec jest tani. Ja czasami 2 razy , max. 3 smażę na tym samym smalcu, jeśli to nie jest w długich odstępach czasowych. Ale czy z biochemicznego punktu widzenia to szkodzi, to nie mam pojecia... :roll: 8)
Admin, gdzie jesteś? 8)

administ

Można tylko raz, ale i kilkadziesiąt razy, wszystko jest uzależnione od tego, czy się go nie przegrzeje.
Póki ma słomkowy kolor - zdatny, jak zacznie brązowieć - wymieniać.

administ

Cytat: renia w 2014-01-18, 11:53:37

Po co aż kilkanaście razy? Smalec jest tani. Ja czasami 2 razy , max. 3 smażę na tym samym smalcu, jeśli to nie jest w długich odstępach czasowych. Ale czy z biochemicznego punktu widzenia to szkodzi, to nie mam pojecia... :roll: 8)
Admin, gdzie jesteś? 8)

Za dużo forsy masz?  :shock: :wink:

jukor

Witam i odrazu pytam :D można smażyc na smalcu  kilkanaście razy ? Np w frtkownicy?

Dzień dobry!

"Ze względu na przewagę tłuszczów nasyconych smalec poniżej punktu dymienia ulega starzeniu tylko w minimalnym stopniu, a używanie go przez dłuższy czas bądź wielokrotnie nie powinno mieć zauważalnych skutków. Zmiana koloru bądź przykry zapach dość wcześnie ostrzegają o zużyciu tego tłuszczu; tak samo wyraźnie przykry smak potrawy przygotowanej na starym smalcu zapobiega jej spożyciu o wiele skuteczniej niż zmiana smaku oleju – ta następuje znacznie później niż wydzielanie substancji rakotwórczych"
Temperatura dymienia smalcu - ok. 220 stopni.

administ

Cytat: renia w 2014-01-18, 11:53:37
Admin, gdzie jesteś? 8)

Właśnie ustalałem z Dr-em co sobie życzy na obiad i jeszcze o takich tam innych pierdołkach...  :D